Sokkal több, mint magyar rapid bajnokság – beharangozó

VIII. Csaba Árpád Emlékverseny

2023. július 21-23. között nyolcadik alkalommal rendezik meg Ajkán a Csaba Árpád Emlékversenyt, amely egyben  a 2023. évi Magyar Nyílt Rapid Sakkbajnokság, Ajka Város Nyílt Rapid Sakkbajnokság és a Bányász Sportkör centenáriumi ünnepe.

Dr. Csaba Árpád, és mögötte, a fotón, az édesapja

A verseny előkészületeiről Dr. Csaba Árpáddal, a verseny főszervezőjével beszélgettünk.

Ha július, akkor Ajka és Csaba Árpád emlékverseny. Idén a nevezéseket látva úgy tűnik, hogy  jelentősen emeltétek a tétet.

Ez a verseny nagyon más lesz, mint az eddigiek. A szervezők általában az újra és újra megrendezett sakkversenyek szervezése során próbálnak mindig előre lépni, és egyre nagyobb dolgot létrehozni. Mi is így vagyunk ezzel. Idén egy több állomásos fesztivál keretében rendezik meg a versenyt.

Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy jó lenne itthon egy kiemelkedő erősségű nagymesterversenyt szervezni, amely finoman szólva is nagyon ritka (legutóbb pont 20 éve volt). Ezen a körversenyen nemzetközi sztárok mellett néhány magyar játékos is szerephez juthat majd, és ezzel olyan játéklehetőséget és tapasztalatot szerezhet, ami számára ritkán adatik meg. A szokásos ajkai rapid verseny ezúttal nyílt lesz, azaz külföldiek is indulhatnak majd rajta. Ezt a két versenyt összekapcsoltuk, így a körversenyen induló nagymesterek Ajkára is eljönnek játszani, és játékukkal emelik majd a rapid verseny amúgy sem alacsony színvonalát.

A fentieket összegyúrva és néhány más programmal kiegészítve 2023.07.11-23. napja között kerül megrendezésre a Sakkfesztivál.

A rendezvény első állomása az V. Hetényi Géza Emlékverseny Super GM Körverseny, amely Budapesten 2023. július 11-19. között lesz látható. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a verseny Balogh Csaba nagymester (korábbi interjúnk – Sakkmező) segítő, szervező munkája nélkül nem jöhetett volna létre.  (nevezettek listája)

De, hogy ne csak a profi sakkozóknak kedvezzünk, Czebe Attila nagymester (korábbi interjúnk – Sakkmező) által megálmodott és szervezett Magyar Amatőr Nyílt Sakkbajnokság – ugyancsak Budapesten – 2023. július 14-19. között kerül megtartásra, amire Attilától kapott adatok szerint eddig közel 150 versenyző nevezett.

Ezt követi a VIII. Csaba Árpád Emlékverseny Magyar Nyílt Rapid Sakkbajnokság, amely szokás szerint Ajkán kerül megrendezésre 2023. július 21-23. között. (nevezettek listája)

Az események között július 20-án lesz egy csemege azoknak, akik az ajkai korosztályos világbajnok Gaál Zsókára kíváncsiak, ugyanis Zsóka a tavalyi Európa bajnokkal, a lengyel Monika Socko-val játszik egy páros mérkőzést, majd tartanak egy négykezes közös szimultánt az ajkai sakk szempontjából meghatározó szerepet betöltő társadalmi, politikai, illetve gazdasági szereplőkkel. Úgy gondolom, ez a program akár a „sakkos”, akár a “sakkbarát civil” emberek számára érdekes lehet. Hiszem azt, hogy ezzel a rendezvénnyel Ajkán még népszerűbbé tudjuk tenni ezt a sportágat. A nagymester tornán és a rapid bajnokságon résztvevők számára ez egy szabadnap lesz a két esemény között, amikor lehetőséget kapnak egy kicsit kikapcsolódni, regenerálódni.

A korábbi években mindig kihangsúlyoztad, hogy Ajkán nem akarsz nemzetközi versenyt.

