Hazai hírekVersenyajánló

#maradjotthon U1600 online sakkverseny: érdemes még csatlakozni!

Schäffer Mónika, a Sakkszülők nevű Facebook-csoport alapítója és a #maradjotthon versenysorozat egyik szervezője azt javasolja, hogy aki még nem tette, az tegyen próbát náluk.

A te ötleted alapján indult el ez a versenysorozat. Milyen előzményei vannak?

Terbe Zsuzsiékkal (polychess.hu) dolgozom együtt, az ő tanítványaiknak – később a Sakkszülők fórumos szülők gyerekeit is bevonva – tavaly hétvégenként már csináltunk egy versenysorozatot a lichess.org-on, de ez sajnos kicsit elhalt, mert amikor rendes versenyek voltak, akkor nem igazán lehetett összegyűjteni elég játékost. Ezeken a versenyeken két csoportban alkalmanként 20-50 induló volt. Amikor a Sakkszövetség bejelentette a tavaszi versenyek lemondását, rögtön felmerült, hogy újra kellene éleszteni az online versenyzési lehetőséget. Próbaképpen meghirdettünk egy két csoportos versenyt, ami annyira jól sikerült, hogy Szabó Zsolt már másnap bejelentkezett, hogy a Sakkszövetség támogatásával elindíthatnánk egy lényegesen komolyabb online versenysorozatot Open és U1600 kategóriákban, nem kizárólag gyerekeknek, hanem minden magyar sakkozónak. Azonnal bevontam Terbe Zsuzsit is a szervezésbe.

Szerencsére, elég nagy az érdeklődés, az U1600 csoportban150 fő körül vannak egy-egy versenyen, aminek nagyon örülünk. Persze, van, aki tévedésből rossz csoportba jelentkezik, ezért feladatunk az is, hogy kiszűrjük, hogy kik azok, akiknek nem ez a legmegfelelőbb csoport.

Kiknek ajánljátok a #maradjotthon U1600 megmérettetést?

Bárkinek – legyen gyerek vagy felnőtt –, akinek a FIDE standard értékszáma 1600 ÉLŐ-pont alatt van, de fontos feltétel még, hogy a chess.com profiljának villám értékszáma sem haladhatja meg az 1800-at. Ez a csoport nyilván könnyebb, mint az Open, de a mezőny eleje itt is nagyon komoly partikat játszik, még ebben a rövid játékidőben is.

Ugyanakkor szeretném kiemelni, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel szombat délelőttönként szervezünk a még kisebbeknek, még kezdőbbeknek is versenyt. Aki esetleg ebbe a csoportba és az U1600-ba is belefér, mindkét versenyen tud indulni, hiszen időben nem ütköznek egymással.

Hány percesek a partik ebben a csoportban?

Az OPEN kategóriában a 3+2 rendszert választottuk, itt, nálunk, az U1600-ban a 7 perceset. Nehéz volt meghatározni az időbeosztást, nem egyszerű ennyi indulónál mindenki kedvére tenni, de a visszaigazolások alapján úgy érezzük, jól döntöttünk.

Milyen díjakra számíthatnak a legjobbak?

Az U8, U10, U12, U14, U16, U18 fiú és lány kategóriák legjobbjai és a legsikeresebb 1200, 1400, 1600 ÉLŐ-ponttal rendelkezők, valamint a legelőkelőbb helyen végzett ÉLŐ-ponttal nem rendelkező versenyzők lesznek díjazva.

Mivel tudod biztatni azokat, akik fontolgatják, de még nem csatlakoztak a versenyetekhez? Nincsenek már lemaradva?

A 7 legjobb eredményt vesszük figyelembe a 12 fordulóból, tehát a hátralévő 9 fordulóban bőven lesz még lehetőség, akár komoly eredményeket elérni is. Aki gondolkodik rajta, próbálja ki!

Miért felhasználónévvel játszanak a játékosok?

Ha a chess.com-on már valaki fent van, akkor nincs lehetősége szabályosan újabb néven regisztrálni. Ugyanakkor azt vettük észre, hogy az Open-hez képest itt sokkal többen adják meg a versenyregisztrációkor a saját nevüket. Nagyon élvezik a gyerekek, hogy magyar ismerősökkel játszhatnak. Amikor véget ér a verseny, frissítjük a hunsakk.hu oldalon a valódi neveket tartalmazó eredménylistát.

Miként kezelitek a csalásokat?

Bízunk abban, hogy a chess.com ellenőrző rendszere hatásos ilyen szempontból, bár a reakcióidejük nem annyira gyors. Sajnos, most is van bejelentés náluk a részünkről, kaptunk versenyzőktől visszajelzéseket, és mi is észrevettük a csalás-gyanús eseteket. A chess.com-mal párhuzamosan mi is megvizsgáljuk a partikat és ez alapján döntünk.

Milyen szankciói lesznek, ha kiderül, hogy valóban csalás történt?

Kizárjuk az illetőt, de csak egy versenynapról, azaz kap egy második esélyt, és amennyiben él ezzel, később fokozottan figyeljük a játékát.

Vannak más problémák is?

Gondot jelent a játékosok eszközének netes sebessége. A bizonytalan hálózati elérhetőség nagyon befolyásolja a versenyzést. Saját példaként el tudom mondani, hogy kisfiamnak az eddigi fordulók során már kétszer megszakadt az internetes kapcsolata, így nem tudta a játszmáit befejezni. A rendszer offline-ra váltott és amikor egy másik kapcsolatról vissza akart lépni, azt jelezte a chess.com, hogy dupla belépés miatt ez nem lehetséges.
Vannak tehát technikai problémák, amelyeket gyűjtögetünk, és akarunk írni egy összefoglalót megoldás-javaslatokkal együtt, amit, természetesen, kiteszünk majd a verseny honlapjára.
Amit már most javasolni tudok, hogy nem szabad nyitogatni ablakokat, játszma közben a közös üzenetek olvasása is sokszor okoz gondot. Aki WIFI-n keresztül játszik, keresse meg otthonában azt a helyet, ahol a legstabilabb a kapcsolat. A biztonság kedvéért a versenyzők a játszma alatt az eszközükön ne foglalkozzanak a játszmán kívül más dolgokkal és akkor nem lesz kellemetlenségben részük.

Azt üzenjük mindenkinek, hogy:

Maradjon otthon és sakkozzon velünk!
 

A verseny honlapja: http://www.verseny.hunsakk.hu/szimultan/-maradjotthon.html
A fontos információkat a szervezők Facebookon is közzéteszik: https://www.facebook.com/Maradjotthon-online-sakkverseny-111116990517705/

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb