Hazai hírekInterjúk

A nagymesteri cím közelében – Beszélgetés Nagy Gáborral

Nagy Gábor nevére sokan felkapták a fejüket nemrég, amikor magabiztos és meggyőző játékkal megszerezte a  #maradjotthon versenysorozat Open versenyének első helyét.

Mit kell tudni rólad, hogyan lett belőled sakkozó?

A lépésekre a szüleim tanítottak meg. Később általános iskolát már célzottan választottunk, azt, ahol nevelőedzőm, Gergácz Balázs is tanított. Neki köszönhető, hogy megszerettem ezt a játékot. Sok sakkozó jutott el innen országos bajnoki címig. Szombathely fő klubjához, a Haladáshoz viszonylag későn, csak 14 évesen kerültem át, amikor már közel voltam a FM címhez.

Hogyan kötöttél ki mára a Kőbányánál?

A Kőbánya csapatvezőjét, Korpics Zsoltot (ő szintén szombathelyi) már ismertem korábbról. Amikor feljutottak NB I-be, akkor megkeresett, hogy mi lenne, ha náluk játszanék a továbbiakban. Nagyon jó ez a csapat, látszik, hogy komolyan tesznek azért a sikerért, amit el akarnak érni. A Haladás pedig egy kevesebb lehetőséggel rendelkező, de nagyszerű baráti társaság, akik persze nagyon jól sakkoznak is.

Mennyire veszed komolyan ezt a sportot?

Miután leérettségiztem, úgy terveztem, hogy ez lesz a fő megélhetésem. Eleinte nehezen indult, de pár év után már sikerült jó kapcsolati rendszert kiépíteni külföldi csapatokkal, versenyekkel. Mindemellett még edzősködöm is.

A sakkból meg lehet élni Magyarországon? Erről azt mondják nagyon nehéz. Hogyan lehet ezt megvalósítani?

Én csak külföldi versenyeken indulok, és kellenek a külföldi csapatok a megélhetésemhez. Sok ország bajnokságában játszom: többek között Ausztriában, Belgiumban, Németországban és a szomszédos országokban is. Ezekhez, persze, szükség van jó külföldi kapcsolatokra. Ha csak itthon sakkoznék, abból egészen biztosan nem tudnék megélni ebből.

Miként tudod időben összeegyeztetni a sok versenyt?

Saját magam menedzselem, sokat foglalkozom azzal, hogy versenyeket keressek, válogassak  és beillesszem őket a csapatbajnokságok mellé, hiszen azok időpontjai kötöttek.

2 GM normád van, mennyire rövid távú cél a 3. begyűjtése?

Rövidtávú célként idei nyár végét tűztem ki, amit a jelenlegi helyzet alaposan megnehezített. Sajnos, év közben kevés versenyre tudok menni a csapatbajnoki kötelezettségeim miatt, így április és október között nagyjából 6-8 versenyt terveztem ennek érdekében. Fele programomat már törölték, bízom benne, hogy a maradék nagy részére azért majd el tudok menni.

Mi az a tulajdonságod, adottságod, ami leginkább segíti sakkos pályafutásodat?

Nehéz kérdés. Talán a kitartás lehet. Nekem mindig volt és van kedvem sakkozni. Sokaktól hallottam, hogy egy sikertelenül sikerült periódus után elment a kedvük és akkor onnantól abba is hagyják a komoly versenyzést. Én nem így élem meg ezeket. Egy rossz verseny után alig várom a következőt, hogy javíthassak. Egy fajta motivációnak fogtam fel a kudarcot is. Ez valószínűleg olyan adottság, ami bennem van és nem megtanultam. De ez csak a sakkban van így, a tanulással nem foglalkoztam ilyen mélyrehatóan soha…

Mennyit és hogyan edzel?

Viszonylag keveset elemzek önállóan, de megvan a napi rendszeresség, ha épp nem versenyen vagyok. Mindig is abban láttam a fejlődésemet, ha játszom a partikat, ezért is szerettem meg a snellezést, bármikor tudok online játszani.

Elemezni szót használod edzés helyett, ez mennyire tudatos? Van edződ?

Nincsen edzőm, inkább csak baráti elemzőtársaim vannak. Szerintem edzés egy bizonyos szintig visz előre, amíg az edző megmutatja az alapokat. Azon a szinten, amin szerintem én vagyok, már sokkal komplexebb a fejlődés lehetősége.

Milyen eredményeid vannak?

Első komolyabban eredményeim 13 évesen 2007-ben voltak, amikor megnyertem a magyar korcsoportos bajnokságot rapidban és klasszikusban is, illetve az Élő-pontom is akkor ugrott először igazán nagyot. Négyszer kerültem be a magyar ifi válogatottba, ezek közül egy EB bronzérem és egy ezüst sikerült a csapattal. 2012-ben U18-as korosztályban világbajnoki 6. lettem, dobogóssal holtversenyben. Ezzel teljesítettem az utolsó IM normát is. Elmúlt két évben bekerültem a Mitropa csapatba, a baráti társasággal előbb ezüstöt szereztünk, tavaly pedig sikerült megnyernünk!
Ifiként nem volt túl egyszerű egy vidéki sakkozó helyzete. Nem forgott annyit a nevem a szövetségnél, mint a budapesti vetélytársaimé, így a lehetőségeim is szűkebbek voltak. Vélhetően ha kiugróan jó lettem volna, akkor  könnyebb dolgom lett volna, de mivel csak a saját korosztályomban voltam kicsit jobb, ezért nehezebb volt eljutn idáig.

Hiányoznak a hagyományos partik?

Természetesen! Évente nagyjából 100-150 klasszikus partit játszom, idén már komoly lemaradásom van.

Sikerül kihasználnod ezt a járvány-sújtotta időszakot a sakktudásod fejlesztésére?

Minimálissal elemzek csak többet mint szoktam, ha sakkozok, azt főleg az online snellezés teszi ki. Szerencsére sikerült sok 2600+os játékossal összekerülnöm, illetve egy-két világsztárral is volt alkalmam partit játszani, mint például Nakamurával vagy Artemievvel.

A “rendes” FIDE Élő-pontod éppen a csúcson volt, amikor hirtelen “lefagyott” a sakkvilág. Mit vársz hogyan tervezed azt az időszakot, amikor majd újra beindulnak a személyes jelenlétet követelő versenyek? Többet fogsz versenyezni, mint előtte?

Másodszorra értem el a 2500-as szintet, amit szeretnék állandósítani. De az ÉLŐ-pontnál sokkal fontosabb cél lesz a 3. GM norma teljesítése, amihez szerintem és barátaim szerint is nagyon közel vagyok. Mindig is sokat versenyeztem, ezután sem szeretném ezt alább adni.

Milyen előnyökkel jár egy GM cím?

Egyrészről egy tiszteletre méltó cél önmagamnak, másrészt anyagi lehetőség is. Sok versenyre meghívnak, biztosítják a szállást is. Még több és még jobb fejlődési lehetőséghez jutok azon az úton, amin járok. Szeretnék sakkból megélni, amihez a GM-cím nagy segítség lenne.

Mi a véleményed az online sakkról?

Természetesen jó dolog, jelenlegi helyzetben csak ott tudunk partikat játszani. Elsősorban a Chess.com oldalon játszok, ahol egyre több rangos versenyt szerveznek. Több érdekes ötlet is született a helyzetnek köszönhetően: játszottam az északi klubcsapatok számára megrendezett kupán, ahol 67 csapat indult el, több mint 20 nagymesterrel, illetve elindult az első online verseny, klasszikus 90 perc + lépésenként 30 másodperces játékidővel. Hamarosan indul az online rapid Európa-bajnokság, ahol szintén erős mezőny várható minden csoportban. Az online sakk nagy félelme a csalás, sajnos ezzel már mindenki találkozott, aki neten játszik, de szerintem nem szabad ebből kiindulni.

Az Abu Dhabi Super Blitz Challenge-en elért 14. helyedhez gratulálunk. Több mint 1200 játékos, 11 fordulóban, nagyon szoros befutó a végén. Mesélj a versenyről.

Köszönöm! A Chess.com oldalon, a legnépszerűbb egyéni versenyük az úgynevezett Titled Tuesday, ami normál esetben minden hónap első keddjén kerül megrendezésre, ebben az időszakban azonban minden kedden megrendezik. Ehhez képest az Abu Dhabi Super Blitz sokkal magasabb díjazású volt, ami természetesen erősebb mezőnyt is vonzott, többek között részt vett rajta Caruana, Nepomniachtchi, Vachier, Grischuk, Nakamura és még sorolhatnám. Magas snell Élő-pontomnak köszönhetően sokáig szerencsés párosításom volt, majd a 8-9. fordulóban sikerült legyőznöm két nagyon erős sakkozót, Fedoseev Vladimirt és Sevian Samuelt. A 9. forduló után következett egy 5 perces szünet, ami megtörte a lendületem és vesztettem a „snellhiéna” Bortnyk Olexandr ellen, aki később a döntőig jutott. Legvégül egy ki-ki meccset nyertem meg ellenfelem időzavara miatt, így sikerült 9/11 pontot elérnem. Az 1-8. tovább folytatta rájátszással, ide került is be játékos 9 ponttal, de az nem én voltam. Nagyjából 1200 játékosnak a 11 forduló nagyon kevés volt, sok múlt a szerencsén, így sok világklasszis sem tudta kvalifikálni magát a döntőre. A versenyt Artemiev nyerte.

A hazai #maradjotthon versenysorozatban elért bajnoki címedhez is csak gratulálni lehet. Mi a véleményed erről a versenyről?

Jó verseny volt, jó kezdeményezésnek tartom. Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernem. 7 parti eredménye számított, de én nem is játszottam többet ennél, sokszor más versenyt választottam, vagy csak nézőként követtem az eredményeket.  A csalások miatt ugyan volt némi gond, valószínűleg azért is csökkent felére a végén a résztvevők száma, mert vagy kizárásra kerültek, vagy sokaknak elment a kedvük, miután csalóval játszottak.

Elég magas szinten űzöd a blitz játszmákat és gyakran nemzetközileg is megméretteted magad. Honnan ez a vonzódás?

Mindig is nagyon szerettem gyors partikat játszani, gyerekkoromban úgy szerettem meg a sakkot is, hogy amikor léptek ellen, arra szinte azonnal jött a válaszlépésem. Ennek köszönhetően fejlődtem. Ekkoriban Rapport Ricsivel nagyon sokat sakkoztam, ami segített mindkettőnket a gyors látásmódban, megérzésekben. Ő soproni, és amikor elkezdett sakkozni, akkor költöztek Szombathelyre. Nagyjából azonos korosztály vagyunk, és hasonló időben (2007.) döntöttem el én is, hogy komolyabban akarok sakkozni. Nagyon sokat jártunk együtt versenyekre, rengeteget sakkoztunk náluk is, nálunk is. Barátok vagyunk, de mostanság már kevésbé tartjuk a kapcsolatot, mióta kiköltözött Belgrádba. Sikeres sakkozóként van ezer dolga, de mindig is barátok voltunk, és azok vagyunk most is.

Úgy fogalmaztál, hogy “megérzések” segítenek. Mit értesz ez alatt?

Amikor nagyon kevés idő van, akkor lépni kell valamit, és akkor az első megérzésre hallgatsz, hogy mit válassz. Nincs idő átgondolni, hogy akkor az most jó, vagy nem. Nemcsak az számít, hogy előtte mennyi rutint szereztem a snellezésben, hanem inkább az, hogy ha kevés időm van, akkor bízhatok magamban, hogy remélhetőleg jó az a lépés, amit azonnal kigondoltam.

Hogyan változik a rutinnal egy blitz-játékos játéka? Vannak típushibák? Hogy lehet levetkőzni azt, hogy az elkövetett hibákon gyorsan túllépjünk egy ilyen játszma során?

Blitz partik során mindenki sok hibát követ el, nagyon ritka hogy valaki tökéletes partikat játszik és természetesen azt sem rendszeresen egy versenyen belül. Sokáig ez a klasszikus partikban hátrány is volt nekem, amikor ugyanezzel a játéktempóval játszottam, ami persze ott nem megengedhető, ha eredményt várok, de mára már jelentősen csökkent az emiatti partivesztéseim száma.

Melyiket szereted jobban: a sima játszmákat vagy a snelleket?

Nehéz lenne dönteni. Mindkettőt, de mindig is a klasszikus partikat tartottam az „igazi” sakknak. Ritka, ha csak egy rapid vagy snellverseny miatt utazok el valahova. Komoly szinten manapság viszont mind a három játékforma elengedhetetlen. Sok nagy verseny, pl. a Grand Chess Tour számos állomása is csak rapid és snell partikból áll.

A te szinteden mennyiben jellemző szerinted a meg nem engedett eszközök használata online versenyeken?

Kevéssé jellemző. Egy címviselő nem kockáztatja a „hírnevét” esetleges csalás vádjával. De, természetesen, mint ahogy arra élőben is van példa, azért néha-néha előfordul.

Tudnál Blitz-tippeket adni a középhaladó, vagy haladó játékosoknak?

Szerintem ez szinttől független, minél többet kell játszani ezekből a partikból, kombinációkat kell fejteni időre, de én például rendszeresen játszom és ajánlom is az úgynevezett feladványrohamot is a chess.com-on.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb