Interjúk

Dr. Varga Gábor az egyik induló a sakkszövetség elnökválasztásán

"Ennek az összefogásnak megtiszteltetés az élén állni"

A Magyar Sakk Szövetség közelgő elnökválasztására készülő dr. Varga Gáborral, sajnos, nem sikerült szóbeli interjút tető alá hoznunk, de az írásban feltett kérdéseinkre adott válaszokat megosztjuk olvasóinkkal.

Egy rövid bemutatkozást kérnénk öntől.

Varga Gábor vagyok: üzletember, közösségi ember, lelkes sportkedvelő. Végzettségemet tekintve ingatlanforgalmi szakjogász, valamint felszámoló és vagyonfelügyelő. Vas megyében születtem, Budapesten élek a családommal. Ingatlanforgalmazással, befektetői képviselettel foglalkozik a cégem, kereskedelmi és ipari ingatlanokat kezelünk.  Hobbim – a sakkon túl – az utazás és a gasztronómia.

Szeretnénk megtudni, hogy miért akar elnök lenni, mi motiválja ebben.

Nagyon szeretem a sakkot. A szövetség munkáját belülről nem ismertem, de akik megkerestek és felkértek, számos olyan problémáról számoltak be, amelyeknek a megoldása – úgy érzem – testhez álló kihívást jelenthet számomra. Itt elsősorban finanszírozás-szervezési, szervezetépítési feladatokra gondolok, és annak az apátiának a felszámolására, amely eluralkodott a sportágban – legalábbis elég sokan panaszkodtak erre, akikkel beszéltem. Szeretnék újra pezsgést hozni a magyar sakkéletbe. Ehhez valamennyi pénz is kell természetesen, de messze nem csak pénzkérdés ez. Ha az átfogó kihívást kellene megfogalmaznom: egy rossz struktúrát kell megjavítani jó emberekkel!

Mitől lenne hiteles személy erre a pozícióra, akár sakkszakmai, akár más szempontokból?

Nem hegyezném ki a válaszom egyetlen személyre. Beszéljünk inkább arról, hogy a csapat miért lehet hiteles! Mert olyan emberek alkotják, akik tudnak és akarnak tenni a sakkért, akik időt, energiát és/vagy pénzt áldoznak a közös célok eléréséért. Sakkszakmai hitelessége pedig végképp nem az elnöknek kell, hogy legyen. Meg kell hallgatni és be kell vonni azokat, akiknek értékes gondolataik vagy tapasztalataik vannak egy-egy szakterületen, és abból kiindulva alkotni programot. Alulról kell építkezni. Az egész magyar sakk attól működik, hogy a klubokban ott vannak az idejükből, pénzükből önként a sportágra áldozó emberek, akik szervezik, fenntartják ezt a világot. Róluk kell példát venni. Számomra ezt jelenti a hitelesség!

Milyen rövid távú és milyen hosszú távú tervei vannak? Milyen területeken kellene rövid távon is komolyan változtatni?

Ahogy mondtam, a programalkotásnak nincs még itt az ideje, a tűzoltásnak annál inkább. Valahogy stabilizálni kell a szövetség anyagi helyzetét, kialakítani egy jól működő szervezeti és finanszírozási modellt, ehhez szponzori tervet készíteni, és közben megteremteni azokat a fórumokat, ahol a hozzáértő szakemberek el tudják mondani az elképzeléseiket, tapasztalataikat. Ezek az első lépések, a többi ezek után jöhet majd.

Miben látja az előző vezetés hibáit, figyelembe véve azt, hogy kevés volt a szövetség pénze és persze a COVID helyzetet.?

Nem szeretnék az előző vezetés hibáiról beszélni. Egyrészt, mert személyesen nem tapasztaltam meg, másrészt mert naponta több órában hallgatom azoktól, akikkel beszélgetek, és bár ezeket a dolgokat fontos kibeszélni, de önmagukban nem visznek előre bennünket. Forduljunk inkább a jövő felé, álljunk neki a munkának!

Hogyan látja az esélyeit?

Nézze, nem nagyon tudtam olyan emberrel beszélni, aki ne a változás pártján lenne. Tényleg, minden világnézettől, országrésztől, szakágtól függetlenül olyan emberek is egy hajóban vannak, akik egyébként tudtommal nem beszélnek egymással. Ez egy nagyon széles körű összefogás, amelynek megtiszteltetés az élén állni.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb