Interjúk

A sakkozó pék és a postás sakkozó esete – Interjú Haszon Dáviddal

A fiatalok megszólításának platformja a közösségi média. Mostani interjúalanyunk sakkos tartalmakat készít és tesz elérhetővé ezrek, tízezrek számára az interneten ingyen és magyar nyelven.

Mi abban hiszünk, hogy az interjúalanyaink személyisége a beszélgetés során mutatkozik meg igazán, de mégis valahol el kell kezdeni ez esetben is a beszélgetést. Az elcsépelt kérdések helyett átdobjuk a labdát, te hogyan mutatnád be magad? 

Nem is biztos, hogy annyira fontos, ki is vagyok én. Alapvetően egy kedves, barátságos, vidéki FIDE mester, aki nagyon szereti a sakk játékot és élvezi, hogy sakkedzéseket tarthat. Közelebbről megnézve egy teljesen elfajzott sakkozó vagyok, aki reggel 8-tól este 8-ig sakkal foglakozik, ennek köszönhetően kicsit elvesztem a társadalom számára. De talán ez mindenkinek jobb is így.
Ezen felül? Magamat egy rém átlagos, közepesen unalmas embernek tartom.

A neveddel mostanában az általad készített sakkos videók kapcsán találkozhatunk  legtöbbször. Pörgős, motiválós tartalmakat gyártasz és egyáltalán nem a sakk “kockáknak” szóló oldalát mutatod be. Mennyire tudatos ez nálad?

Egyrészt azt mondanám, hogy tudatos, mivel már régebb óta csinálom, így már magabiztosabb vagyok abban, hogy milyen típusú tartalmat szeretnék készíteni, másrészt viszont ez természetesen jön belőlem. A legtöbb sakkozóra azt mondják, hogy reál beállítottságú emberkék, hát esetemben ez nem igaz.  Minden barátom kiváló mérnök, vagy tudós, esetleg más hasonlók, én viszont erősen humán típusú emberke vagyok. De nincs ezzel semmi baj, úgy gondolom.

Évek óta a napom nagy részét edzősködéssel töltöm, így viszonylag sokat beszélek és igyekszem szórakoztatóvá tenni a saját óráimat. Célom, hogy a gyerekek is élvezzék, ugyanez az elv vezérel a tartalomgyártás során is.

„Magamat egy rém átlagos, közepesen unalmas embernek tartom” – Haszon Dávid

A műsoraidat látva olyan egyszerűnek és fantasztikusnak tűnik ez a játék. Biztos meghozza azok kedvét is, akik csak egy könnyű szórakozásra vágynak.

Nagyon remélem, hogy igen. Van egy ilyenfajta missziója is ezeknek a YouTube-ra, Tik-Tokra és  Instagram-ra gyártott történeteknek. A sakkban szerintem az a gyönyörű, hogy mindenkinek lehet ehhez hozzáférése és nem kell magas szinten űzni ahhoz, hogy megtalálja az örömét benne az ember. Örülök, ha valakinek meg tudtam hozni a kedvét ehhez a játékhoz. Volt is pár ilyen kedves visszajelzés, amiket hallva azt mondom, hogy elégedett vagyok olyankor.

Hogy érted, hogy mindenkinek lehet hozzáférése ehhez?

Arra gondolok, hogy nem muszáj belepakolni naponta órákat a fejlődéshez, ha mindössze annyi a célja valakinek, hogy a legjobb barátját megverje sakkban. A videóim nyomán nekem is volt már ilyen megkeresésem. A tartalmaim segíthetnek jobban átlátni a játékot, ami már magában is nagy fejlődést jelenthet sokaknak.
Népszerű a sakk, most januárban volt a világ online sakkozásának  legintenzívebb időszaka. Annyi ember regisztrált a chess.com-ra meg a lichess-re, mint előtte még soha.

Szerinted mi lehet ennek az oka?

Ez egy jó kérdés. Mi más lenne, mint az, hogy nézik a kiváló videóimat és emiatt az egész világ sakkozni akar. Az online sakk térhódítása az elmúlt években megérne egy szakdolgozat témát. A COVID kétségtelenül sokat segített a sakkozásnak. Különösen a karantén idején be volt mindenki szorítva a saját kis otthonába, így rengeteg szabadidős tevékenységre nem volt lehetőség. A sakkot szerencsére egyszerű átültetni online felületre, és ehhez akkor volt egy lökés, amire rátett még a Vezércsel sorozat is. Belekerült a világ köztudatába, hogy a sakk egy remek szórakozási lehetőség. Tud laza lenni, és nem arról szól, hogy szarukeretes szemüvegben és kordbársony zakóban szigorú bácsik tologatják a figurákat káposztaszagú kultúrházak hátsó termében. A sakkozás ma is tud kifejezetten menő lenni, sőt egész bohém arcok is művelik magas szinten ezt a sportot.

Rengeteg olyan youtuber van, aki meg tudja mutatni a játéknak azt az oldalát, ami külső szemlélők számára is érdekessé és megfoghatóvá tudja tenni a sakkot. Én is próbálom ezt a vonalat vinni magyarul.

Talán pont ezért sikerült neked itthon nagy számban megszólítanod a fiatalokat a közösségi médiában. Mindezt tiszteletteljes, humoros és alázatos hangon a sportág felé.  Megkapod mindezért cserébe a pozitív visszajelzéseket, amik segítenek abban, hogy tovább menj ezen az úton?

A visszajelzések részben igazolnak, de.. ha szerénytelenül hangzik is, akkor elmondom, hogy ezt a részét nem tartom olyan fontosnak. Azért csinálom ezt a remek kis csatornát, mert ha 7 db megtekintés van minden egyes videómon, akkor tudom, hogy a saját haladó tanítványaim megnézték ezeket. Na jó, azóta növekedett a számuk, így ehhez ma már legalább 12 megtekintés kell. A házi feladatot is ezen keresztül próbáltam adni nekik, hogy otthon is készüljenek.

Én nagyon szeretem a sakkot és általában klasszikus módon szeretem megközelíteni, de a 2010 után született kedves, ifjú versenyzőknek – akiket én rendkívül szakmaiatlanul csak „tablettel a kezében született generáció”-nak nevezek- hiába adom a kezükbe a jobbnál jobb sakkos könyveket, nem olvassák el, nem tudják mire használni, billegő zongora sincs otthon, ami alá esetleg jó lenne.

Mi kellene ahhoz, hogy a misszióddal még több embert elérj?

Nem tudom, mert ez nem tudatos cél számomra. Minőségi tartalmakat akarok  készíteni és majd eljut annyi emberhez, amennyihez eljut. Nem véletlenül sosem mondom a videóimban, hogy lájkolj, vagy iratkozz fel, vagy küldd tovább a nagymamádnak is. Ha valaki nagyon meg szeretne találni, akkor a magyar nyelvű tartalmak között van erre lehetősége. Nem akarom feltétlenül lenyomni az emberek torkán a sakkozást, de akit érdekel, annak igyekszem némi pluszt nyújtani.

Nem is gondolkodtál még azon, hogy angolul készíts tartalmat? Ezzel összehasonlíthatatlanul több érdeklődőhöz juthatnál el.

Kétségtelenül nézettebb lennék, és van is már valamennyi magabiztosságom a nyelvben, mert külföldiül is tanítok időről időre. De akkor mi lenne a magyarokkal?  Szokták mondani, hogy de jó, hogy végre magyarul is elérhető egy ilyen csatorna. Nem tervezek előre ennyire, de már gondolatban felmerült bennem is.

Alapvetően sakkedző vagyok, és így is tekintek magamra. Az egész közösségi média-platformos tartalomgyártás egy tök izgi kaland, amit hobbiból szeretek csinálni, de nem arra koncentrálok legjobban. Nincsenek kitűzött feliratkozó számok, amiket elérve hátradőlnék. Ez egy hobbi és egy kiegészítője az edzői tevékenységemnek, akár a gyerek, akár az idősebb tanítványok számára.

Azért elmondható, hogy hozza a csatorna az új tanítványokat?

Határozottan igen. Ez volt a másik pozitív hozadéka a COVID-nak és az azóta eltelt éveknek. Előtte egyáltalán nem hittem az online oktatás sikerességében. Egyedül a személyes találkozás varázsában bíztam, és persze a mai napig ezt tartom a leginkább hatékony viszonynak, de már látom, hogy nem ez az egyetlen út. Tartottam a járvány alatt olyan gyerekeknek is online edzést, akik csak pár utcányira laknak tőlem. Ma meg már van néhány olyan tanítványom, akikkel nem is élek egy vármegyében.

Reméljük sok ember figyelmét felkelted a sakkos anyagaiddal, de nálad ez hogyan történt?

Édesapám által ismerkedtem meg a sakkal. Ő egy megyei szinten közepesen játszó futballista volt. Dolgozott hétfőtől péntekig, vasárnaponként meg elutazott mindenféle focimeccseken játszani. Amikor megszülettünk a testvéreimmel, édesanyám elkezdte nehezményezni azt, hogy viszonylag keveset volt otthon. Édesapa így visszatért a gyerekkori hobbijához, és elkezdett játszani a  Megye 1-es sakkcsapatban. Én meg kölyökként odaültem, és néztem mi történik. Ott voltak ezek az érdekes figurák, meg azt is láttam, hogy az öreg jól szórakozik, amikor játszik, úgyhogy egyre jobban érdeklődtem.

Talán a csillagállás volt kedvező, de amikor néhány hónapja sakkoztam, megnyertem a a legkisebb korosztályban a Somogy megyei diákolimpiát. Ezt azért a helyén kell kezelni, ha valaki nem lép bele magától a mattba, akkor ez már nem is volt ez olyan nagy teljesítmény. Kaptam egy aranyérmet, megdicsértek, megtapsoltak és éreztem a törődést. Persze, hogy azt mondtam, hogy ez egy tök jó dolog, és azóta eltelt 23 év.

Testvéreid is sakkoznak rendszeresen.

Igen, szoktunk is együtt snellezni Kamillával és Ábellel. Sokat beszélgetünk magáról a játékról meg a fejleményekről. Igyekszem őket is bevonni a Sió Sakk SC működésébe, mert rendkívül túlterhelt figura vagyok. A Sió-Sakk SC egy friss és üde csapat a Balaton déli partján. Az itt folyó munka fő célja az, hogy a kompetens utánpótlás-nevelő munka nyomán egy vidám saját nevelésű játékosokból álló erős csapatot hozzunk létre, akik megálljuk a helyüket a nemzeti bajnokságban is.  Idén először indultunk el a megyei bajnokságban, a kötelező egyetlen ifi helyett 6-7 fiatal játékossal.

Édesapád után kik egyengették a sakkos utadat?

Bár magam zseniális edző vagyok, de óriások vállán állok. Fantasztikusan jó edzőim voltak. Ha csak a kronológiai sorrendet nézzük, Máté Gazsi bácsi nemzetközi mester volt az első edzőm. Ő a fiatalkori Lékó Péternek is volt edzője. Szuggesztív, pörgős, nagyon mély gondolkodású ember, akinek nagyon élveztem az óráit. Majd következett Korpics Zsolt Fide-mester és Bagonyai Attila nemzetközi mester, akik szintén sokat segítettek és szívesen említem meg a nevüket. A leghálásabban Mészáros Gyula nemzetközi mesterre gondolok vissza. Őt top edzőnek tartom a mai napig. Szerencsére nagyon sok dolgot megörököltem tőle: habitust, edzés módszert, időnként kicsit dörgedelmes hangú kommunikációt és a szigorú, de szabályok szerint történő sakkozást. Azt is tőle tanultam, hogy az ember olykor beszél a sakkórán teljesen más dolgokról is, amik építhetik a tanítványt. Meggyőződésem, hogy nekik négyüknek köszönhetem azt, hogy sakkedző lettem és vagyok.

Egy veled készített régebbi interjúban a basszusgitározás is szóba került,mint hobbid.

Azt is kifejezetten szeretem. Terápiás hálószoba zenész vagyok. Basszusgitár, gitár és mini orgona szigorúan csak hobbi szinten. Saját magamnak, az agyi lelazítására. Szeretem játszani azt a 12-13 számot, amit írtam.

Bár a sakk maga változatlan, de a világ sokat változott. Megköveteli ez, hogy máshogy kell megszólítani a fiatalokat?

Ma már a pörgős, a közönség számára is jól eladható stílus az izgalmas. Magam is igyekszem ezeknek megfelelni. Ez lehet a “kapudrog”, hogy ha ezt kipróbálod, akkor onnantól kezdve belekeveredsz ebbe a varázslatos világba. Érdekes megfigyelésem, hogy nagyon sok olyan sakkozó van, aki saját magát sakkozónak definiálja, és nem azt mondja, hogy pék vagyok, vagy éppen postás, aki emellett sakkozik is.  Egy 1800-1900-as játékos már simán mondja azt, hogy ő egy sakkozó, de ettől persze van “civil” foglalkozása is. Furcsa dolog ez, de szerintem is teljesen igazuk van.

Mi lehet ennek az oka?

Akik elindulnak egy sok napos klasszikus partis versenyen, ami anyagilag is megterhelő, elvonulnak a hétköznapokból, készülnek mindig a következő napra és sok órás partikat játszanak, azok tesznek egy nagy lépést az igazi sakkozóvá válás útján.
Ezt az online, vagy a rapid versenyeken nem lehet érezni, ott nincs annyira súlya sem a versenynek, sem a partiknak.  Bár a rövidebb partik népszerűsége tovább fog nőni a jövőben, de bízom benne, hogy megmaradnak a klasszikusok is, amelyek kinevelik ezután is az igazi sakkozókat.


Haszon Dávid 142 ezres nézettségű videója a TikTok-on

@haszondavidsiosakk

a Blackmar-Diemer csel#gaming #gameplay #lichess #chess #lichess #siosakk

♬ eredeti hang – Haszon Dávid – SióSakk

'Fel a tetejéhez' gomb