Hazai hírek

Sakkolimpia Nyílt Nap I. – képekkel

Önkéntes kerestetik

2024. szeptember 10-23. között Magyarország ad otthont a 45. Sakkolimpiának. A sportrendezvény mellett ugyanekkor rendezik majd meg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) centenárium ünnepi kongresszusát és az ehhez kapcsolódó rendezvényeket. Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy sakkos körökben ez lesz az utóbbi évtizedek  legnagyobb érdeklődésre számot tartó sakkeseménye a világon.

Bár az utóbbi időszakban több sport világeseménynek adott otthont Magyarország, de a sakkolimpia a hozzá kapcsolódó számtalan rendezvény miatt az egyik legkomolyabbnak fog számítani majd ezek között is. A szervezőkre igencsak mozgalmas időszak vár jövő szeptemberig. A közelgő események kapcsán a Magyar Sakkszövetség megtartotta a Sakkolimpia I. nyílt napját.

A program egy prezentációt, kvízt, szimultánt és egy Fischer random schnell versenyt ígért az érdeklődőknek. A program kezdetekor még 60-an sem voltunk jelen a helyszínen, ami azt mutatja, hogy a sakkolimpia a közelgő atlétikai világbajnokság árnyékában nagyon megbújik egyelőre, de idővel reméljük az érdeklődés fokozódni fog. 

Komiszár Nanetta ismerteti a programot

A Magyar Sakk Szövetség elnökségi tagja, Komiszár Nanetta konferálta fel a rendezvényt, majd őt követte dr. Polyánszky Zoltán a sakkszövetség elnöke, aki a szervező bizottság elnökeként tartotta meg prezentációját.

Mielőtt megkezdődött volna a prezentáció, köszöntöttük a rendezvény helyszínén megjelent Krizsán Editet, az 1972-es olimpiai női csapat bronzérmesét.  

Elnök úr előadása elején eloszlatta az aggodalmat, hogy más, hazánkra tervezett lemondott és rendezéstől visszalépett sporteseményekkel (Műkorcsolya és Jégtánc-Európa-bajnokság, Jégkorong világbajnokság és Kézilabda Európa-bajnokság) ellentétben a kormány képviselői az elmúlt hetekben is ígéretet tettek arra, hogy ez a rendezvény meg lesz tartva jövőre. A szándék komolyságát az is igazolja, hogy a jogdíjak már kifizetésre kerültek a FIDE számára. 

dr. Polyánszky Zoltán a Magyar Sakk Szövetség és a szervező bizottság elnöke

A sportesemény nagy valószínűséggel a BOK sportcsarnokban (korábbi nevén SAP, majd  SYMA csarnok) kerül majd megrendezésre, de a szerződést erről még nem kötötték meg. 

A prezentáció megmutatta, mire is számíthatunk jövőre a számok terén:
340-350 csapat lesz várható, ami összesen 1700-1800 versenyzőt jelent. 700 táblán összesen több mint 7500 partit fognak lejátszani a verseny ideje alatt. A verseny tisztasáságáért 175 bíró, 12 szektorbíró, legalább 10 fair play bíró, a helyettes bírók és a főbíró felel majd.
A FIDE kongresszusára a 30 fős vezetőségen és a 70 fő szakbizottsági tagokon felül országonként 1 delegált érkezik majd. Tekintettel arra, hogy közel 200 tagországa van a szövetségnek, így ezen a területen is közel 300 látogatóra számíthatunk. 

A fentiek alapján a szervezőknek 2 500 idelátogató külföldi elszállásáról, ellátásáról és mozgatásáról kell majd gondoskodniuk. Az elhelyezésükhöz kb. 2 000 szállodai szobára lesz szükség, amely szám már önmagában is megmutatja, hogy ekkora kapacitású szállodák hiányában, a vendégek több szállodában lesznek elhelyezve. A “szétszórtság” fokozza a logisztikai problémát a versenyhelyszín és a szállások között. Bár a kormány már döntést hozott arról, hogy a sakkolimpia vendégei a buszsávokat majd használhatják a verseny ideje alatt.

A rendezvények helyszínein a catering is komoly feladat lesz. Az étkezések során a különböző kultúrák, ízlések és esetleges ételallergiák miatti elvárások nehézségeivel is meg kell küzdeni.

A rendező ország alanyi jogon 2-2 csapatot indíthat, de ha össze tud rakni ütőképes csapatot, akkor mindkét nemben lehet plusz 1 csapatunk még. A férfiak esetén nem kérdés, hogy meglesz a lehetőség a harmadik csapat indítására, amely U25-ös fiatalokból fog állni. A nők esetében a 3. csapat indítása kérdéses, erről lesznek még tárgyalások a nemzetközi szövetséggel.

És ha magyarok, akkor természetesen nemcsak a játékosok között lesznek honfitársaink, hanem a bírói karban is. Vélhetően 40-60 magyar bíró kaphat majd lehetőséget a sportrendezvényen történő bíráskodásra. 

A verseny ideje alatt is kell majd sakkos kulturális programot szervezni a látogatóknak, hogy például a szünnapon ne csak a szokásos „bermuda party”-n kapcsolódhassanak ki. 

A sakkolimpia alatt lesz majd egy EXPO is, amelynek a helyszínéről még szintén nincs döntés. Az expo területén tartanak majd konferenciákat is a sakk és tudomány, illetve a sakk és oktatás témakörökben.

A szervezők szeretnék, ha a rendezvény társadalmi rendezvény is lenne, amely hirdethetné a sakk nagyszerűségét. A hazai népszerűsítés a sakkszövetség feladata. A marketing egyik eleme lesz majd a városdekoráció, amely a versenyre hívja fel a budapestiek figyelmét, de a rendezvény arculatához fog majd egy kabalafigura is tartozni.
A jövőbeni tájékoztatás érdekében lesznek még szervezett nyílt napok és felvezető versenyek is. A Polgár Judit Világsakk Fesztivál programjaiban is szerepet kap majd a hazai olimpia népszerűsítése.
Elképzelés még egy olyan kávézó-hálózat kialakítása, ahol lehet sakkozni Budapesten.
Az intenzív kampányidőszak jövő nyáron kezdődik majd meg.
Természetesen a marketing az online felületeken is erőteljes lesz, ha eljön az ideje.
Vélhetően a sakk-készletek sokféleségét és színességét felvezető kiállításokon is megmutatják majd az érdeklődőknek.

Elnök úr a prezentáció végén az önkéntességről beszélt. Az önkéntesek fontos építőkövek a szervezés során. Az önkéntes program várja a jelentkezőket, akik segítenének a szervezés és lebonyolítás során. Feltétel az idegennyelvismeret és természetesen a megbízhatóság. Élmény és kaland egy ilyen rendezvény szervezésében részt venni. Egy jól szervezett önkéntes csapat sokat tehet hozzá a rendezvény színvonalához. Az önkénteseknek a reptéren, szállodákban és a rendezvény helyszíneken lesznek majd feladataik.

Ha érdekel az önkéntesség, megbízható csapatjátékos vagy és segítenéd egy ilyen rendezvény megszervezését, akkor életkortól függetlenül jelentkezz a sakkolimpia2024@gmail.com címen.
Ugyanezen az email címen (sakkolimpia2024@gmail.com) várják azokat az ötleteket, amelyeket az esemény marketingjében fel lehetne használni, vagy alkalmasak arra, hogy az esemény rangját emeljék. Úgy tartják, hogy a magyar egy kreatív nemzet, akinek van kedve, ötleteljen bátran!

Pénzügyi szempontból a sakkolimpia egy kormányzati projekt, amibe szakmai szempontból sok beleszólása van a sakkszövetségnek. A forrásokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) kapja és osztja el, de a költségvetést együtt tervezik a szövetséggel.

Miért jó sakkolimpiát rendezni?

Az utolsó képkockán elnök úr arról beszélt, hogy miért jó egy ilyen rendezvény az országnak, illetve a hazai sakkéletnek. Egyrészt országimázs szempontjából sokat jelenthet, másrészt a sakkot ismét előtérbe helyezhetjük, ezzel a jelenleginél jobban lehet pozicionálni, akár kormányzati, akár társadalmi oldalon. Nem utolsó sorban élmény lehet a játékosainknak, bíróinknak, szervezőinkek és az érdeklődőknek. 

A prezentáció során számunkra egy dolog adott okot némi aggodalomra. Elnök úr nem ígért semmit. Megkötendő szerződésekről és előttük álló számtalan szervezési feladatról beszélt. Szerintünk egy évvel ezelőtt is nagyjából ugyanitt tartottunk, bár időközben voltak egyeztetések, amelyek a leendő szervezési feladatokról szóltak, de a megoldásokról még kevés szó esett. Bár, ha azt nézzük, hogy az előző olimpiát Indiában 4 hónap alatt szervezték meg, akkor semmiről sem vagyunk elkésve, feltételezve azt, hogy nálunk is olyan kiemelt feladatként kezelik majd ezt az eseményt, mint ahogyan azt ott tették.

Magazinunk kérdésére elnök úr elmondta, hogy Lékó Péterrel megtörtént a beígért kapcsolatfelvétel egy közös és hosszúra nyúlt vacsora keretében. Az első tapogatózások után nem zárható ki egyfajta együttműködés a magyar csapat és a világklasszis játékosunk között.

A prezentációt követően a nyílt nap következő programja a 25 db sakkolimpiás kérdésből álló  kvíz kitöltése volt, ahol a legjobbak tárgynyereményeket vehettek át. 

Kvíz kérdések

Ezután került sor a sakkszimultánra, ahol Gonda László ifjúsági szövetségi kapitány tehetséges fiatal versenysakkozókkal csapott össze. 

Közben a terem másik felében elkezdődtek  a Fischer random schnell verseny küzdelmei, amelyen 42 sakkozó csapott össze a pénzdíjakért és a dicsőségért.
A verseny végeredménye: 1. Pribelszky Bence, 2. Karácsonyi Gellért, 3. Papp Levente


Galéria

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb