Hazai hírek

5, 4, 3… HelloSakk!

Új, értékes színfolttal gazdagodhat a magyar sakkvilág 

Beszélgetés Papp Gáborral, a „Hello Sakk” csatorna megálmodójával, a női csapat szövetségi kapitányával, az évek óta dédelgetett tervének a megvalósításáról.

Honnan jött ez a kezdeményezés?

Maga ez az ötlet, hogy magyar tartalmat online létrehozzunk, már nagyon régen, 7-8 évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem. Akkor a sakkozó barátaimmal beszélgetve azt láttuk, hogy bár Magyarországon a piac kicsi, ám mégis több irányba el lehetne indulni online sakkoktatás témában. Ekkor már több országban megjelentek a hasonló kezdeményezések, de nem igazán terjedtek el nálunk, hiszen egyrészt idegen nyelvűek, másrészt drágák voltak. Nagyjából 4-5 éve történt az igazi robbanás, amikor Amerikában, Indiában, Németországban egyre nagyobb figyelmet kaptak ezek az oktató-videós oldalak, ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy valami hasonlót kellene csinálni itthon is. Én magam is benne vagyok néhány külföldi projektben, ahol nagymesterek vesznek fel oktatóvideókat egy-egy témában, és felteszik azt internetre. Ezek természetesen megvásárolhatóak, és a sakkozni tanulók annyiszor nézik meg, ahányszor csak akarják. Eleinte a technikai feltételek nem voltak annyira kifinomultak, de most már szuper minőségben, nagyon is élvezhető anyagokat készítenek. Sajnos, Magyarország nagyon le van maradva, szinte alig található komoly színvonalú online anyag. Persze, vannak egyéni próbálkozások, de azért ez a feladat nagyon összetett ahhoz, hogy könnyű legyen minőséget létrehozni. Benne kell lenni természetesen a sakkban, a stream-elés világában és a célközönséget is meg kell szólítani. Nem egyszerű műfaj ez, fontos a megjelenés, a technikai részleteken túl az előadónak is érdekesnek, profinak kell lennie, meg persze a szakmaiság mértékét is nehéz megválasztani.

Az utóbbi egy-másfél évben elég nagy robbanás volt az online verseny-közvetítések piacán is. A „streamelés” elterjedésével gyakorlatilag bármilyen eseményt lehet ma már élvezhetően közvetíteni. Ebben én is nagy lehetőséget láttam. Tavaly el is indítottuk a Pro Chess League csapatunkat, Hungary Hunters-t. Korábban én sem gondoltam, hogy az online sakkból ennyire komoly versenyeket is ki tudnak hozni, a világ legnagyobb neveit sikerült „asztalhoz” ültetni a szervezőknek. Ez nagy lökést adott, hogy újra nekiálljak átgondolni a magyar sakk online megjelenítését… arra jutottam, hogy csináljuk ezt meg magyarul! Eleinte bárkinek mondtam, mindenki azzal próbált meg lebeszélni, hogy legyen inkább angolul, magyarul ez nem fog működni, de én lelkesen védtem az ötletemet… azt mondtam: adjunk a magyar sakknak egy esélyt, és nézzük meg, mit lehet belőle kihozni! Ha fél év múlva azt látjuk, hogy 50-nél kevesebb ember nézi, akkor le lehet vonni azt a következtetést, hogy ez még lehet, hogy itthon nem fog működni. Bízom benne, hogy nem így lesz! Nagyon sok ember szereti, és követi a sakkot itthon, rájuk számítok elsősorban.

Tehát szakkomentálással ellátott partik vannak a terveid között?

Így van, pontosan. Pont ez lenne a cél. Három részből áll majd össze a dolog: van a  verseny-közvetítés, van az oktatás, és lehet csinálni egy könnyedebb műfajt, ahol elő lehet adni bármilyen sakkal kapcsolatos anyagot. Utóbbiba akár szórakoztató show elemek is beleférhetnek. Ezeket akarom egy közvetítésbe belerakni.

Egy stream-elés úgy áll össze, hogy mindig meghívunk egy szakkommentátort. Szerencsére abban a helyzetben vagyok, hogy nagyon sok olyan sakkozó barátom van, akik szívesen segítenek, és lelkesen támogatják az ötletem. A női válogatott szövetségi kapitányaként a lányokkal is kialakult egy olyan kapcsolat, ahol számíthatunk egymásra, biztos vagyok benne, hogy segíteni fognak, ha szükségem van rájuk. Azonban a csatorna főirányának az ifisakk segítését, és támogatását tűztem ki. Szeretnék szakmailag elismert gyerek- és ifiedzőket is meghívni a műsorba, remélem minél több jelentkező lesz. Szóval ötletből van rengeteg, de mindig szembejött a szokásos probléma…ki fogja ezt finanszírozni? Ki lát ebben fantáziát? Ki fog erre pénzt adni?

Sajnos, nehezen tudom elképzelni, hogy az itthoni körülmények között egy ilyen csatornát profitábilisan lehetne működtetni, és elsősorban nem is ez a cél, de akkor is kell egy anyagi háttér az egészhez. Viszont a másik oldalról azt is tudtam, hogy jó lenne fellendíteni a magyar sakk online világát, óriási igény van rá! Szóval így indult el az ötlet, azonban pénz nélkül ezt nem lehet fenntartani sokáig, ám a Szövetség felkarolta a tervemet.

Elnök úr is beszélt egy TV interjúban a kezdeményezésről.

Igen, szerencsére mellé álltak az ügynek. Sőt, az új vezetőség egyik elnökségi tagja nélkül szerintem még mindig csak ötlet szintjén lenne a dolog, gyakorlatilag Ő finanszírozta meg a csatorna beindításának a költségeit a saját pénzéből. Nagyon hálás vagyok érte, rengeteget segített. Ezzel együtt én azt szeretném, ha ez a csatorna a magyar sakké lenne, és nem a Magyar Sakkszövetségé. Ezt kértem Szabó László elnök úrtól is, aki felkarolta az elképzelésemet, rengeteget segít, érti, hogy mit szeretnék megvalósítani. Természetesen nem arról van szó, hogy magamnak akarom a dicsőséget, de sajnos a sakk társadalom bármit, aminek a Szövetséghez van köze, egyből megtámad. Egyfelől értem, hiszen régóta benne vagyok a sakk világában, de bízom benne, hogy idővel kialakul egy olyan viszony a sakkozók és a Szövetség között, ami előre visz. Remélem ez a csatorna is segít majd ebben.

Mennyire lesz ez közösségi? Fogalmazhatunk így, hogy: #hellosakk?

Nagyon tetszik a hashtag, már én is gondoltam rá, így is szeretnénk használni! Egy modern, divatos dolgot akarunk létrehozni, ezért is van rövid o-val a „Hello”, mert így kicsit „menőbb”, nemzetközibb. Meg könnyű átírni Hello Chess-re :-), de visszatérve igen ahogyan korábban is fogalmaztam, azt szeretnénk, hogy ez a magyar sakk, a magyar sakkozók csatornája legyen. A közösségi kommunikációban a #hellosakk fog megjelenni.

Magával a hashtag megjelöléssel azt fejezik ki, hogy szabadjára engednek egy kezdeményezést. Tehát, a #hellosakk használatával azt kommunikálod, hogy a közösség készítsen vagy éppen osszon meg sakkos tartalmakat?

Abszolút! Azt kommunikálom hogy „Hello” magyar sakkozók, ébredjetek fel, és mutassuk meg, hogy ezt a sportot az online térben is kiválóan lehet űzni. Kicsit szerencsések is vagyunk a szerencsétlenségben, hiszen a mostani helyzetben mindenki otthon ül, és ki van éhezve az online tartalmakra. Szerintem, ez egy óriási lehetőség a sakknak. Kevés olyan sport van, amit online lehet játszani. Nagyon örülnék, ha minél többen használnák a #hellosakk megjelölést, ezért is találtuk ki. Talán egyszer megközelítjük Polgár Judit #chessconnectsus mottóját :-).

Vannak már konkrétumok, hogy hol és mikor fogunk találkozni a csatornával?

Március 31-én, kedden 18:00 órakor kezdődik az első adás. Juhász Barbara lesz a műsorvezető, és most, kivételesen, én leszek a meghívott vendég. A felvezetésben magáról a csatornáról fogunk beszélni, utána pedig elkezdődik a #Top10Challenge. Női és férfi válogatottakat ültetünk le egy partira, promóciós jelleggel. Először a lányok játszanak egy partit irányított sorsolással, utána pedig a fiúk, mindkét rész körülbelül 1-1 óra hosszú lesz. Természetesen, mi közvetítjük, kommentáljuk a partikat. Beszélünk majd a női és a férfi sakkról, a sakkolimpiáról, meg – természetesen –  a koronavírus miatt kialakult helyzetről is.

A Twitch oldalán fogunk közvetíteni (streamelni) élőben. Ez a világ legnagyobb streamelős oldala online tartalmakra kialakítva. Számítógépen (böngészőn keresztül), mobiltelefonokon (applikációval) könnyen elérhető a csatorna, de akár okos TV-n is lehet követni. Az adásokat mindig felvesszük és a YouTube csatornánkon vissza is lehet majd nézni, sőt később azt is tervezzük, hogy a Youtube-on is már élőben követhető legyen az adás. Tényleg csemegék vannak a tervek között, ezért mindenképpen fontos, hogy az érdeklődők később is elérjék a felvételeket. Az álomverzió az lenne, ha szokásos keddi adások mellett a magyar érdekeltségű versenyeket is tudnánk közvetíteni, gondolok itt az olimpiára, Európa-bajnokságokra, korosztályos VB-re… igazából bármire, ahol a magyar versenyzőket lehet követni.

A következő adásra is van már terved?

Igen, ha minden jól megy, már egyből egy sztárvendégünk is lesz. Egy felvezető beszélgetés után egy egyórás szakmai előadást fog tartani a meghívott. A célunk elsősorban nem megnyitások bemutatása, azt mindenki a saját stílusának megfelelően a saját edzőével alakítja ki. Olyan témákat fogunk megragadni, ami a lehető legszélesebb körnek érdekes, és ezeket próbáljuk meg egy szakmai struktúra alapján felépíteni.

Ez a szakmai anyag utána ki lesz vágva, és egy külön Youtube csatornára, a Hello Sakk – Akadémiára fog felkerülni. Gyakorlatilag itt szeretném megvalósítani azt, hogy álljon össze szépen lassan egy magyar nyelvű, nagymesterek által leadott szakmai anyag. Ez már kicsit magasabb tudásszintnek szól majd, tehát nem az 1500 ÉLŐ-pont alattiak részére. Ennél komolyan szakmai színvonalat kell elképzelni. Az nagyon hasznos, ha központilag a jobbnál jobb edzők, hónapról hónapra, minden generációnak átadják az elméleti tudást, de mi lenne, ha csak egyszer, azonban összeszedetten, átgondoltan, frissen vennénk fel az anyagot úgy, hogy azt a gyerekek megnézhetik élőben, vagy holnap, vagy a héten tízszer, vagy két év múlva? Ez lenne gyakorlatilag a csatorna oktató része, és szépen lassan ebből épülne fel egy szakmai anyag azaz a Hello Sakkakadémia. Ez egy hosszú út lesz… de el kell rajta indulni!

Az általad szervezett ifisakk-versenynél is lesz szakkommentálás?

Természetesen! A műsor gerincét a kéthetente jelentkező, keddi szakmai stream adja majd, de az ifiversenyt, azaz a „Hello Sakk” Kupát a szakmai előadás után végig fogjuk kommentálni a meghívott vendéggel. A versenyen a 24 Élő-lista alapján meghívott 18 év alatti játékos fog részt venni, 16 fiú, és 8 lány versenyző. Kieséses rendszerben több héten keresztül zajlik majd a verseny, ahol nagyon komoly díjakért szállnak harcba a magyar tehetségek. Ez a verseny a Szövetség támogatásával valósul meg, ők biztosítják a díjalapot, amiért ezúton is külön köszönet!

Az online versenyekkel nagyon vigyázni kell, nem véletlen, hogy nem terjedtek el annyira, hiszen állandóan ott van „csalás” lehetősége, ezt nagyon nehéz kivédeni. Amint tétje van a versenynek, vagy megjelenik a pénzdíj, ott – sajnos – megjelenik a csalás veszélye. Ezért is a zárt versenyek irányába kell elmenni, magasabb szinten talán már nem kell annyira aggódni, de például nagyon jók a #maradjotthon versenyek, ahol múlt héten 300-400 ember játszott egyszerre, és bízom benne, hogy néhány forduló után sem fog csökkenni az érdeklődés iránta. Sok a bukkanó ebben az online világban, de rengeteg lehetőség van benne!

Szóval, így indulunk el. Kicsit döcög a szekér, de megcsináljuk!


Első élő jelentkezés: 2020. március 31. kedd 18 óra
https://www.twitch.tv/hellosakk
(már lehet követni a csatornát)

'Fel a tetejéhez' gomb