Hazai hírek

Dr. Polyánszky Zoltán elnökjelölt közleménye

Szerkesztőségünk is kapott egy példányt abból a körlevélből, amelyet  a mai napon dr. Polyánszky Zoltán küldött szét a sakk társadalom egyesületei részére. A levelet betűhíven közöljük:

„Tisztelt Klubvezetők, kedves Sakktársak!

Mint bizonyára értesültek róla, dr. Varga Gábor elnökjelölt visszalépett. Leírta, miért, a sajtó is megírta. Vállaltam,  hogy átveszem a szerepét, és ekként írom Önöknek ezt a levelet, mert bár az idő kevés, pár kérdésben már a Közgyűlés előtt szeretném megosztani a gondolataimat Önökkel.

1. Emberi minőség.
Már ennyire rövid idő alatt is rengetegen kérdezik: mi történt valójában? Én nem szeretnék részletekbe menni, mert abban maradtunk a minket támogató politikai vezetőkkel, hogy a sportág érdekében megpróbáljuk minél kevesebb súrlódással lebonyolítani ezt a tisztújítást, még ha az ellenfél ebben most nem is segít. Azt tudom mondani, hogy mindenkinek van egy kedvenc évtizede a magyar történelemből, és az  alkalmazott módszerek alapján Szabó László esetében is jól látható, hogy számára melyik a legkedvesebb. Már a jelölés folyamata megmutatta, mire számíthatunk. Ők mindent látnak a jelöltjeinkből, mi semmit az övéikből. Minden jelölésünknél kértem, hogy igazolják vissza, egyet sem igazoltak vissza. Március 1-jén hivatalos levélben kérdeztem meg őket, mik a jelölés alaki követelményei. Nincs válasz. Megkérdeztem, hogy a Közgyűlésen lesznek-e beszédek, és ha igen, milyen sorrendben? Nincs válasz. Náluk tehát minden információ megvan, nálunk semmi. Ez egyrészt annak a jele, hogy félnek a tisztességes, egyenlő eszközökkel vívott küzdelemtől, ami nem csoda, miután a méréseink szerint kb. 80%-os többségünk van az országban. Másrészt azt jelenti, hogy Szabó László és a köpenyéből előbújó emberek számára ezt jelenti a fair-play. A sakkban, amely a világ legőszintébb játéka. Ahol látjuk a másik eszközeit, lépéseit. Nem szeretném ezt kommentálni, az Önök feladata lesz, hogy szavazatukkal véleményt mondjanak.

2. A jelölt.
Sokan ismernek engem, sokan nem. A szakmai bemutatkozásom közzététetett Varga Gábor elnökjelölti oldalán, nem terhelném vele ezt a levelet. Az igazsághoz tartozik, hogy a Sakkolimpia szervezőbizottságának vezetőjeként tavaly többen megkérdeztek, nem vállalnám-e az elnökjelöltséget. Nemet mondtam, legfőképp azért, mert sok egyéb teendőm van. Amiért most mégis elvállaltam, az két dolog. Az egyik, hogy ez a Varga Gáborral történtek után becsületbeli üggyé vált. A másik, hogy vállalta az alelnökjelöltséget dr. Flumbort András, akivel most – az Alapszabály miatt – elnök-alelnök felállásban kell indulnunk, de megválasztásunk esetén ez lényegében egy társelnöki rendszer lenne, ami András kiemelkedő sakkszakmai tudása, sakkszervezői tapasztalata és széles kapcsolatrendszere miatt olyan hozzáadott érték, amely nélkül csak fél szívvel tudtam volna vállalni a feladatot,  úgy meg nem érdemes.

3. A cél.
Arra kérek mindenkit, hogy az erkölcsi szempontok mellett a célt is végig tartsa szem előtt. Továbbvisszük azokat  az értékeket, amelyeket Gáborral meghirdettünk.

IGÉRETEK helyett MUNKA
EGYSZEMÉLYI VEZETÉS helyett HOZZÁÉRTŐ CSAPAT
NEM MŰKÖDŐ POLITIKAI KAPCSOLATOK helyett MŰKÖDŐ EMBERI KAPCSOLATOK
IRÁNYÍTÁS FELÜLRŐL helyett KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS ALULRÓL
A HATALOM SZERETETE helyett A SAKK SZERETETE

Egy minél szélesebb szakmai bázison történő összefogást és elkötelezett munkát szeretnénk a sportág érdekében. Én magam is a sakkból jövök és oda tartok. A csapatunkat úgy állítottuk össze, hogy sakkszakemberek, üzletemberek és a kormányzat felé tárgyalóképes emberek jó arányban alkossák. És ha nyerünk, szeretnék együttműködni azokkal is, akik most félelemből vagy érthető egzisztenciális érdekből nem tudtak velünk tartani. Mindenkire szükség van, aki a sakkért akar tenni.

Nagyon sajnálom, hogy egy ilyen tartalmú levelet kellett küldenem Önöknek, a sportág nem ezt érdemli. Azonban nincs más lehetőség, mert a tisztújítás játékszabályait nem mi írtuk. Kérem mindannyiukat, hogy támogassanak minket, akik a folyamat eleje óta kiálltak a változás mellett, nem terjesztenek hamis narratívákat, hanem tisztességes eszközökkel küzdenek. Nem az árnyékban, nem trükközéssel, nem sunyi lejáratással.

Sokan vagyunk, sőt, elegen.
Nagyrabecsüléssel,
dr. Polyánszky Zoltán
elnökjelölt”

'Fel a tetejéhez' gomb