Az ajkai verseny az évek alatt több szempontból is a legrangosabb magyar verseny szintjére küzdötte fel magát. 2020-2022 között elértünk egy olyan létszámot és rangot, amely a hazai mezőny tekintetében egyedülálló. Természetesen olyan áron nem akartunk nemzetközi szintre lépni, hogy ezzel sok magyar játékos kedvezőtlenebb helyzetbe kerüljön. Meg kellett teremteni az előrelépéshez szükséges feltételek biztosítását. A fejlődés egyik jelentős állomása a tavalyi verseny volt azzal, hogy a küzdelmeknek már az Ajkai Kosárlabdacsarnok adott otthont, amely bizonyította, hogy a verseny létszám növelésének nincs infrastrukturális gátja. Már tavaly éreztem, hogy lényegesen több versenyzőt is elbírna  a helyszín, de ezt csak magyar versenyzőkkel nem lehet elérni. Véleményem szerint azon hazai sakkszerető érdeklődők, akik egyáltalán hajlandóak szabadidejükből és anyagi lehetőségeikből áldozni egy ilyen versenyen történő elindulásra, azok száma valahol 200 főre tehető.

A másik katalizátora volt az előre lépésnek, hogy az Ajkai Bányász Sportkört 1923-ban alapították, azaz idén ünnepli egyesületünk a 100 éves „születésnapját”. Már évekkel ezelőtt, amikor a közgyűlésen szóba került a centenáriumi ünnepség, akkor az volt a szándékunk, hogy minden szakosztály valami olyat alkosson (rendezzen), ami méltó ehhez az ünnephez. Úgy gondolom, hogy a sakk terén idén ezt tökéletesen meg tudjuk valósítani és a versenyünk maradandó emlék lesz a város és az idelátogató versenyzők számára.

A fentiek eredménye jelenleg kézzel fogható, hiszen idén a résztvevők száma a 330-at is meghaladja úgy, hogy közben a magyar játékosok nevezési számában is csúcsot döntöttünk.

Jelenleg 44 GM címet viselő nevezőtök van. Ahhoz, hogy ezt a számot a sakkot szerető közösség számára beárazzuk, tudni kell, hogy a Budapesten éveken át, a Tavaszi Fesztivál rendezvényei keretében megrendezésre kerülő nemzetközi sakkversenyek egyikének sem sikerült elérnie ezt a létszámot, amit most Ajka városának igen. Mesélnél kicsit a résztvevőkről?

Kezdem azzal, hogy idén is lesz meglepetésvendég – szándékosan nem sztárnak hívom, mert abból rengeteg lesz – a rapid versenynek Peter Svidler személyében, akinek rapid ÉLŐ-pontja alapján 2700 értékszám feletti résztvevője is lesz a versenyünknek. A klasszikus ÉLŐ pontokat nézve legerősebb versenyzőnk az iráni Parham  Maghsoodloo, aki a jelenlegi világranglistán a 27. helyezett, de egy hónappal ezelőtt még a legjobb 20-ban volt. A világranglista első 60 helyéből legalább 10 játékos itt lesz, köztük a kiemelkedő tehetségnek tartott indiai Praggnanandhaa R is. Egyúttal hangsúlyozom, hogy sohasem szerettem volna, ha ez a verseny csak a legerősebbek számára lenne lehetőség, így a mezőny kialakításakor mindig figyeltünk arra, hogy legyen egy egészséges arány a profi versenysakkozók, az amatőr versenysakkozók és a klasszikus amatőrök között, ugyanis ezzel biztosítható mindenki számára a verseny varázsa. Ezt az elvet idén is sikerült megtartani és úgy rendezzük meg a versenyt, hogy ne csak a részvétel legyen a fontos, hanem mindenki versenyhelyzetben küzdhessen a saját kategóriájának megfelelő díjakért (ezért szerepel a versenykiírásban a rengeteg kategóriadíj). A verseny a korábbiakhoz hasonlóan egyetlen csoportban kerül megrendezésre, ez a forma reményeink szerint minél több (nem profi) sportolónak nyújthatja majd azt az élményt, hogy élete meccsét vagy az egyik legemlékezetesebbet ezek közül nálunk játszhatja majd le.

Nagyon örülök, hogy a hazai aktív nagymesterek is szép számban lesznek jelen a versenyen. Itt lesz a hazai válogatott mezőny nagy része: Gledura Benjamin (korábbi interjúnk – Sakkmező), Berkes Fecó (korábbi interjúnk – Sakkmező), Bánusz Tomi (korábbi interjúnk – Sakkmező), Héra Imre,  Ács Péter (korábbi interjúnk – Sakkmező) , Kozák Ádám, Kántor Gergely és még rajtuk kívül is nagyon sok aktív nagymester, köztük például a többször versenygyőztes Balog Imre is.

Hogyan lehetett mindezt tető alá hozni? 

Magyarországon régóta nem volt olyan verseny, amin a nemzetközi élmezőnyből ennyien részt vettek volna. Mind a játékosok, mind a sakkszeretők ki voltak éhezve erre a versenyre. A mai fiataloknak nem volt lehetősége még 10-20 évvel ezelőtti rangos hazai nemzetközi sakkversenyeken játszani, így számukra a hazai megrendezésű torna bizonyosan újdonság lesz. Továbbra is tartom, hogy a szervezők egyik legfőbb feladata az előkészületek alatt a sakkozók szolgálata, amelyet látom, hogy értékelnek is a résztvevők. Ez a munka annál nehezebb, minél népesebb a mezőny, de igyekszünk mindenkinek jót tenni és mindenkivel kedves lenni. Talán ez a hozzáállás is segített abban, hogy egy-egy játékos végül elindul majd a versenyünkön.

Kik a segítőid a szervezésben?

Sokan vannak, akik eddig is sokat segítettek. Most elsősorban Balogh Csabát és Czebe Attilát említeném meg, akinek a kapcsolatai segítették a nagy nevek idevonzását.
De ne feledjük el, hogy az ajkai sakkverseny, az ajkai sporttársaink, különösen Mihályfi Gábor (korábbi interjúnk – Sakkmező) és Czingler Sándor munkája és a város támogatása nélkül nem lenne megtartható. És persze nem lehet a másik végletről sem elfeledkezni, azokról a diákokról, akik szeretettel segítik a verseny lebonyolítását közösségi szolgálatot teljesítve. Ők is részei a csapatnak. Például a horvát nagymesternek a horvátul tanuló diák segítségével saját anyanyelvén válaszoltunk. Ezek apró dolgok, de biztos vagyok benne, hogy a sakkozók értékelik ezeket.

A rengeteg elfoglaltság miatt az interjút sem volt egyszerű összehozni, hogyan bírod ezt a tempót?

Bírni kell, és még csak most jön a java! Most voltunk Ajkán és megnéztük a termet, mert 280 játékosra hirdettük a versenyt, de már 330 fölött járunk, és még mindig növekvő szakaszban járunk a nevezések terén. Tavaly ilyenkor már több volt a visszalépő, mind a jelentkező, de az idén ez a tendencia még nem fordult meg. Azt szeretném, ha 300 fölött tudnánk zárni. A helyszíni bejárás eredményeként bizonyosan kijelenthetjük, ez a versenytermen (Ajkai Kosárlabdacsarnok) nem fog múlni.

Köszönjük az interjút és találkozunk majd a helyszínen!


Csaba Árpád (1948-2016)
Már 4 éves korában megtanulta a sakkjáték alapjait. Kosárlabdázott, atletizált és focizott is. A sakk határozta meg legjobban az életútját. Több csapatban is játszott Padragon, Tapolcán, Veszprémben,  majd 4 éven keresztül Ajkával az élvonalban, később, haláláig ugyanitt, az NB II-ben szerepelt. Edzőként is sikeres volt, tanítványai között országos bajnokokat is találunk. Nem sakkozókat, hanem sakkozni tudó embereket akart nevelni. 1995-2012 között ügyvezető elnöke volt az Ajkai Bányász SK-nak.


Ajkai képgalériák 2022,, 2021,, 2020,

2022.
2021.
2020.
Exit mobile version