Hazai hírekVersenyajánló

#maradjotthon Open online sakkverseny: érdemes még csatlakozni!

Szabó Zsolt, a versenysorozat egyik szervezője és bírója biztat mindenkit, hogy bátran kapcsolódjon a kezdeményezésükhöz

Kinek az ötlete volt a #maradjotthon versenysorozat, hogyan kezdődött?

Korábban, a lichess.org-on már csináltunk hasonló versenyeket, de ott nem lehet svájci rendszerben játszani. Ott Aréna mód volt, ami nem annyira igazságos, mert ha valaki gyorsabban nyer, akkor több partit tud játszani, így a rutinosabb játékosok nagy előnyben vannak. Most, hogy jött ez a kényszerszülte otthonülés, felmerült az ötlet, hogy csináljuk meg nagyban a korábbi versenyt. Az elképzeléseinkhez a chess.com által nyújtott szolgáltatások jártak közelebb. A népszerűségén kívül főleg a svájci rendszer lehetősége tette vonzóvá ezt a weboldalt.

Az online sakké a jövő, pár éven belül mindenki otthon fog sakkozni, nem lesznek szállás-és utazási költségek. Utolsó teendő, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék ezt a dolgot webkamera kötelező használatával és olyan szabályrendszer kidolgozásával, amely a csalások lehetőségét nagyban megnehezíti. Szerintem ez már nem olyan távoli jövő.

Érdemes még bekapcsolódni a verseny-sorozatba?

Igen, a 12 fordulóból 3 zajlott le eddig, de senki nincs még elkésve., mert a végső értékelésbe a 7 legjobb eredmény számít majd csak bele mindenki esetében! Örömmel látjuk, hogy újabb nagy nevek is csatlakoztak mostanság, és 2500 Élő-pont körüliek is játszanak.

Kiknek érdemes részt venni a versenyen, kiknek szól?

Mindenkinek, aki szeret sakkozni! Ez most igazán csak játék, itt nincs kockára téve az ÉLŐ-pont. Jöjjenek az idősebbek, fiatalabbak, mindenki bátran! Az Open versenyünkön az 1600 ÉLŐ-pont feletti tudással rendelkező játékosok fogják megtalálni a megfelelő ellenfeleket és játszhatnak, kísérletezgethetnek hasonló tudású ellenfelekkel szemben. Érezzék jól magukat, kapcsolódjanak ki és kicsit tornáztassák meg az agyukat! Ebben a kategóriában nincs ÉLŐ-pont megkötés és életkor megkötés sem. Jöjjön mindenki bátran, meg fogja találni a saját tudásszintű ellenfelét. Az 1600 ÉLŐ-pont alatti, rövid játékidős játszmákban rutintalanabb versenyzőknek inkább a #maradjotthon U1600 versenyünket ajánljuk, mert ott könnyebben jutnak sikerélményhez.

Hogyan lehet nevezni a versenyekre?

A versenyre történő regisztráció nagyon egyszerű, maradjotthon Facebook oldaláról vagy a hunsakk.hu oldalon keresztül be kell a klubba lépni, és lehet is játszani. Jelenleg 700-an vannak a csoportban, akik közül több, mint 300-an játszanak is. Nemcsak versenyezni lehet, hanem nézni is a partikat.

Milyen díjazása van a verseny-sorozatnak?

A Magyar Sakkszövetség mellénk állt, amit köszönünk, így érmet, oklevelet és tárgyjutalmakat adhatunk majd a kategória-győzteseknek. Összesen 20 db jutalom vár gazdára: U10, U12, U14, U16, U18 fiú és lány kategóriákban, de a legjobb 1200, 1400, 1600, 1800, 2000, 2200 ÉLŐ-pont alattiak és értékszám nélküliek is díjazottak lesznek. Valószínűleg lesznek, akik több kategóriában is nyernek, mert ebben a sorozatban a díjhalmozás is lehetséges.

Milyen nehézségek vannak?

Eleinte 10 fordulóra terveztük, de az elején sok technikai zűr volt, ezért kettővel meghosszabbítottuk. Sajnos, az internethálózat nagyon le van terhelve, ha megszakad a kapcsolat, ha nem szabályosan lépsz ki meg be, akkor letilt. Az a baj, hogy ha megszakad a kapcsolat, akkor nem lehet csak úgy visszalépni, mert  egyből kiírja, hogy kettős belépést észleltek. Az ablakok játszma alatt történő váltogatása nem feltétlenül csalás, de a program mégis érzékeny erre, mert sosem lehet tudni ilyenkor, hogy miért teszi ezt a játékos.

A felmerülő problémák megoldásában sok segítséget kapunk a zsűritől, amelynek 3 tagja van:  Horváth Csaba és Kállai Gábor nagymesterek, valamint a zsűri elnöke Papp Gábor, a női szövetségi kapitány és a HelloSakk! megálmodója.

Az indulóitok közt is felmerült már a csalás gyanúja a sorozat eddigi fordulóiban. Miként tudjátok kezelni ezeket?

Az Open-en 3+2-esek (3 perc összidő + 2 másodperc lépésenként) a partik, ez a szabvány a schnell-időbeosztás a FIDE-nél. Minél kevesebb az idő, annál nehezebb meg nem engedett segítséget igénybe venni. Most is vannak, mindig is lesznek, akik csalnak. A chess.com-nak komoly fair-play rendszere van, amely statisztikai modell alapján hasonlítja össze a játékosok játszmáinak értékelését a játékos tudásszintjének  megfelelő értékekkel. A múltkori versenyen többen is jelezték, és mi magunk is felfedeztünk csalásokat, gyanús játszmákat. Ennek eredményeként egy 1600 Élő-pont körüli versenyzőt jeleztünk a chess.com-nál és várjuk a fejleményeket. Közben én magam is beállítottam, hogy 0,3 körüli előnynél mutassa meg, mi a jó lépés, és ha valaki soha nem hibázik, az felettébb gyanússá teszi őt. Most egy versenyre felfüggesztjük az illetőt, de várjuk még a chess.com intézkedését is. Sajnos, mi is látjuk, hogy egyértelműen gond van ezeknél a partiknál.

Egy “normális versenyen” ilyenkor azonnal kitiltják az ilyen játékost. Bíróként hogyan látod ezt?

Nekünk megvannak a bizonyítékaink, de várjuk a chess.com véleményét is. Ott is először felfüggesztik a játékost, és ejnye-bejnyét kap, és ha tovább folytatja, csak akkor tiltják ki. Eddig mi is eljutottunk: a vasárnapi mérkőzésen nem vehet részt ez a játékos. Az ember úgy sakkozik, hogy nem mindig a legjobbat lépi, a „tudása” hullámzik, a gépi játék nem ilyen, ezért hamar lebukhat, aki csal.

Miért csak felhasználóneveket látunk a startlistán, hiszen ti pontosan tudjátok, melyik név mögött milyen valós személyek játszanak ?

Ez azért van, mert bár az élmezőny vállalja a nevét, de 2300-2500-as réteg viszont nem szívesen mondja meg, hogy ő kicsoda. Ha pontosan beazonosítható, hogy egy-egy játszmát ki játssza a résztvevők közül, akkor többen nem vállalták volna a versenyt. A szélesebb kör elérése céljából úgy döntöttünk, elég lesz csak a felhasználónév. Persze, vannak olyanok, akik szépen beköszönnek a cseten és be is mutatkoznak a partik elején. A honlapon a nevezett versenyzők listája megtalálható, a chess.com-on használt nevek nélkül.

Tervezitek a folytatást?

Eredetileg április végéig terveztük, de mivel úgy látszik, hogy a rendkívüli helyzet tovább fog tartani, mint ahogyan eleinte ezt gondoltuk,  így valószínűleg lesz folytatás. Addigra a „gyermekbetegségeket” is kinőjük. A háttérben a Prochess Liga-t is tervezi Kállai Gábor és Papp Gábor, hogy a magyar egyesületek internetes felületen tudjanak megmérkőzni egymással.

Azt üzenjük mindenkinek, hogy:


Maradjon otthon és sakkozzon velünk!

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb