StatisztikaUtánpótlás hírek

Utánpótláskorúak 2020. februári Élő-pont elemzése


Február elteltével aktualizáltuk a gyermekek eredményeit mutató táblázatunkat.

A teljes táblázat elérhető itt.

Az elmúlt időszakban a közösségi médiában megosztó vélemények jelentek meg erről a statisztikáról, kezdve a jelentőségétől egészen addig, hogy ez csak arra jó, hogy irigységet szüljön. Ha valakit érdekel a mi véleményünk a témában, az a cikk alatt elolvashatja.

Értékelés

Az év második hónapjában kevesebb verseny lehetőség volt a fiatalok megmérettetésére, mint januárban. Ennek ellenére lényegesen több partit játszottak le, mint tavaly ugyanekkor. Ez a fokozott versenyzési kedv mindenképpen örvendetes, pláne annak tudatában, hogy eredményességben is előreléptünk,  mind januárhoz, mind a tavalyi februárhoz képest, hiszen 30 fiatal versenyzőnk javította meg egyéni Élő-pont rekordját az elmúlt hónapban.

A legszebb eredmények:

Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek!

Márciusban fiataljainkra itthon leginkább rapid és schnell megmérettetések várnak. Reméljük sokan lesznek közülök akik próbára teszik ezekben a rövidebb játszmákban is a tudásukat.

Sikeres versenyzést kívánunk a tavasz első hónapjában is!


Véleményünk

Az Élő-pontok jelentősége
Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy szerencséje is volt. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó.
Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok.
Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Irigység
Az életben, az iskolában és a versenysportban is bármilyen érékelési rendszer, összehasonlítás alkalmas lehet arra, hogy a kevésbé sikeres fél iriggyé, elégedetlenné váljon. Egy sakkverseny végső eredménye is végeredményben egy rangsorolás. Aki versenysportolónak áll, annak meg kell szoknia, hogy nemcsak játszmákban, de időről időre egy-egy rangsorban is megmérik másokkal szemben.
Amennyiben az irigység akár gyermekben, akár szülőben negatív értelemben felmerül, ott nem hisszük, hogy azért a mi oldalunk lenne a hibás.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb