Versenyajánló

Korcsoportos bajnokság nem a megszokott mederben

2020. október 24-30. között rendezik meg az U14, U16 és U18 korosztályokban a Korcsoportos Magyar Sakk Bajnokságot. Az előkészületekről Molnár Bélával, az Ifjúsági Bizottság elnökével, mint versenyigazgatóval beszélgettünk.

Közel egy éve döntött arról az általad vezetett Ifjúsági Bizottság, hogy idén leszűkíti a korcsoportos döntők létszámát. Miért volt erre szükség?

Annak idején, az 1990-2000-es években utánpótlás szinten nagyon komoly eredményeink voltak és akkoriban ez a körmérkőzéses döntő jól működött, abban az időszakban kiemelkedő eredményeink voltak a nemzetközi eseményeken is. Volt egy országos elődöntő és onnan a legjobbak jutottak be a döntőbe, ahol már körmérkőzéses rendszerben dőltek el a végső helyezések. Ennek a szisztémának több olyan hatása is van, ami szakmai szempontból értékes lehet. Az egyik az, hogy ha tudod, hogy bejutottál az országos döntőbe, akkor onnantól arra edzel, arra készülsz, tehát van ennek egy pozitív szakmai vonzata. A másik nagyon fontos dolog, hogy a legigazságosabb verseny az, amikor mindenki játszik mindenkivel. Ez nagy létszámnál nem megvalósítható, de tíz főnél igen. Nem véletlen, hogy a professzionális csúcsversenyek is ilyen lebonyolításban zajlanak. A versenyünkre azok kapták meg a lehetőséget, akik a korosztályuk élmezőnyét képezik. A körverseny során a lejátszott mérkőzések átlaga is magasabb színvonalú és az Élő-pontszerzési lehetőség is jobban adott a résztvevők számára. Ha egy nyílt versenyen játszunk, akkor ott 2-3 olyan ellenfél is adódhat, akiktől az Élő-pontszámunk jócskán eltér majd, és emiatt gyengülhet az átlagunk a végén. A GP-rendszer alapgondolata az volt, hogy szerettük volna a versenysakkba visszacsábítani a fiatalokat, egy izgalmas, többfordulós versenysorozattal, úgy, hogy közben jobb helyszínekkel és jobb körülményekkel javítjuk a versenyzés feltételeit is.

Ha már a szűkítés mellett döntöttetek, akkor a több állomásos elképzelésetek igazságos módszernek tűnt a fiatalabb korosztályokban. Ez a lebonyolítás a járványhelyzet miatt idén nem tudott megvalósulni. Jövőre mi várható?

Idén a vírus határozta meg a lehetőségeinket és a jövő év is biztosan így fog kezdődni. Bízunk benne, hogy az év közepére majd rendeződnek végre a sorok. Ha ez így lesz, akkor én továbbra is támogatnám a GP-rendszerű lebonyolítást. A több versenyből álló előversenyzés vonzza a gyerekeket, mert korosztályuk versenyzői között lehetnek, másrészt lesz komoly versenyhelyzet is a bekerülésért. Ezeken az állomásokon nemcsak az első három helynek van értéke, hanem 15 pontszerző helyünk lenne.
Az idősebbek esetében viszont az élmezőnynek komoly versenyprogramja van egész évben, ezért a többfordulós elődöntős lebonyolítás itt nem szerencsés. Ezek a versenyzők már sok éve benne vannak a versenysakk világában, így az ÉLŐ-pontjuk sokkal jobban tükrözi a tudásukat. Mi ennek alapján képzeltük el a döntő mezőnyének meghatározását.

Az idén az élet átírta a terveket. A fiatalabbak versenye már lezajlott augusztusban korlátok nélkül, míg az idősebbek megmérettetése most jön majd csoportonként és nemenként 10 főre korlátozva. Nem lett volna szerencsésebb, ha az U14 korosztály versenyét – hasonlóan a fiatalokéhoz – létszámkorlát nélkül rendeztétek volna meg?

Nekünk is az volt az eredeti elképzelésünk, hogy az U14 korosztály esetében is a Grand Prix rendszer szűkítse le végül a mezőnyt. Ez a lehetőség megbukott, mert nem rendezhettük meg ehhez a  versenyeket. A döntőt végül ketté kellett bontanunk a vírushelyzet miatt, hogy minél kevesebben legyenek egyszerre egy helyen. A kicsik versenyén 120 fő körül létszámlimit volt, ami meg is telt a fiatalokkal, így ez már nem bírta volna el az U14 népes mezőnyét. A mostani versenyt pedig a szövetség versenytermében rendezzük, ahol szintén limitáltak a lehetőségeink, ez sem bírná el a két idősebb korosztály mellett a korlátozások nélküli U14 mezőnyét.

48 % felett van egy kicsit a FIDE ranglista TOP 10 helyezettjének részvételi aránya az idei előzetes mezőnyben. Tavaly ugyanez 60 % volt. Sok mindenre magyarázat a járványhelyzet, de azt látjuk, hogy olyanok sem indulnak idén, akik az elmúlt egy hónapban más, többnapos versenyen viszont versenyeztek. Hogyan értékeled ezt?

Ezeknek a számoknak több oka is van. Egyik ilyen, hogy a vidékieknek annyira nem vonzó, hogy a vírusközpontban, Budapesten játszanak, ahol ráadásul a költségek is magasabbak. Ami talán leginkább döntő az éljátékosok esetében az az, hogy a világversenyek sorra elmaradtak, így idén a versenyünk nem kvalifikál sem a világbajnokság, sem az Európa-bajnokság küzdelmeire. Mindemellett az is visszatartó erő, hogy az ifjúsági szövetségi kapitányunk köztudottan ellenzi az általa támogatottak részvételét ezen a versenyen.
Én azt gondolom, hogy az országos döntő – azok számára, akik profi sakkozók akarnak lenni –  egy kiemelten fontos verseny. Meg kell tanulni mindenkinek kezelni azt a helyzetet, amikor lefelé (alacsonyabb pontszámúakkal) játszik, mert ez elengedhetetlen az előrelépéshez. Ilyenkor meg kell birkózni az esélyesség terhével. Nem arról van szó, hogy arra kényszerítenénk a kiemelkedő versenyzőket, hogy szakmailag hátrányos mezőnyben versenyezzenek, a körmérkőzéses lebonyolítás pont a mezőny kiegyensúlyozottságát szolgálja. A korcsoportos magyar bajnoki helyezésekért harcba lehet szállni. Ebben semmi új nincs, ez minden sportágban így zajlik. A küzdelem elkerülése ebben a korban táblán belül is hátrányos, hát még táblán kívül!
Van olyan magyar utánpótláskorú tehetséges versenyző, aki számomra érthetetlen módon rendszeresen távol marad ezektől a megmérettetésektől. Ha ezekben a döntésekben még támogatást is kap, úgy az egész magyar utánpótlás érdeke sérül ezzel. Elindul egy dominó-effektus: ha ő nem játszik, akkor én sem, és ennek az lesz a következménye, hogy nem lesz elég rangja annak a megmérettetésnek, amelynek a legrangosabbnak kellene lennie itthon.

Én azt gondolom, hogy egységesen kellene nekünk is képviselni a sakk érdekeit, és ehhez meg kell találni a közös nevezőt. A sportág érdeke, hogy erős bajnokságunk legyen minden korosztályban. Éppen a legjobbak egyéni érdekeinek védelmében megadtuk a felversenyzés lehetőségét, illetve, azt, hogy a lányok a fiúk mezőnyében indulhassanak, amelyre a mostani mezőnyben is van már példa.
Akkor lehet egy országos döntő sikeres, ha minél több jó játékos játszik azon. Korábban benne volt a szabályzatban (sőt, most is benne van), hogy azok a játékosok, akik valamilyen támogatást kapnak a szövetségtől, azoktól elvárás, hogy játszanak a válogatott-, illetve a hazai korosztályos versenyeken is.

A versenykiírásban meghatároztátok a verseny céljánál, hogy a válogatott mérkőzések, a szakmai programokban való részvétel és a 2021. évi egyéni támogatások szempontjából az Ifjúsági Bizottság figyelembe veszi majd a verseny végeredményét. Ez mit takar?

Aki ezen a versenyen jól szerepel, azok versenyeredményét figyelembe fogjuk venni, ha  olyan helyzet adódik majd, amikor arról kell dönteni, hogy kinek adjunk támogatást. Annak fogunk adni, akiknél ott lesznek ezek az eredmények.

A létszámhiányos korosztályokban lány U16 és U18, lehet még az üres helyekre jelentkezni? Mivel tudnád biztatni azokat, akik esetleg még hezitálnak?

A nevezések már vissza lettek igazolva, a betelt mezőnyben vésztartalékok lehetnek. Reméljük, hogy mindenki egészséges lesz a verseny idején!  Az általad említett korosztályokban az alacsony létszám miatt arra is készülünk, hogy ha a mezőny tovább csökken és minden kötél szakad, akkor összevonjuk a két említett korcsoportot. Mást nem tudunk tenni, sajnos. A probléma nem új keletű, az idősebb lányok esetén nagyon kevesen foglalkoznak már ezzel a sporttal versenyszerűen. Erre rövid távú megoldás nem létezik. Akkor lehet ezen változtatni, ha alulról felépítünk egy jobb rendszert, amiben több leány sakkozó található. A kislánycsoport a tapolcai döntőn már mutatott fejlődést és a most elindult Központi Iskolában próbálunk már ennek megfelelően külön figyelmet fordítani rájuk.

Személyesen is olvastuk 2018-ban Taskovits István (aki jelenleg társad az Ifjúsági Bizottságban) véleményét, miszerint, ha komolyan venné a szövetség a korosztályos bajnokságot, akkor ott biztosítaná a legjobbak számára a teljesen ingyenes (szállás-étkezés-nevezési díj) ellátást. Mindenki más számára olcsó nevezési díjakat szeretett volna. A kiírás szerint ez most 8000 Ft és mindenki saját maga fedezi a saját ellátását. Neked mi az álláspontod erről?

Bízunk benne, hogy  az olimpiai rendezés elnyeréséhez kapcsolódó reményeink révbe érnek. Ez gyökeres változásokat hozhat az utánpótlás területek finanszírozásában, így a  versenyköltségek csökkenésében, a díjazásban, valamint a rendezés színvonalában. Jelenleg a nevezési díjak biztosítják a rendezés feltételeit. Az eredményesebb egyesületek a Sport XXI program nyújtotta keretből tudják támogatni a versenyzőik részvételét. A legjobbak kapnak támogatást, amit akár ennek fizetésére is felhasználhatnak. Az a cél, hogy az élversenyzőinknek legyen olyan támogatása, ami az edzésmunkájukat, versenyzésüket segítheti. Tudni kell, hogy az elnökség elkötelezett az utánpótlás nevelés kérdéskörében, az állami támogatásokból 40 %-ot kívánunk fordítani erre a területre, ami egy nagyon jó arány lehet.

Van valami különlegesség, amire számítani lehet az idei versennyel kapcsolatban?

A HelloSakk az utolsó 3 napot fogja közvetíteni interneten. Az indulók számára vonzó lehet, hogy Lékó Péter nagymesternek köszönhetően mindegyik bajnok egy évre szóló chess24 előfizetést is kap. Ezeken kívül természetesen nem mehetünk el szó nélkül a frissen elnyert Maróczy Géza díj birtokosának, Csonkics Tündének az önzetlen felajánlása mellett sem, aki a kitüntetéssel járó pénzdíjat az ifjúsági sakk számára ajánlotta fel. Ezt az összeget szeretnénk az országos bajnokság érmeinek, kupáinak beszerzésére, valamint különdíjakra fordítani.

Járványhelyzettel kapcsolatban milyen előírások lesznek érvényben a versenyen?

Ha addig nem vezetnek be központilag további szigorításokat, akkor a maszk viselése a versenyen ajánlott lesz, de nem kötelező. Fertőtlenítésről és fertőtlenítőszerekről a rendező gondoskodik.

Sajnálatos hír, hogy a december 27-30. között tervezett Magyar Ifjúsági és Gyermek Csapatbajnokság megrendezésére aligha lesz lehetőségünk Budapesten. A vírushelyzet miatt a kollégiumok és a művelődési házak a várható létszámok ismeretében sorra zárkóznak el az együttműködéstől. Jelenleg az alternatív helyszín keresése zajlik.

Ez az év már csak ilyen, semmi nem zajlik a megszokott mederben. Reméljük, a nehezítő körülmények ellenére jól sikerül végül mindkét versenyetek!

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb