HírekKülföldi hírek

Kell a változás a sakkban? Merre tarthat a sportág?

A sakk reneszánsza: Modern kihívások egy ősi játékban

Idén 3 teremben Bostonban rendezték meg az SSAC sport témájú konferenciát. A sakk az első napon a legnagyobb teremben volt téma. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy a sakkban változtatásokra van szükség.

Bostonban, az MIT egyetemének szervezésében rengeteg szponzorral és hatalmas érdeklődés mellett idén is megrendezték a MIT Sloan Sports Analytics Conference (SSAC) konferenciát. Az idén 32 téma volt a konferencián, zömmel sporttudomány, adatelemzés, sportközgazdaság,  menedzselés és sportfogadás témakörökben. Bár már korábban is volt téma a sakk, amikor a Vezércsel sorozatról és annak hatásáról beszélgettek, idén ismét előkerült a sportág, a mostani beszélgetés “A sakk reneszánsza: Modern kihívások egy ősi játékban” címet kapta. 

A beszélgetésben részt vevő személyek:

  • Jennifer Shahade, WGM, az USA kétszeres női sakkbajnoka és profi pókerjátékos, podcaster (póker témában)
  • Danny Rensch sakkszerző, népszerű videói vannak a chess.com oldalon. a Chess.com vállalat szóvivője
  • Daryl Morey, az SSAC társelnöke, lelkes sakkozó. Adatelemzőként kezdte a pályáját és a kosárlabda csapatainál is mindig az analitikát, mint tudományt használta, jelenleg az Philadelphia 76ers kosárlabdázóinak elnöke
  • Hikaru Nakamura, GM, az USA ötszörös sakkbajnoka, világbajnok-jelölt is volt, jelenleg 6. a világranglistán, népszerű sakk streamer
  • Fabiano Caruana, GM, 2018-ban világbajnoki döntőt játszott, a sakkvilág 10. legmagasabb ÉLŐ-pontját ő érte el, jelenleg 7. a világranglistán, aktív tőzsdei befektető

A beszélgetés legérdekesebb elemeit emelnénk ki cikkünkben:

Első téma a tavaly nagy port felvert Hans Niemann esete volt. Nakamura elmondta, hogy a sakk a COVID alatt sokkal jobban a média figyelmébe került. Az említett botrány 5 éve még nem kavart volna ekkora vihart, kevesen törődtek volna vele, de a média figyelme miatt egészen más a helyzet most. Szerinte a jövőben egyre több ilyen esetről fogunk hallani, ezért nagyon fontos a szigorú szabályozás és fellépés.
Caruana arról beszélt, hogy a szervezők régen kerülték a csalás kényes témáját, mert nagyon nehéz azt bizonyítani. Az említett botrány viszont ráirányította a figyelmet erre és a közvélemény ezentúl más szemmel fog a problémára nézni. A versenyszervezőknek komolyabb feladatai lesznek ezen a téren.
Shahade elmondta, hogy a pókerben is voltak híres csalások, de egyéb téren is sok hasonlóság van a sakk és a póker között.
Morey arról beszélt, hogy a sakk reneszánszának része volt a COVID, a Vezércsel sorozat és Hans botránya is.
Ezután Morey, a már említett póker kapcsán elmondta, hogy az a szakág sokat tett azért, hogy áttörjön egy határt, ami végül az igazi népszerűségéhez vezetett, de a sakk szerinte még adós ezzel. A nézők drámát akarnak látni. 

Új témát felvetve Nakamura elmondta, hogy a közösségi tartalomkészítés sikerére kicsi az esély, talán ez az egyik oka annak, hogy kevés nagy játékos streamel. Caruana elmondta, hogy sok topsakkozó gyárt tartalmat a saját partijainak az elemzéséről, de mások partijáról kritikusan kevesen beszélnek a nyilvánosság előtt. 

Nakamura az esportok témájával folytatta, ahol a játékokat folyamatosan javítgatják és változtatgatják, ezzel is próbálják azok népszerűségét fenntartani és a versenyzőket alkalmazkodásra kényszeríteni. Ezzel szemben a sakk változatlan, ahol egy régebbi közösségi tartalom még ma is ugyanolyan értékes lehet, mint elkészültekor.  

Caruana beszélt arról, hogy gyerekkorában az edzői nem örültek, amikor sok villámpartit játszott. Ma úgy gondolja, hogy van helye a klasszikus játszmáknak a rapidoknak és a még rövidebb partiknak is. De el kell fogadni azt a tényt, hogy a nézők érdeklődése nem a klasszikusokra irányul legjobban. A nézők a tétet szeretik, pont ezért a hosszú parti csak úgy lehet érdekes, ha van elég tétje akár a presztízs, akár a pénzdíj terén. A topversenyzőknek is kényelmesebbek a rövidebb játszmák, mert nem igényelnek annyi felkészülést és memorizálást.  

Nakamura rámutatott arra, hogy el kell fogadni, hogy a mai világban a nézettség diktál, ez hozza a szponzorokat is. Vitathatatlan tény, hogy a rövidebb játszmák sokkal vonzóbbak, mint a klasszikusak. Az, hogy Caruana és Magnus Carlsen játszik napi egy meccset 3-4 órán keresztül és a vége mindig döntetlen, az nem hozza a nézettséget. A gyorsabb formátumoké a jövő.
Caruana ezt követően arról beszélt, hogy a sakk követőinek egy csoportja meg hosszú játszmát akar nézni, így helye van ennek is.
Shahade is a hosszú játszmák fontossága mellett érvelt, de szerinte maximum 2 óra játékidő elég kellene, hogy legyen ezek esetében. 

Morey elmondta, hogy az összes sportág közül talán a sakk világbajnoki döntőjének lebonyolítása a legkevésbé nézőbarát. Hikaru ezt a gondolatot továbbszőve elmondta, hogy a sakknak komoly tradíciója és történelme van, pont ezért vannak emberek és szervezetek, akik nem akarnak mindezen változtatni, de a nagyobb nézettséghez szükségszerű lenne a sakkban a változtatás. Sok sportág szabályain változtattak a nézettség növelése miatt.
Morey szerint a sportág kudarca az is, hogy a legjobb sakkjátékos idén nem indul a világbajnoki címért. 

Caruana ezután arról beszélt, hogy 1996-2004 között mindenki a KO lebonyolításos versenyek ellen volt. Senki nem szerette és szinte senkit nem érdekelt. Rensch ehhez hozzátette, hogy de nem is a sakkvilág legnagyobb címéért zajlottak azok a küzdelmek és ráadásul akkor még egész más volt a világ is.

Nakamura beszélt a gép elemzésekről, amelyek matematikailag helyesek, de előfordulhat, hogy ember számára leszámolhatatlanok.

Szóba került az idei világbajnoki döntő témája, egyetértés volt abban, hogy Carlsen távolmaradásával a nézők egy része is távol marad majd, de ettől még egy népszerű és nézett döntő lesz. Az esélyeket mérlegelve egyetértés volt abban is, hogy Ding az esélytelenebb.

Zárszóként Nakamura elmondta,hogy az online sakk előretörése töretlen, komoly szponzorok is vannak már mögötte és ez lesz szerinte a jövő.
Morey azt jósolta, hogy egy komoly pénzdíjas Sakk960 (Fischer random sakk
verseny nagy lökést adna, hogy a sakk jövője inkább abba az irányba forduljon.


A beszélgetésről készült teljes video itt megtekinthető:

'Fel a tetejéhez' gomb