MozaikStatisztika

Számok tükrében a magyar versenysakk és élsakk 2022

Magazinunk egyik célja a magyar sakk segítése. Két évvel ezelőtt közzétettünk már egy hasonlóan részletes statisztikát, amit most frissítettünk. Az évek során számtalan sakkozót, sportvezetőt és civilt hallottunk eltérően vélekedni ennek a sportágnak a helyzetéről. Mivel alapelvünk az elfogulatlanság és a tájékoztatás, ezért megpróbáltunk egy objektív és részletes elemzést készíteni a magyar sakk aktuális helyzetének összképéről, amelynek megismerése, szerintünk, a sakktársadalom érdeke.

A gombra kattintva letölthető a statisztika pdf formátumban:
Általános sakk statisztika

A dokumentum a maga 72 oldalával meghökkentő méretű. Sok érdekességet tartalmaz és sok következtetést lehet levonni belőle, de mindez időigényes. Azoknak az olvasóinknak, akik a részletekben  nem akarnak elmélyedni, beidézzük az elemzés végén található összegzést:

    „A magyar sakk kétségtelenül nehéz helyzetben van. Az általunk bemutatott anyag alapján elmondható, hogy a hazai élsakk és versenysakk is hanyatlik az előző évek-évtizedek eredményeihez képest. Ez a visszaesés ugyanúgy igaz a felnőttekre és az utánpótláskorúak mezőnyére is. A magyar versenyzők száma és átlagos játéktudása gyengül, miközben az átlagéletkoruk nő. A versenysakk népszerűségének csökkenése minden korcsoportnál kimutatható.  

    Lehet, hogy egy-egy kiragadott verseny vagy egy kiválasztott élsakkozó eredménye nem ezeket támasztja alá, de meggyőződésünk, hogy nem ez a pár mozzanat határozza meg végül az összképet.  
    Azt az összképet, amit természetesen árnyal egy egész világot sújtó járványhelyzet. De sok esetben pont ezért nem lehet magyarázat ez egy-egy romló értékre, mert a járvány más országokat is legalább olyan mértékben érintett, mint hazánkat.

A sportág forráshiánya továbbnehezíti ennek a helyzetnek a kezelését, mert a többször beígért komolyabb támogatások évről-évre nem érkeztek meg. A kidolgozott hosszútávú szakmai program megvalósítása el sem kezdődött.

Ráadásként a hazai élsakk nemrég veszítette el kiemelkedő zászlóshajóját, Rapport Richárdot. Nemzetközi klasszisunk magánemberként meghozott döntését sportolóhoz méltatlan mentegetőzés, mutogatás és magyarázkodás kísérte a szövetség részéről. Mindezek ellenére a magyar sakk nemzetközi szinten továbbra is magasan jegyzett, hiszen vannak tehetséges fiataljaink, és a válogatottjaink is képesek magas szinten teljesíteni, de az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy lépéshátrányba kerültünk a versenyfutásban szinte minden téren az addigi vetélytársainkkal szemben. A felzárkózás pedig nehezebb és hosszabb ideig tart, mint egy helyezés megtartása. Ráadásul mögöttünk ott van már az üldöző boly is.

Végül, de nem utolsó sorban hazánk 2024-ben sakkolimpiát rendez. Ezzel a sportág kapott egy komoly lehetőséget, de ha nem sikerül élni vele, akkor csak egy eseménynek adunk otthont.”

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb