Sakkcsapat Európa-bajnokság előtt – sajtótájékoztató

Esélylatolgatás filmajánlóval

A 2023. november 11-től Montenegróban megrendezésre kerülő Sakkcsapat Európa-bajnokság előtt a sakkszövetség sajtótájékoztatót tartott a résztvevő magyar csapattagok többségével és a szövetségi kapitányokkal.

A Magyar Sport Háza adott otthon a sajtótájékoztatónak, amelyen a közelgő világverseny volt a fő téma. A sajtótájákoztatót Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakk Szövetség elnöke nyitotta meg, amelyben bemutatta a két induló csapat tagjait.

A női csapatban Fodor Tamás szövetségi kapitány vezetésével a GM Hoang Thanh Trang, WGM Papp Petra, WIM Gaál Zsóka, WIM Terbe Julianna, IM Lázárné Vajda Szidónia csapat ül majd asztalhoz, míg a férfiak mezőnyében Ács Péter szövetségi kapitány vezetésével GM Gledura Benjámin, GM Balog Imre, GM Bánusz Tamás, GM Erdős Viktor és GM Kozák Ádám harcol majd a minél jobb szereplésért.

A tagok egyenként kerültek méltatásra és bemutatásra. Külön megemlítenénk közülük mi is Terbe Juliannát, Kozák Ádámot és Gledura Benjámint, akik a napokban jó szerepléssel véget ért FIDE Grand Swiss torna után vettek részt ezen az eseményen, hogy máris utána utazzanak tovább a kontinensviadalra.

Kozák Ádám és Balog Imre először lesz tagja a felnőtt csapatnak világversenyen, reméljük jól sikerül majd a bemutatkozásuk. Elnök úr keiemelte még a keret másik ifjú játékosát Gaál Zsókát, aki ÉLŐ-pontjainak gyarapításával párhuzamosan kerül egyre előkelőbb helyre a válogatott táblarendjében.

A közelgő viadal fontosságáról annyit említettek meg, hogy a kevesebb mint egy év múlva megrendezésre kerülő hazai sakkolimpia előtt már nem lesz ehhez hasonló csapat világverseny.

Kérdésre adott válaszból kiderült, hogy a honlapon a magyar válogatott játékosainál nem véletlenül szerepel Lékó Péter neve, a szövetség továbbra is bízik abban és lát arra esélyt, hogy világklasszisunk a jövő évi olimpián asztalhoz fog ülni csapatunkban.

Újságírói kérdésre mindkét kapitány elmondta, hogy a 12. helyen rangsorolt csapatától legalább  a papírforma erdeményt várja, de az első 10-be mindketten szeretnének bekerülni.

Mindezeken felül szóba került még a honosítások ügye, amellyel kapcsolatban elhangzott, hogy 3 orosz játékos kezdeményezte a honosítását és a szövetség segítséget nyújtott nekik ebben a folyamatban. Ezeknek a sakkozóknak a mostani Európa-bajnokságon történő szerepeltetése szóba sem került. Az olimpián történő esetleges magyar csapatba kerülésről, majd csak a játékosok szándékának megismerése után lesz érdemes tárgyalni.


Az eseményen szóba került Tóth Barnabás rendezésében Stefan Zweig Sakknovellájnak filmrevitele Mesterjátszma címmel, amelynek a mozibemutatója szintén a sajtótájékoztató napján volt. Az Index.hu kritikája a filmről itt olvasható.

Az eredeti műből egy idézettel búcsúzunk:

De nem sértő korlátozás-e a sakkot egyszerűen játéknak nevezni? Nem tudomány, nem művészet-e egyúttal, mely úgy lebeg e kategóriák között, mint Mohamed koporsója ég és föld között? Az ellentétek sajátos, egyszeri összetalálkozása: ősrégi és örökké új, természetében mechanikus, de csak a képzelet eleveníti meg, szűk mértani térre szorul, és ugyanakkor kombinációs lehetőségeiben határtalan. Szüntelenül fejlődik, és teljesen terméketlen. Olyan gondolkozás, amely semmihez sem vezet. Matematika, ami semmit ki nem számít, művészet, ami nem hoz létre műveket, anyagtalan szobrászat. S mindezek ellenére lényében és létében tartósabbnak bizonyult minden törvénynél, minden más alkotásnál. Egyetlen játék, amelyet minden idők minden népe egyaránt magáénak vallott, s amelyről senki sem tudja, melyik isten hozta a földre, hogy unalmat űzzön, elmét élesítsen, lelkeket hevítsen. Stefan Zweig

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version