Élő-pontok

Fide Élő-pontok

 
A sakkjátékunk színvonalát rengeteg dolog befolyásolja még partin belül is. Pontos érték meghatározása ezért sosem lesz erre vonatkozólag, ugyanakkor statisztikai módszerekkel meg lehet határozni egy értékszámot, mely alkalmas arra, hogy általánosságban képet adjon tudásunkról, az eredményeink alapján. Az így meghatározott értékszám annál pontosabb, minél többet játszik valaki és az ellenfelei ebben a mérési rendszerben.
 
A mai FIDE által használt értékelési rendszer alapjait Élő Árpád (1903-1992) magyar származású fizika-professzor dolgozta ki.
 
Ez a rendszer bármilyen kompetitív játékban alkalmas arra, hogy megfelelően értékelje a játék eredményét. Nem véletlen, hogy az E–sportok világában is igen népszerű és számos híres játék, ahol ranglista besorolásnál alkalmazza kisebb korrigálásokkal a rendszert. A League of Legends varázslói vagy éppen a PUBG kalandorai is ezen rendszer alapján vannak értékelve. De a labdarúgásban is van Elő-rendszer alapján készített ranglista, mely sokkal többet elárul a válogatottak erejéről, mint egy-egy világverseny. (elérhető: itt)
 
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) 1970-ben vezette be ezt a pontszámítási módszert.

Mi a lényege:
Minden egyes FIDE által regisztrált verseny vagy bajnoki mérkőzés keretében lejátszott mérkőzésen az eredmény, az ellenfelek addig megszerzett FIDE Élő-pontjainak a különbsége, valamint a különböző szorzótényezők alapján + vagy – pontokat lehet szerezni és ezzel előrehaladni vagy hátrébbcsúszni egy skálán.
 
A FIDE skálája jelenleg 1000 pontnál kezdődik és emberek esetében jelenleg a legmagasabb elért szint Magnus Carlsen-é volt 2014. májusában, amikor 2882 ponttal rendelkezett. (Most 2016. augusztusában még mindig Carlsen vezeti a világranglistát 2857 ponttal.)
 

A számítógépes elemző-motorok tudása jelenleg 3350 pont körül mozog.
A játéktudás nyilván lehet 1000 pont alatti, de kellett húzni egy határt, ahonnan érdemes ezt az egészet számon tartani, így a FIDE skáláján a minimum bekerülési érték 1000 pont lett.

Hogyan lehet feliratkozni a FIDE Élő-pont listájára?
Évről évre lassan csökken a listára felkerüléshez szükséges mérkőzések száma.2014 júliusa óta ehhez elég maximum 26 hónap alatt 5 értékszámmal már rendelkező játékossal megküzdeni (természetesen FIDE versenyen) és ellenük összesen egyszer legalább fél pontot megszerezni. (Tehát 5 mérkőzésből elég egy döntetlen is). A feliratkozás 1000 pontnál kezdődhet minimum, a pontos értéket a megszerzett pontok és az ellenfelek Élő-pontja határozza meg.
 
Mennyi lehet a sakk elemző motorok Élő-pontja?
[bg_collapse view=”button-green” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Válasz mutatása” collapse_text=”Válasz elrejtése” ]Mostanság  a legjobb elemző motorok 3500 körüli Élő ponttal rendelkező játékerővel rendelkeznek. (Bővebben) [/bg_collapse]
 
Ha egy 1000 Élő-ponttal rendelkező 18 év alatti játékos páros mérkőzéseket kezdeni játszani Magnus Carlsennel ( 2872 Élő-pont) és sorozatosan verné a nagymestert. Hány zsinórban győztes parti után érné előzné meg Carlsent?
[bg_collapse view=”button-green” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Válasz mutatása” collapse_text=”Válasz elrejtése” ]Az 52. lejátszott és megnyert parti után a gyereknek 2447, míg Carlsennek 2441 Élő pontja lenne. [/bg_collapse]
 
Mennyi lehet a történelem, során eddig legmagasabb játékerővel rendelkező sakkozó Élő-pontja?
Nehéz kérdés, hiszen maga az Élő-rendszert a FIDE 1970-ben vezette be,
 
https://www.rankred.com/chess-engines/
Ha egy perióduson belül (egy hónap) a lejátszott játszmák és a K szorzata (pl. 40, 20…) meghaladja a 700-at,  akkor a K szorzó úgy módosul, hogy ezen szorzat értéke ne haladja meg a 700-at. (tehát K = 39, 38, 37…akár 21…  stb lehet ilyen esetekben.)
Ha megvan a feliratkozó értékem, hogyan változnak a pontjaim?
A FIDE minden hónap legelején frissíti a listáját, amely itt elérhető (ha esetleg magunkat nem találjuk meg a top játékosok között, akkor még sokat kell edzeni egész biztosan ) Egy-egy mérkőzésen megszerezhető Élő-pontok kiszámítása a következő tényezők figyelembevételével történik:
  • játszma végeredménye,
  • a két ellenfél Élő-pontjainak a különbsége
Ezzel kapunk egy értéket (-1 és +1 között), amelyet meg kell szoroznunk egy szorzószámmal.

Milyen szorzószámunk lehet?
  • 40 az újonnan beiratkozó játékosokra az első 30 játszmára vonatkozóan,
  • 40 minden játékosnak 18. születésnapjáig, ha értékszámuk 2300 alatt marad
  • 20 mindaddig, amíg a játékos értékszáma 2400 alatt marad,
  • 10, ha a játékos egyszer már elérte a regisztrált 2400-as értéket.
Rapid és villám (schnell, vagy blitz) mérkőzéseken a szorzószám mindenkinél egységesen 20 (remélem az olvasó átérzi, milyen érzés egy ligában futballozni a mesterekkel)
https://www.rankred.com/chess-engines/
[elo_rating_shortcode]

De az egészre van kalkulátor is, ami itt elérhető. Az oldalon a szorzószám értékét a K betű mellett kell kiválasztani.

Könnyű észben tartani, hogy van egy 400 Élő-pontbeli különbség határ, ami felett vagy alatt már teljesen mindegy mennyi a különbség, a megszerzett vagy elvesztett pont értéke innentől már nem változik. Fentiekből következik, hogy sosem kaphatunk vagy veszíthetünk egy mérkőzésen 36,8 Élő-pontnál többet vagy kevesebbet.

Érdekesség: Szegény Kramniknak legalább 11-12 győztes mérkőzést kellene egyhuzamban megnyernie topjátékosok ellen, hogy a világ-ranglista élére álljon. (Carlsen ellen elég lenne 5 is, hiszen minden megszerezett pontja a norvégnál negatívban jelentkezne.)
Persze, Carlsennek is nehéz a dolga, hiszen bármely 2400 Élő-pont alatti játékos legyőzésével csak 0,8 pont élőt kapna…

Mi lesz velem, ha a megszerezett Élő-pontszámom 1000 alá esik?
Ha a szokásos hó eleji lista frissítésekor megtörténik velünk ez az eset, akkor nevünk mellé egy „delisted” (listáról törölt) kifejezést kapunk. És kezdődhet minden elölről a feliratkozással…

Az is előfordul, ha a tudása megvan valakinek, akkor esetleg a gyorsabb előrejutás céljából szándékosan törölteti magát ilyen módon, hogy aztán 5 újabb mérkőzést követően lényegesen nagyobb értékkel iratkozhasson fel, mint amivel korábban rendelkezett.

Van az Élő-pontnál jobb tudásmérő számítási mód?
Igazából a FIDE is apró változtatással kicsit testre szabta az eredeti rendszert, de egyszerűsége ellenére ez nagyon hatékony. Már ismerünk olyan eljárásokat, amelyekkel pontosabb eredményeket lehetne kapni, de ezek sokkal bonyolultabbak a jelenlegi rendszernél. A változtatást egyelőre semmi nem indokolja.
 

Pár éve figyelem komolyabban a sakk sportot és pont ebből eredően a számomra sok újdonságot tartalmazó ismeretlen területen sokkal figyelmesebben mozogtam és jobban odafigyeltem a hozzáértők véleményére.
Ezért is volt számomra meglepő, hogy milyen sok egymásnak ellentmondó információt, állítást, nyilatkozatot halottam éveken keresztül olyanoktól, akik sakktudása fényévekkel meghaladta az enyémet.  Ugyanakkor azt is látom, hogy a sok „városi legendának”, tévedésnek, vagy éppen kampányfogásnak az ad leginkább táptalajt, hogy nehezen hozzáférhetőek ebben a sportban azok az információk, melyek segíthetnének abban, hogy tiszta víz kerülhessen a pohárba.

Oldalunk megpróbál hitelesen tájékoztatni és működésünkkel szeretnénk a sportágat segíteni, ezért rendszeresen elérhetők lesznek itt olyan pontos adatokon alapuló statisztikák, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy világos és egyértelmű következtetéseket vonhassanak le belőlük az érdeklődők.


Élő-rendszer alternatívái:

A Glicko-rendszer (ezt használja a Chess.com rangsorolása is) mely kicsit bonyolultabb, de sokak szerint pontosabb értékelési rendszer, Egy új tényezőt egy bizalmi értéket is szerepeltet a képletben, mely azt ellensúlyozza, hogy egy-egy meglepő eredmény után az értékszámunk olyan jelentősen változhasson, mint az Élő-rendszerben. A rendszer leírása képletekkel angol nyelven elérhető itt.

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb