StatisztikaUtánpótlás hírek

Utánpótláskorúak 2020. júliusi Élő-pont elemzése


Július elteltével aktualizáltuk a 19 éven aluli fiatalok eredményeit mutató táblázatunkat.

A teljes táblázat elérhető itt.

A júliusi lejátszott versenypartik száma még a felét sem éri el az egy évvel ezelőttinek, de már jelentősen több volt, mint a június havi adatok.

A legszebb eredmények:

  • Az elmúlt hónapban születési évük szerinti ranglistán a világ top 15 játékosa között 5 magyar tudta megtartani helyét ebben az elitben: Giang Tran NamGaál Zsóka, Karácsonyi Kata, Borhy Marcell és Kozák Ádám , bár ötük közül egyedül Zsóka játszott versenypartikat júliusban, amelyeknek eredményeképpen ebben a hónapban ismét egyéni ÉLŐ-pont csúcsot állított fel.
  • Mátyássy Lázár (15.) kitartó munkával szintén beküzdötte magát ebbe a szűk elitbe, melyhez csatlakozott a frissen feliratkozott Bíró Csilla (10.) is.
  • A tágabb élvonalba eredményével most kapcsolódott be Farkas Viktor Maxim  (24.), Lazsádi Lídia (41.), Bíró Beáta (84.) és Balogh Bori (95.). Külön öröm, hogy négyőjük közül hárman leányok.
  • Hazai eredményeket nézve a fiatalok közül 12-en javították meg egyén legjobbjukat, akik közül kiemelnénk Gulácsi Donátot, mert a 170 ÉLŐ-pontos egyéni csúcs javítása nagy előrelépésről tesz tanúságot.

Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének, illetve mindazoknak akik sikeres hónapot zártak a pontgyűjtögetések terén!
Az augusztusi versenyekhez sok sikert kívánunk!


Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb