StatisztikaUtánpótlás hírek

Élő-pontok alakulása – 2021. november

A fogott bábu szép

Októberben a magyar élmezőny döntő többsége asztalhoz ült.  A fiatalok aktivitásán az Európa-bajnokság és a korosztályos csapatbajnokság miatt  nem lehet csodálkozni, de meglepő módon a felnőttek is a szokásosnál aktívabbak voltak a  nemzeti csapatbajnoki mérkőzéseken kívül  is. Csak reménykedni lehet abban, hogy ebben a sakkolimpiai csapatokba kerülésért folytatott küzdelem is közrejátszott.

Novemberben a felnőtt válogatott csapatokra komoly megmérettetés vár az Európa-bajnokságon. Reméljük, jól sikerül majd ez a verseny. A válogatott keret havi szerepléséről Ács Péter szövetségi kapitány írt a szövetség honlapján egy összefoglalót

A felnőttek mezőnyéből kiemelkedett Kántor Gergely, aki egymást követő három hónapban, míg Terbe Julianna egymást követő két hónapban állított fel egyéni rekordot. Kozák Ádámnak pedig bő másfél évvel ezelőtti csúcsát sikerült megdöntenie. 


Fiatalok

A fiatalabbak viszont már túl vannak egy Európa-bajnokságon. Több olyan hazai versenyzőnk maradt távol ettől a megmérettetéstől, akik a nemzetközi ÉLŐ-pontlistán is előkelő helyen szerepelnek.  A verseny jó lehetőség volt arra, hogy az induló fiataljaink belekóstoljanak korosztályuk nemzetközi élmezőnyébe. Reméljük, sok hasznos tapasztalatot gyűjtöttek a versenyzők. A szereplésről készítettünk egy infografikát. 

Magyarázat a grafikonhoz

PAPÍRFORMA:
150 ÉLŐ-pont feletti különbség esetén az esélyesebb nyer
150 ÉLŐ-pontnál nem nagyobb különbség esetén remi
BRAVÚR:
150 ÉLŐ-pont feletti különbség esetén az esélytelenebb magyar játékos nyer,
150 ÉLŐ-pont feletti különbség esetén az esélytelenebb magyar játékos remit játszik
150 ÉLŐ-pont különbségen belül a magyar játékos nyer
KUDARC:
150 ÉLŐ-pont feletti különbség esetén az esélyesebb magyar játékos veszít
150 ÉLŐ-pont feletti különbség esetén az esélyesebb magyar játékos remit játszik
150 ÉLŐ-pont különbségen belül a magyar játékos veszít

A hónapban elért ponttáblázatot böngészve kiemelnénk néhány nagyon szép eredményt.

Az országos ifi- és gyermek csapatbajnokságokról készítettünk egy táblázatot:


Az októberi eredményeket is tartalmazó teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének! 


A tervek szerint 2024-ben a hazai sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.
(A táblázat az eddigiektől eltérően már nem életkorhoz viszonyítottan mutatja az ÉLŐ-pontok alakulását)

 

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

 

Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb