Hazai hírekVersenyajánló

Asztalfoglalás indul! A szervezőkön már nem múlik

Mielőtt a sakkversenyek teljesen számítógépes multiplayer, internetes, logikai játékká válnának, a veszélyhelyzet enyhülésével beindulnak végre az első személyes jelenlétet megkövetelő körversenyek. A First Saturday és a Rigochess versenyek kapcsán a szervezőket: Nagy Lászlót és Rigó Jánost kérdeztük a közeljövőről.


Nagy László (First Saturday):

A nemzetközi versenyek rendezéséhez csoportonként a 10 játékosból minimum 4 külföldinek kell lennie. Sajnos, ezt a számot a jelen körülmények között nem lehet garantálni, mert a határzárak, kényszerkaranténok miatt nem jönnek a külföldiek. Azok, akik  Magyarországon élő külföldi állampolgárok, nagyon kevesen vannak, és ez a szervezést komolyan akadályozza.

Hogyan lehet időpontot találni ebben a bizonytalan helyzetben?

Én most azt tűztem ki célul, hogy július 4-én kezdek, de ez nagyban függ attól, hogy lesz-e elég érdeklődő külföldi játékos. A Szerbiából érkezőknek például arra kell számítaniuk, hogy először el kell menniük Szabadkára tesztre, majd a mintavétel után 2-3 nap múlva  jelentkezhetnek az eredményért. A teszt egyébként 6000 dinárba (~18 ezer forint) kerül. Ha a teszt eredménye negatív, akkor jöhetnek Magyarországra versenyezni. Verseny után hazatérve vagy 2 hét karantén, vagy újabb koronavírus-teszt várja őket. Ezek nem a szokásos feltételek, nagyon eltökéltnek kell lenni, hogy ezt valaki vállalja.

Ha a júliusi First Saturday körverseny mégsem jönne össze, akkor augusztus 1., ha az sem megy, akkor szeptember 5. lesz az időpont. Én már mindent megterveztem, rajtra kész vagyok, de meg kell várnom az alkalmat a lehetőségre.

A Magyarországon élő külföldiek nem tudnának segíteni a helyzeteden?

Sajnos, ők nincsenek túl sokan, így ez csak kompromisszumos megoldás lehetne és nagyon függne tőlük az egész verseny. Nekem szükségem van arra, hogy megvárjam, hogy az ázsiaiak: kínaiak, japánok, indiaiak jöhessenek ide, mert ők rendszeres és visszatérő vendégek nálam.

A járvány elmúltával az Első Szombat versenyek tovább zajlanak majd. A július 4-re tervezett verseny megrendezéséről június 15-ig döntök. Aki erre jönni akar, jelentkezzen, de azzal a feltétellel, hogy biztosat csak június 15-től tudok mondani. A versenyről bővebben a versenysorozat weboldalán lehet tájékozódni, nevezni pedig a +36-30/2301914 telefonszámon tudnak az érdeklődők.

Gondolkodok a jövőben olyan megoldáson is, hogy kimozdulunk a verseny megszokott helyszínéről az ország bármely pontjára, ahol adottak a feltételek, nem ragaszkodom a budapesti helyszínhez.


Benkő Pál (1928-2019)

Rigó János (Benkő Pál Emlékverseny Nemzetközi Sakkfesztivál)

Úgy gondolom, az én versenyem lesz az első körverseny a világon, a járvány csendesülésével. Egy hónappal ezelőtt megéreztem, hogy ez lehet az az időpont, amikor már nincs komoly akadálya a rendezésnek. A balatonlellei polgármester akkor ugyan még azt mondta, hogy augusztus 15-ig biztosan nem lehet majd náluk szervezni semmit, de én próbáltam neki megmutatni a verseny előnyös oldalát. Ennek és a kedvező híreknek a hatására végül ő is úgy döntött, hogy ez egy jó dolog most a településnek.

10 főnél többen nem lehetnek egy teremben.  Ezt hogyan lehet megoldani?

Három terem lesz a Kultúrházban, egy nagy tanterem az iskolában, és három a Szent László Szállodában. Mindhárom helyszínen lesznek természetesen versenybírók is.

Hogy állsz a jelentkezőkkel?

Jelen pillanatban már több mint 60-an regisztráltak az Open-re, de még 19 nap van a versenyig (június 12.). Már van két külföldi nevező is, egy Romániából, egy pedig Szlovákiából. Az eddigi  balatonlellei versenyeimen általában 50-50 % szokott lenni magyarok és külföldiek aránya, de most az is csoda, ha külföldről érkezik valaki.

Mi a helyzet a körversennyel? Hogyan oldottad meg a létszámra vonatkozó kötelező külföldi arányt?

Az IM-körversenyre Magyarországon élő külföldieket hívtam meg: angol, amerikai, német, vietnámi versenyzők játszanak majd..

Még lehet jelentkezni?

Az Open-re még fog néhány résztvevő jönni, ebben biztos vagyok. Jelen pillanatban nagyon sok a fiatal. (versenykiírás). Annak a Benkő Pálnak a tiszteletére rendezzük meg a versenyt, aki nem csak világbajnok-jelölt, de a világ egyik legjobb feladványszerző nagymestere is volt. Amerikai színekben versenyzett, de volt a magyar válogatott csapatkapitánya is, valamint nálunk játszott 15 évig a Budapesti Spartacusban.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb