StatisztikaUtánpótlás hírek

Élő-pontok alakulása – 2021. október

Magasságok és mélységek

Az ősz első hónapja csendesebben telt  el, ám ismét született olyan eredmény, amelyre még nemzetközi szinten is sokan felkapták a fejüket. A szeptemberi eredmények alapján Rapport Richárd  bekerült a világ TOP 10 játékosa közé, és új magyar ÉLŐ-pont rekordot állított fel 2770 ponttal.

A régi rekordot Lékó Péter tartotta a még 2005-ben elért 2763 pontjával. Ha már szóba jött a 2005-ös év, akkor nem mehetünk el szó nélkül Polgár Judit világraszóló rekordja mellett sem, amivel minden idők legnagyobb női sakkozója 2735 ponton állította fel a nők azóta is megdönthetetlen rekordját. 

Az elmúlt hónapban elért felnőtt eredményeket tovább böngészve, még kiemelnénk pár nagyon szép egyéni rekordot.

  • Nagy Gábor nagymesterünk az elmúlt hat hónap során immár harmadik alkalommal döntötte meg saját egyéni rekordját.

  • A női válogatott keretből Terbe Julianna szeptemberben új egyéni pontszám csúcsot ért el.

  • Kántor Gergelynek is sikerült két egymást követő hónapban új és újabb egyéni rekordot elérnie.


Az utánpótláskorúak októberi Élő-pont rangsora alapján is kiemelnénk pár fiatalt:


Kesergő I.

A múlt hónapban már írtunk a világ TOP100-as mezőnyében szereplő utánpótláskorú versenyzőink helyezési átlagának romlásáról, amiben szeptember során újabb mélypontra jutottunk. Ennek egyik összetevője, hogy az elmúlt közel három évben a TOP 15 és a TOP 40 mezőnyében most szerepel a legkevesebb versenyzőnk.

Kesergő II.

2021. október 15-21. között rendezik majd meg a korosztályos utánpótlás Európa-bajnokságot. A hibrid lebonyolítású verseny során minden ország versenyzői hazai környezetben játszanak. A viadalon 15 magyar fiatal képviseli majd a hazai utánpótlást.

Az indulókkal kapcsolatos tények:

  • A különböző korcsoportokban (U10, U12, U14, U16, U18) 26 játékosunk van a világ TOP 100-ban, közülük 7 indul az EB-n

  • Korosztályában (születési év szerint) 68 játékos van a világ TOP 100-ban, közülük 10 indul az EB-n

  • Korosztályában (születési év szerint) 20 játékos van a világ TOP 40-ben, közülük 4 indul az EB-n

  • Korosztályában (születési év szerint) 3 játékos van a világ TOP 15-ben, közülük 1 indul az EB-n

Arról, hogy milyen kevésnek tartjuk ezt a 14 fős tábort, készítettünk egy táblázatot, az előző versenyekről:

A csapat végül egy újabb U14-es versenyzővel bővült, így 15 fő fogja képviselni a magyar színeket.

A szeptemberi eredményeket is tartalmazó teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének! 


A tervek szerint 2024-ben a hazai sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.
(A táblázat a betöltött életkornak megfelelően féléves ciklusonként kerül frissítésre.)

 

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

 

Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb