StatisztikaUtánpótlás hírek

Élő-pontok alakulása – 2022. február

Az elmúlt hónapban véget ért versenyeken felnőtt magyar válogatott versenyzőink nem igazán mérették meg a tudásukat. Az idei komoly erőpróbák sora már a márciusi Európa-bajnokságon megkezdődik Szlovéniában. Reméljük, hogy  versenyzőinknek sikerül majd megfelelő módon felkészülni a megmérettetésre. 

A felnőtt mezőnyben az ÉLŐ-pontok alakulását elnézve Mihók-Juhász Barbarát emelnénk ki, aki ismét javítani tudott egyéni pontrekordján. Természetesen nem lehet szó nélkül elmenni Rapport Richárdnak a Tata Steel 2022 versenyen megszerzett bronzérme mellett sem. A 9. helyen kiemelt versenyzőnk ismét bebizonyította, hogy neve méltán szerepel a legnagyobbak között. 

Utánpótlás

Az utánpótlás mezőnyből az Élő-pontok alapján pár fiatalt ismét megemlítenénk.

  • Jelen pillanatban a születési év szerinti ranglistán a világ top 15 játékosa között ismét 4 játékosunk található. A hónapok óta TOP 10-ben található kiválóságaink: Tóth Lili, Karácsonyi Kata és a listavezető Gaál Zsóka mellé csatlakozott újoncként Kiss Inez egy 8. hellyel.

  • Az elmúlt hónapban is köszönthettünk új neveket a TOP 100-as listán, Marton-John Álmos Kirán a 7 évesek, Dobra Ádám a 8 évesek, Szakmáry Domonkos a 13 évesek nemzetközi élmezőnyéhez zárkózott fel. 

  • Ismét több fiatal versenysakkozónk javította meg sorozatban az egyéni csúcsát. Közülük kiemelnénk Szakmáry Domonkost, aki 9, Kovács Kristófot, aki 6, Kiss Inezt, aki 5, míg Turcsányi Vince Gergő 3 egymást követő hónapban állított fel egyéni rekordot. Mindegyik fiatal előrelépése fantasztikus, de megőrizni a megszerzett pontokat még nehezebb lesz, mint megszerezni azokat.


A januári eredményeket is tartalmazó teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének! 

Készítettünk egy ábrát a jelenlegi összes magyar utánpótláskorú TOP 100-as versenyzőről, amelyen a nevek méretét a listán elfoglalt helyezések határozzák meg. 


A tervek szerint a 2024-ben országunkban megrendezendő sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló férfi és női csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb