StatisztikaUtánpótlás hírek

Utánpótláskorúak statisztikája 2021. szeptember

Az augusztusi visszatekintést Gaál Zsóka nagy küzdelemben megszerzett és megérdemelt világkupa győzelmével kezdjük. Ezzel a győzelemmel Zsóka jogot szerzett arra, hogy decemberber 18-tól a 6 fős Rapid Szuper Döntőn küzdhessen majd.


Az Élő-pont rangsor alapján az augusztusi legszebb eredményeket külön kiemeljük:

  • Jelen pillanatban a születési év szerinti ranglistán a világ top 15 játékosa között 4 magyar található: Gaál Zsóka, Karácsonyi Kata, Tóth Lili és Szuhorukov Marcell.

  • A top 40-es mezőnybe berobbant a 13 éves Kovács Réka, aki a lányok U14-es mezőnyében elhozta az ezüstérmet és az augusztusban lejátszott 14 partija során +219 Élő-pontot szerzett. 

  • A TOP 100-as mezőnyben is köszönthetünk magyar újoncokat: Ferenczy NóraFarkas Sára és  Beznicza Míra személyeiben.  

  • Ismét több fiatal versenysakkozónk javította meg egyéni csúcsát, közülük kiemelnénk az eddig említetteken kívül Hangay Olivér, Pásti Zsombor és Bernáth Bence nevét, akik mindhárman 100 pont feletti pontot szereztek augusztusban.

  • Marjanovicz Alex és Bokorovics Bertalan személyében két olyan versenyzőt találtunk a mezőnyben, akik egymás követő három hónapon át döntötték meg az egyéni legjobb eredményüket.

A reális képhez fontosnak tartjuk megjegyezni azt a tendenciát, hogy a világ TOP100-as mezőnyében szereplő magyar versenyzők helyezés átlaga az elmúlt 2,5 évben összességében 6 helyet romlott. Sajnos a tendencia elég egyértelműen mutatja, hogy ebben a szűk körben szereplő élversenyzőink összességében visszaestek a nemzetközi mezőnyben. Tovább rontja a képet, hogy ezen időszakban 2 olyan év is volt, amikor elmaradtak a nemzetközi versenyek, amelyek során a magyar élmezőny az addigi tapasztalatok alapján vélhetően további értékes pontokat veszített volna. 

 

A teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének! 

 


A tervek szerint 2024-ben a hazai sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.
(A táblázat a betöltött életkornak megfelelően féléves ciklusonként kerül frissítésre.)

 

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

 

Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb