Csapathirdetés után, sakkolimpia előtt (Frissítve 2024.08.14.)

Nemrég kihirdették a hazai sakkolimpia öt magyar csapatának végleges keretét. A frissen megjelent rajtlista alapján megnézzük, hogy milyen pozíciókból várják csapataink a közelgő világversenyt.

A hazai csapatokban a kiválasztási folyamat többlépcsős volt. A kialakult versenyhelyzetnek köszönhetően az utóbbi években nem tapasztalt versenyzési kedv jellemezte a kerettagok többségét.

A nyílt verseny “A” és “B” magyar csapatai esetében az előzetes elvárások május végén borultak fel teljesen, amikor Rapport és Lékó visszatérésével újra kellett gondolni a keretek összetételét. Ez a döntés vélhetően mindhárom magyar csapat összetételére hatással volt, a kapitányoknak erősítést, míg az emiatt csapatból kiszorulóknak csalódást  jelenthetett. A ranglistát nézve, a negyedik helyen szereplő Balog Imrének a hiánya egyből feltűnik. Információink szerint válogatott játékosunk nem vállalta az olimpián a szereplést.

Érdekesség, hogy az inaktivitásból visszatérő Lékó Péter utolsó versenyén 2019-ben indult. Magyar csapat tagjaként pedig a 2018-as sakkolimpián vett részt utoljára. Nyolcszoros olimpikonunk idén a kilencedik olimpiájára készül. A 2014-es sakkolimpián szintén egy csapatban szerepelt Rapport Richárddal, ahol a többi csapattárssal (Balogh Csaba, Almási Zoltán, Polgár Judit)  kiegészülve egy csodálatos ezüstérmet szereztek.

Az ÉLŐ-pontokat látva “A” csapatunk holtversenyben épp, hogy befért az előzetesen rangsorolt 10 “legjobb” csapat közé. A helyünk még változhat, mert van még lehetőség a benevezett játékosok kicserélésére. A listát elnézve egy közepesen szerencsés sorsolás elég lehet ahhoz, hogy legalább a 2022-es olimpián jókora szerencse mellett elért 8. helyet sikerüljön megismételni vagy felülmúlni.

A “B” csapatunkat a pontok alapján előzetesen a 23. helyre rangsorolták. Egy erős húzóemberrel és a többiek részéről kiegyensúlyozott jó teljesítménnyel, hazai pályán az első 20-ba bekerülni szép eredmény lenne.

“C” csapatunk esetében a kiválasztási folyamat sok részből állt, és jó nagy versenyfutás zajlott a kerettagok között. Sajnos, az idő előrehaladtával kihullottak a legfiatalabbak, így végül egyetlen 18 éves, vagy fiatalabb játékosunk sem maradt ebben a csapatban.

Ha megnézzük az előző olimpiák házigazdáit, akkor a 3. csapatnak:
2014-ben Norvégiában egy 14 éves sakkozó mellett két 16 éves,
2016-ban Azerbajdzsánban 13, 14, 15, és két 16 éves,
2018-ban Grúziában két 16 és egy 14 éves,
2022-ben Indiában egy 18, két 17 és egy 16 éves fiatal tagja volt.

Az életkoruk előrehaladtával hazai élsakkozó fiataljaink a nemzetközi élvonallal 13 éves korukig tudnak lépést tartani, majd 16 éves korig még nincs jelentős lemaradásuk, de utána már az olló nagyon kinyílik és a különbségek rohamosan nőnek. Nálunk az lett a végső döntés, hogy a legfiatalabb játékosunk is 19 év feletti lesz. A csapatunkat jelenleg az 53. helyre rangsorolták. Egy teljesen utánpótláskorúakból álló csapat összetételtől függően 20-35 hellyel került volna hátrébb. Véleményem szerint a mostani döntés a jövőre nézve kicsit sem előremutató. Mindez nem a csapatba került versenyzőkön múlt, ők becsülettel megküzdöttek a keretbe kerülésért!

Nehéz dolguk lesz a “C”csapat fiataljainak az olimpián. Valószínűleg többségében olyan Európán kívüli játékosokkal fognak megütközni, akikről még soha nem is hallottak és készülni is nehéz lesz ellenük. Esetükben nem is annyira a végeredmény, hanem egy olyan teljesítmény letétele lenne érték, amely kiegyensúlyozottságot mutat. Az első 45 csapat közé bejutás szép eredmény lenne a fiataloktól.


Sajnos, a női sakkozók különösen nehéz helyzetben vannak itthon a férfiakhoz képest. Az alacsonyabb értékszámok jócskán csökkentik a lehetőségeiket, pont ezért sokan felhagynak a hazai versenysakkal és máshogyan próbálnak boldogulni az életben. Mindennek következménye, hogy a hazai ranglista első 10 helyezettjéből csak ketten lettek végül csapattagok, a többiek jobbára inaktív besorolás alatt állnak hivatalosan. Érdekes döntés lett volna a női kapitányoktól és a szövetségtől, ha az utolsó pillanatban “sakkmagyarrá” lett Rapport Jovana asztalhoz ült volna valamelyik női csapatunkban. A korábban többször már olimpiai csapatba kerülő Gara Anita egy hosszú Facebook posztban adott indoklást arról, hogy idén miért nincs ott a neve az indulók között.

Az “A” csapatba csupa rutinos versenyző került. Talán a női mezőnyben különösen felértékelődik majd ez a tapasztalat, ami miatt a 14. helyre rangsorolt csapatunktól elvárható, hogy sikerüljön az előrelépés. A 10. hely megközelítése sikernek számítana, de némi szerencsével ez a csapat képes lehet ennél jobb eredményt is elérni.

A “B” csapat az előzetes rajtlistán a 32. helyen szerepel. Elvileg a 20-40. hely között rangsorolt csapatok többségében nincsen nagy tudásbeli különbség, így egy jó felkészülés után innen elvárható a feljebblépés. A 20. hely megközelítése szép siker lenne.

Augusztus közepén a 24. órában érkezett a hír, hogy a nőknél is indulhat majd egy harmadik hazai csapat a megmérettetésen. Az 55. hely körül (még nem szerepelnek a nevezési listán) rangsorolt fiatalokra kemény megpróbáltatás vár, hogy megragadjanak az 50-60 hely valamelyikén. Sikernek éreznénk ha a csapatból többeknek sikerülne a játszmapontok több, mint felét megszerezni, de még ez sem lenne feltétlen lesz garancia ahhoz, hogy az ÉLŐ-pontok alapján pozitívban végezzenek. Az első 50-ben végezni remek eredmény lenne.


Az olimpia mezőnyének és a lebonyolítási rendszernek köszönhetően mindig vannak “meglepetés csapatok”, akik a szerencsefaktort és pillanatnyi formát kihasználva az utolsó 3 fordulóban tudnak óriásit előrelépni (vagy éppen hátracsúszni), ezzel felborítva jelentősen az elvárásokat. Reméljük, csapataink ennek a a negatív hatásait nem fogják megtapasztalni.

A 11 forduló a játékosaink többségének ilyen kemény ellenfelek ellen nem mindennapi megpróbáltatás, de ezzel nem csak a mieink lesznek így. Reméljük, a kapitányok munkájának és, persze, a felkészülésnek az eredményeként csapatainknak és versenyzőink többségének jól sikerül majd az olimpia, és örök emlékeket szereznek a nem mindennapi lehetőség során.

Ránk, nézőkre sok érdekesség vár. Nem sokan gondoltuk volna egy évvel ezelőtt, hogy Rapport Richárd asztalhoz fog ülni a magyar csapatban és Lékó Péter világversenyen történő indulására sem sokan fogadtak volna. Most mindkettőjük játékát élőben láthatjuk majd, ráadásul egy hazai világversenyen. Biztosak lehetünk abban is, hogy ez a sakkolimpia sok drámai pillanatot fog majd hozni és mivel 25 versenyzőnk ül majd asztalhoz, így jócskán ki fog jutni ezekből az izgalmakból hazai sakkozóinknak is.

Drukkolunk a magyar sikerekért!

Nevezési lista

Open Nők

 

Exit mobile version