Statisztika

Az elmúlt négy év – utánpótláskorú élsakkozóink a számok mögött

Az utánpótláskorúak sakkját három kategóriában érdemes vizsgálni.
Az egyik a tömegsakk, amelynek vizsgálatához nehéz adatokat szerezni és ebből következően mérni is. Másik kategória a versenysakk, amelynek esetében korábban is megmutattuk már, hogy minden korcsoportban évről-évre csökken a magyar versenyzők száma.
Most a harmadik kategóriát, az utánpótlás korosztály versenysakkozóinak élsakkozó csoportját vizsgáljuk meg az elmúlt 4 év tükrében.

Mivel összességében vizsgáljuk az eredményességet, ezért nem egyéneket és nemzetközi versenyeket emeltünk ki, hanem ÉLŐ-pontokat vizsgálunk.
Több okból is úgy érezzük, hogy általánosságban nem érdemes a világversenyeken elért eredményeket elemezgetni. Sokszor hiányos a mezőny ezeken a versenyeken, mert a rendező országtól eltérő kontinensről sokan maradnak távol a világ élmezőnyéből. Ráadásul 14 éves kortól egyre inkább jellemző, hogy a legtehetségesebb versenyzők a versenynaptárba nem is akarják beilleszteni ezeket a típusú versenyeket különböző okok miatt.
A magyar sakk jövőjét nem az utánpótláskorban elért egyéni eredmények, hanem élversenyzőink fejlődési görbéi határozhatják meg.

Nem kívánunk belemenni abba a vitába, hogy mit mutat meg az Élő-pont egy 10 éves gyermeknél. Jobb, általánosan alkalmazható mérőszámot mi sem tudunk, így próbáljuk az almát az almához hasonlítani.

Az első ábrán az utánpótláskorú (9-18 éves) magyar fiatalok születési évenkénti FIDE toplistán szereplő magyar sakkozók számának alakulását mutatjuk be 2019-2023 között.


A sárga görbe a Top100, a piros a Top40, a sárga a Top15 versenyzőink számának alakulását mutatja be ebben az időszakban.

Mindhárom görbe esetében világosabb színnel jelöltük a trendvonalat, amely megmutatja, hogy sajnálatos módon mindegyik esetben csökken az élvonalba tartozó magyar versenyzők száma.

Hogy ez miért baj? Ezek a fiatalok lehetnek 5-20 év múlva azok a játékosok, akik meghatározhatják a magyar első osztályú csapatbajnokság színvonalát. Közülük kerülhetnek ki majd a jövő felnőtt válogatottjai. Ezzel nem azt mondjuk, hogy a jövő magyar válogatottja tovább fog gyengülni, hiszen egy maroknyi fiatalt is lehet megfelelően menedzselni, felkészíteni, de az biztos, hogy a merítési lehetőség évről évre csökken.
A merítés szempontjából ezért volt a mostani vezetés talán egyik legnagyobb hibája, hogy a Központi Sakkiskolát évekig nem működtette. Szerencsére korrigálta azzal, hogy – ezt felismerve- megalakította a Maróczy Géza Utánpótlásnevelő Központot. Előremutató döntés volt az is, hogy legjobbak mellé ifjúsági szövetségi kapitányt neveztek ki. Véleményünk szerint ezek megfelelő színvonalon való és folyamatos működtetésével a jövőben ismét javulhatnak majd az ábrázolt értékek.

Érdekesség még, hogy míg 2018-2019-ben a Top 15 között nagyjából ugyanannyi fiú és lány játékosunk volt a világ közvetlen élvonalában, addig mára a fiúk száma erősen megcsappant, közülük csak néha-néha tűnik fel valaki a legjobb 15 mezőnyében, de megkapaszkodni nem tudnak.


A következő ábrán az utánpótláskorú (9-18 éves) magyar fiatalok születési évenkénti FIDE Top100-as listán szereplő magyar játékosok számát láthatjuk ismételten sárga színnel, míg zöld színnel a helyezéseik átlagát mutatjuk be.


Csalóka az ábra, mert míg sárga színnél a minél magasabb érték a jobb, addig zöld színnél a minél alacsonyabb. A világoszöld trendvonal megmutatja, hogy az értékek emelkedésével folyamatosan romlanak a helyezési átlagaink. A két szín között is van összefüggés, hiszen a világoszöld színű trendvonal-görbe folyamatos emelkedése előrevetíti, hogy egyre több tehetségünk fog kiesni a Top100 játékos mezőnyéből, ami majd a sárga vonalon is megmutatkozik majd.

Ezekből az ábrákból következtetésként levonható, hogy a magyar utánpótlás sakk nemzetközi szinten még magasan jegyzett, de a korábbi önmagához képest még rövid távon is visszaesésben van, mind létszámban, mind helyezésben. Ha ugyanezeket az értékeket nemcsak 4 évre, hanem egy évtizedre néznénk vissza, még rosszabb eredményt látnánk
Reméljük, a nemzetközi versenyeken egy-egy kiemelkedő eredménnyel idén is tudjuk majd ellensúlyozni ezt a borúsabb képet.

Az ábrák elemzésénél fontos figyelembe venni, hogy ha élsakkba fektet valaki, annak 2-5 év alatt lesznek mérhető eredményei. Pont ezért nem lehet pusztán ezt elnökségi ciklusonként vizsgálni, mert az örökség még éveken át meghatározó minden esetben.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb