Ritka kincs a jó edző, de pont ilyen ritka kincs a jó szülő is. Tréning edzőknek és szülőknek

Ha a gyermekünknek jót akarunk, akkor képeznünk kell magunkat. Persze, lehet a témában szakkönyvek után kutakodni, elolvasni őket, de a Szülőakadémia tréningsorozata sok befektetett időt és keresgélést spórol nekünk.

A Szülőakadémia térningsorozatának 2022. október 8-án rendezték az első rendezvényét. A látottak alapján elmondhatom, hogy a neve ellenére az előadás pont ugyanannyira hasznos és fontos az edzőknek, mint a szülőknek.
A cím is valami ilyesmit sugallt:“Nyerő Hármas – sportoló – edző – szülő

Az előadást Dr. Kalamár Hajnalka és Kabarcz Zoltán kedves, profin felkészült párosa tartotta. Szakértelmük az ezen a téren megszerzett közel 20 éves tapasztalattal vitathatatlan. Mielőtt feltenné valaki a kérdést, hogy a házaspárnak milyen sakkos múltja van, leírom, hogy ez teljesen lényegtelen. Látszik, hogy mindhárom érintett fél viselkedését, problémáit, mozgatórugóit nagyon jól ismerik.

Ma már a profi élsport az emberi teljesítmény fizikai határait feszegeti. Ezzel egy időben nőtt meg a sporttudomány szerepe. Egész biztosak lehetünk abban, hogy mára az olimpia sportok minden dobogós helyezése mögött ott van egy pszichológus, vagy egy mentális tréner munkája is. Berkes Ferenc nagymesterrel készítettük az egyik első interjúnkat, amelyben elhangzott az a mondat, amely minden sportoló gondolkodásának egyik alapja kell, hogy legyen: „Az a fontos, hogy önmagammal legyek rendben, ne az ellenféllel.”

És mért kellene egy szülőnek képeznie magát, amikor arra ott van edző?
A gyermekeink mentális fejlődésére annak van a legnagyobb hatása, aki a legtöbb időt tölti vele. Ha fontos nekünk, hogy a gyermekünkből minél többet hozzunk ki, akkor bizony nem elég csak versenyekre és edzésekre hordani a gyermekeket, hanem gondoskodnunk kell arról is, hogy a gyermek mentálisan is jó állapotban legyen.

Az előadáson hallhattunk olyan edzőkről, akik a szülőt a szükséges rossznak tekintik és igyekeznek elzárkózni előlük. Megismerhettük az ő gondolkodásukat és érveiket is.
Majd sorra kerültünk mi, szülők. Azok, akik mindenbe beleszólnak, azok akik car coaching–gal az autóban a versenyre való odaúton teszik rá az elvárás súlyát gyermekük vállára, vagy éppen hazafelé alakítják csemetéjük énképét negatív irányba, ezzel is garantálva, hogy még nehezebb lesz az előrelépés a jövőben.
Csak én teszem hozzá, hogy ilyet már a versenytermekben is lehet látni, amikor a szülő meg sem várja a hazautat, mert már a vesztes parti után egyből a nyilvános megszégyenítésben látja az elrettentés komolyabb teljesítményre sarkalló erejét. Szerencsére, a többségünk nem ilyen, így ezt a részt csak az vegye magára, akit érint.

Jó esetben a szülő és az edző is a gyermek sikeréért dolgozik. Ebben a munkában mindkét félnek megvan a saját szerepe és felelőssége. Az edzőé a megfelelő szakmai, a szülőé pedig a támogató szerep. Ezek egyenrangúan fontos feladatok, amelyeken nem szabad túlterjeszkedni. Fontos mindkét oldal kölcsönös tisztelete a másik iránt és a felek közti párbeszéd. Sajnos, bármelyik fél képes a másik tekintélyét aláásni a gyermek előtt, ami a gyermek fejlődését lassítani fogja.

Hallhattunk a türelem fontosságáról is. Mások vagyunk és a gyermekeink is különböző ütemben érnek, fejlődnek. Ezt el kell fogadni, mert változtatni nem lehet rajta. Hosszú távra tervezve kell építkezni, hiszen az élsportban fiatal felnőttként kell majd a csúcsra jutni.

Azt is megtudtuk, hogy nem a legtehetségesebbekből lesznek a bajnokok, mert ők könnyen érik el a kezdeti sikereket és emiatt nem tanulnak meg küzdeni.
Meséltek nekünk a tehetség kibontásáról is és persze arról, hogy pusztán jóakaratból egy edző, vagy egy szülő milyen könnyen nyomja el a felbukkanó tehetséget fegyelmezéssel.

A szocializáció kérdését is érintették, hogy miképpen alkalmazkodnak a gyermekeink, mi szülők, vagy maguk az edzők a különböző helyzetekhez és ezek milyen hatással lehetnek a sportoló fejlődésére.

Majd előkerült az énkép, amelynek formálásában a szülő és az edző viselkedése is nagyban közrejátszik, és amely magán hordozza minden fél keze nyomát. Az énkép határozza meg a gyermek önmagához történő viszonyát.

Az előadás végén érdekes téma volt a relaxáció szerepe a teljesítmény fokozásában. Más sportágak már igazolták ennek a pozitív eredményeit, de vélhetően egy olyan szellemi sportban, mint a sakk, ez különösen fontos lehet.

Dióhéjban ennyi volt az első előadás.
Remélem kedves olvasónk, hogy a következő előadáson, 2022. november 12-én , szombaton lesz alkalmad neked is részt venni, akár személyesen, akár online formában.
Abban biztos vagyok, hogy az elhangzottak segítenek majd a gyermekeken való kiigazodáson.

A téma:Ki is az én gyerekem? Személyiség típusok megismerése. Sikerkeresés-kudarckerülés. Rögzülő életstratégiák.

Az előadására jelentkezni a következő űrlap kitöltésével lehet:  https://forms.gle/svorEgnP9TCgb87g7

A tréningsorozat díja alkalmanként 5.000 forint/fő.
(az űrlapon megadott adatok alapján állítják ki és küldik meg e-mailben a számlát, ami után törtéhet majd meg az átutalás).

Ha esetleg érdekel a szerzőpáros témában írt könyve, melynek címe: A Nyerő Hármas – Sportoló – Edző – Szülő, akkor azt közvetlenül az írótól a zkabarcz@gmail.com email címen megrendelheted. 

A Magyar Sakk Szövetség edzőbizottságának köszönjük ezt a remek kezdeményezést.

Exit mobile version