Interjúk

Interjú Ambrus Lajos versenyszervezővel

„Manapság kell még valami plusz is a sakkozási lehetőség mellé…”

Ambrus Lajos, a Baranya-Sakk Utánpótlásnevelő és Versenyszervező Egyesület elnöke, a 43. Harkányi Tenkes Kupa Nemzetközi Sakkverseny rendezője csendesen, de körültekintően és aktívan figyelt a verseny szervezésével kapcsolatos tennivalókra. Nem először teszi ezt, évek óta szervezi az egyik legnépszerűbb hazai nemzetközi sakktornát.

Mióta rendezi a harkányi versenyeket?

Ez most a 43. Kupa, én még a 22-nél vettem át. Az úgy történt, hogy, megkerestek, mert a siklósiak kifulladtak valamiért. Aki addig szervezte, az sajnos, meghalt, aki átvette tőle, az pedig egyéb elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni tovább, és Siklós város sem támogatta. Így jött a képbe az akkori harkányi polgármester, aki azzal az ötlettel keresett meg minket, hogy legyen ez a verseny Harkányban. Azt mondta, lendítsük fel egy kicsit ezt a versenyt! Ezt mi is jó ötletnek találtuk.

Be is igazolódott? Milyen a fogadtatása ennek a versenynek, szeretik ezt a helyszínt?

Igen, nagyon szeretik, a fürdő miatt elsősorban. A Harkányi Gyógyfürdő is támogatja a versenyt azzal, hogy a versenyzők a verseny ideje alatt ingyen fürödhetnek. Korábban, amikor nagyon nagy esemény volt ez a torna, a támogatás is vonzó volt. Az akkori polgármester, Bédy István szerette a sakkot, és az sokat jelentett nekünk is, így gyakorlatilag az ő idejében futott fel a verseny. A fénykora kb. a 30-35. alkalom között volt, akkor volt a csúcson. A támogatásoknak köszönhetően nagymestereket tudtunk meghívni, mert azok kecsegtető díj nélkül nem jönnek.

Mely országokból érkeznek a versenyzők?

Tényleg a világ minden részéről jöttek már, volt olyan évünk, hogy minden földrészről ültethettünk le játékosokat. Érkeztek az USA-ból, Dél-Amerikából, Kubából és Új-Zélandról is.

Az ismertebb sakkozók közül kiket említene meg?

Az egyik ilyen nagy név kétségtelenül Chernyshov orosz nagymester, aki tavaly is járt nálunk. A magyarok közül szinte mindenki megtisztelt már bennünket, Lékó Péter még fiatalabb korában, vagy például pár éve Faragó Iván nagymester, ő szokta tartani a Gyógyfürdőben a szimultánt.

Most mintha kevesebb résztvevő lenne a szokottnál….

Ez így van. Az utóbbi években, amióta nem a Bédy István a polgármester, drasztikusan lecsökkent a támogatás, ez meg is látszik a létszámon. 100-an jöttek most el összesen, régebben pedig csak a versenyzők voltak 230-an (ez volt a csúcslétszámunk), és a kísérők 30 % arányban szoktak lenni. Évente egyszer van ez a verseny, úgy alakult ki, hogy minden év november második felében rendezzük meg. Sajnos, az idén december elejére tudtuk csak tenni, emiatt sok osztrák és német nem tudott jönni, ők nagyon hiányoznak, és a fiatal versenyzők is lényegesen kevesebben vannak idén.

Honnan jönnek legtöbben?

A leggyakoribb országok Németország, Ausztria, Horvátország, Csehország, ahonnan most is négyen vannak itt, Szlovákia, Ukrajna, Oroszország. Az idén 6 nő van a mezőnyben összesen, ez most nagyon kevés. Ifi kategória, azaz a 18 év alattiak száma 17, a legfiatalabbak a 9 évesek, akik közül hárman is játszanak most, a szenior, azaz a 65 év felettiek aránya 30 %. Náluk gyakran előfordulnak idősebb játékosok is,most is játszanak 80 év felettiek, a legidősebb versenyzőnk  85 éves. Baranya megyeiek 26-an érkeztek, külföldről pedig 8 országból összesen 19 indulónk van az idén: 3 ukrán, 1 norvég, 4 cseh, 6 horvát, 2 német, 1 orosz, 1 francia, 1 osztrák.

Mit gondol, hogyan lehetne még jobbá tenni a versenyt?

Egyértelműen pénzdíjjal. Ami vonzó ebben a versenyben a fürdőn kívül, az a pénzdíj. Jelen pillanatban viszont csak a fürdő, a fürdési lehetőség. Manapság kell még valami plusz is a sakkozási lehetőség mellé, mert verseny van bőven. Valami kell még, amit a sakkozás mellé kínálni tudunk a versenyzőknek.

Milyen lehetőség van a szponzorálás terén?

Próbálkoztunk már, de sajnos nem azt a világot éljük. Rendszerváltás óta sajnos egyre nehezebb szponzort találni.

Milyen hangulat jellemzi a Tenkes Kupát?

Általában normálisan zajlik le a verseny, egy-két apróság, persze, mindig van, de az máshol is előfordul és bevállalható, nem különösebben befolyásolja a verseny menetét. Sokan ismerik egymást a sakkozók közül, a játékosok viszonya egymáshoz barátságos. 70 % szinte állandó, évről-évre visszatérő versenyző. Más versenyekről is ismerik egymást, találkoznak egyéb sakktornákon is. Barátságok alakulnak ki, és nemcsak az idősebb korosztály között.

Cél az, hogy minél több fiatal legyen?

Nem mindenki örül neki, hogy ilyen kicsikkel kell játszania, sokszor meglepetést okoznak a nagyon jó játékukkal, szereznek is pontokat, ennek az idősek nem mindig örülnek, nyilván, nem túl jó érzés egy gyerektől kikapni. Az ifik között voltak most olyanok, akik öt és fél órás partit játszottak.

Mit gondol, a nehézségek ellenére mitől van életben ez a verseny?

Harkány Város Önkormányzata támogat bennünket, abból fizetjük a pénzdíjakat, a helyi Művelődési Ház adja a verseny helyszínét és a Gyógyfürdő a fürdési lehetőséget. Fontos még a szponzorokon kívül természetesen a jó szervezés, mert ezek együtt teszik lehetővé, hogy a versenyt továbbra is meg tudjuk rendezni.

Indulásra készen a 43. Harkányi Tenkes Kupa Nemzetközi Sakkverseny
'Fel a tetejéhez' gomb