StatisztikaUtánpótlás hírek

Élő-pontok alakulása – 2022. január

Decemberben a felnőtt sakkozóinknál nemzetközi szinten ismét Rapport Richárd bizonyította klasszisát a rapid világbajnokságon elért 10. helyezésével.

Idehaza véget ért a 2021. évi Magyar Bajnokság, amely az egyéni bajnoki címekről döntött. A győztesek személyében mindkét nem esetében meglepetés született. A nőknél a verseny előtt tartalékból az indulók közé előlépett Terbe Zsuzsanna nyert, méghozzá veretlenül. A férfiak mezőnyében Ács Péter szövetségi kapitányunk utasította maga mögé a teljes mezőnyt. 

Az ÉLŐ-pontok alakulását elnézve kiemelnénk még Kántor Gergelyt, aki 5. hónapja javítja meg egyéni pont rekordját, valamint a bajnoki ezüstérem is bizonyítja jó formáját és fejlődését. A nőknél a nemrég nekünk interjút adott Mihók-Juhász Barbarát emelnénk ki, aki ismét javítani tudott egyéni pontrekordján.

Utánpótlás

A sakkszövetség december végén közzétette a 2021-es ifjúsági pontrendszer eredményét, amelyet toronymagasan a nagyon átgondolt és szervezett utánpótlásnevelést végző MTK egyesülete nyert meg.  Sajnos, a hazai sakkélettel és az MTK-val kapcsolatban egy nagyon szomorú hírt is hozott az év utolsó napja: elhunyt Kállai Gábor nemzetközi nagymester, FIDE Senior Trainer és szakíró. Jó szándéka, szakértelme és tenni akarása hiányozni fog a hazai sakkéletből. (A 2020-ban vele készített interjúnk itt olvasható.) 


Az utánpótláskorúaknál világranglista-vezető Gaál Zsókának összejött a világbajnoki cím korcsoportjában az online rapid megmérettetésen. Gratulálunk neki és mindenkinek, aki ezért a sikerért dolgozott!

A hónapban elért ponttáblázatot böngészve kiemelnénk néhány nagyon szép eredményt.


A decemberi eredményeket is tartalmazó teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének! 


A tervek szerint a 2024-ben országunkban megrendezendő sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló férfi és női csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.
(Ebben a hónapban az életkor alapján készített grafikonjaink frissültek)

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

 

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb