Interjúk

Hosszú távon minden a helyére kerül – beszélgetés Gaál Renátával

Az utánpótlás nevelési sporthírek követői évek óta találkozhatnak Gaál Zsóka nevével. Bár szülei, Gaál Renáta és Gaál Sándor szerint lányuk olyan, mint bármelyik másik gyerek, mégis kell lennie valami titoknak, amivel Zsóka a hazai utánpótlássport egyik csillagává vált.

Hogyan lett Zsókából sakkozó? Edzőként kiket említenétek meg?

Zsóka 3 éves volt, amikor egy előadáson hallottam, hogy a sakknak és az úszásnak milyen kiváló fejlesztő hatásai vannak. Ezt követően apukája elkezdte tanítani Zsókának a sakk alapjait. Ekkor még fel sem merült bennünk, hogy Zsóka egyszer versenyszerűen fog sakkozni, de azt már akkor láttuk, hogy nagyon érdeklődik és élvezi ezt a játékot.
Mi Ajkán élünk, de a nagy hagyományokkal rendelkező utánpótlás neveléssel foglalkozó egyesület Tapolcán működött, abban a városban, ahol  férjem sakkozó sorkatona volt régen. Itt Paréj Józsi bácsit, a sakkszakosztály vezetőjét, régóta ismertük már. Zsóka a Tapolca VSE Sakkszakosztályában  kezdett versenyszerűen sakkozni 4 évesen. FM Kosztolánczi Gyula edző keze alatt jöttek a sikerek: megnyerte az Országos Óvodás Bajnokságot, a Korcsoportos Magyar Bajnokságot és az EU Tagállamok Bajnokságát is. 2014-ben Görögországban az iskolásoknak rendezett rapid- és snell világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Ezt követően kezdődött el IM Istvándi Lajossal a közös munka. Tapolcán nagyon motiváló közösség volt, ahol Zsókát nagyon szerették és segítették. Ennek is köszönhető a fejlődése és az egyesületben eltöltött 7 év alatt megszerzett 3 Európa-bajnoki, 7 magyar bajnoki címe,  a 2 világbajnoki ezüstérem mellett.
2018. májusában Zsóka átigazolt a Bányász SK Ajka csapatába. Ajka Város Önkormányzata kiemelt támogatásban részesíti Zsókát és ennek a támogatásnak is köszönhetően sikerült a világranglistán megtartania minden hónapban az 1-5. hely valamelyikét. Ebben a rangsorban jelenleg a második  helyet foglalja el. Ezen eredmények elérésében sokat segített IM Kustár Sándor, GM Varga Zoltán, IM Nagy Gábor és GM Czebe Attila munkája és köszönet illeti meg a már nem működő Maróczy Géza Központi Sakkiskola oktatóit is, ahová Zsóka 4 évig járt és rengeteg élményt szerzett.
Az átigazolással párhuzamosan kezdtünk el GM Ruck Róberttel edzeni, aki komoly előrelépést hozott  Zsóka számára. 2019-ben GM Ribli Zoltán (vele készített intejrúnk itt olvasható – SakkMező) lett az ifjúsági szövetségi kapitány. Ettől kezdve az ő irányítása és útmutatása szerint IM Szabolcsi János és GM Horváth József segíti a felkészülést. A szakmai munkában meg kell említeni még a női szövetségi kapitány GM Papp Gábor nevét is.

Nagyon illusztris a névsor, de ahány edző, annyi stílus. Ki tartja kézben, hogy az edzések, gyakorlások mégis valamiképpen koordináltak legyenek?

Zsókának volt alkalma sok edzőtől különféle stílusokat megtanulni az évek során. Ez mindenképpen nagyon hasznos és nem csak sakkszakmai okokból. Minden edzőnek vannak értékes személyiségjegyei, amelyeknek a hatását felfedezni véljük Zsókában. 2019 óta Ribli Zoltán nagymester a főedző, ő irányítja a szakmai munkát, amely során az edzők közösen dolgoznak Zsóka sikeréért.

13 évesen egyre nagyobb szerepet kell kapnia az önállóan végzett munkának. Mennyire érti ennek a fontosságát Zsóka?

Úgy gondoljuk, hogy Zsóka nagyon elhivatott a sakk iránt. Egészen kis kora óta hozzászokott, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerekért, eredményekért. Tisztában van az önálló munka fontosságával, ezért az edzések mellett napi több órában önállóan is dolgozik. Tanulja a számára kiadott anyagokat, taktikai feladványt fejt, gyakorló sakkpartikat játszik.

Ha már Ajka szóba került, akkor mi is gratulálunk Zsókának és persze csapatának, a Bányász SK Ajkának, a frissen megnyert NB I/B Charousek csoportjának bajnoki címéért.

Köszönjük Zsóka nevében, aki nagyon boldog, hogy hozzá tudott tenni ehhez a sikerhez. Nagy lehetőség számára, hogy Ajka színeiben a következő szezonban a legmagasabb osztályban tud majd szerepelni.
Külön öröm számomra, hogy Ajka csapatában játszik a lányom, mert hálásak vagyunk Ajka Város Önkormányzatának a kiemelt elismerésért és a támogatásért. Zsóka a hétköznapokban is érzi városa szeretetét, itt helyben sokan követik figyelemmel, szurkolnak neki, ami sok erőt ad számára és számunkra is. Zsóka a városi rendezvényeknek aktív résztvevője, de a városi újságból is ismerhetik őt, ahol saját sakk rovatot vezet.

Szülőként hogyan látjátok a magántanulóság kérdését? Zsóka mennyit jár/járt iskolába, közösségbe?

Zsóka az Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskola tanulója. Második osztályos kora óta magántanuló. Minden évben kitűnő bizonyítványt szerzett. Kétszer kapta meg a Magyarország jó tanulója – jó sportolója elismerő címet. Nagyon szereti a közösséget, kortársaival jó kapcsolatot ápol, az iskola pedagógusai maximálisan támogatják. Szülőkét úgy gondoljuk, kiváló döntés volt a magántanulói státusz. A napi sok óra sakk után Zsókának az iskolai tananyag megtanulása szinte kikapcsolódást jelent. Az iskolába csak vizsgák alkalmával jár be. Kedvenc tantárgya a fizika és a kémia.

Zsóka eredménye, tehetsége megkérdőjelezhetetlen. Ez olyan felelősséget ad a szülők számára, ami megkívánja, hogy a legtöbbet hozzák ki a lehetőségekből. Mennyire tudtok eleget tenni ennek? Kaptok ebben segítséget?

Zsóka munkáját az edzőkön kívül is nagyon sokan segítik. Dr. Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus (vele készített interjúnk itt olvasható – SakkMező) 3 éve dolgozik Zsókával, kapcsolatuk szinte baráti. Zsóka 2017-ben a brazíliai világbajnokságon az elsők között volt rangsorolva. Ekkor kerestük meg Gergőt, aki nagyon sokat segített Zsókának, hiszen a verseny alatt óriási volt a feszültség. Skype-on napi szinten beszélgettek egymással és biztosak vagyunk benne, hogy ennek hatalmas szerepe volt Zsóka sikerében.
WIM Juhász Barbara sakkozó,  dietetikusként táplálkozási tanácsokkal látja el Zsókát. Jankó Ilona pedig évek óta önzetlenül segít Zsókának, hogy a fokozott szellemi tevékenység mellett fizikai erőnléte is rendben legyen. Szerencsére a lányunk szeret mozogni és több sportágat is kipróbált már: asztalitenisz, tenisz, úszás, atlétika. Minimum hetente háromszor sportol valamilyen formában. Az önkormányzat anyagi támogatása mellett felkészülését a MOL Tehetségtámogató Program is segíti. Ez évente egyszeri anyagi támogatást jelent, amelyet versenyeztetésre használunk fel.

Szerintetek mi Zsóka sikerének a titka az eddig felsorolt, sok összetevőn kívül?

Zsóka sikerének alapja talán a tudatosan felépített és elvégzett munka. Zsóka 4 éves kora óta megtervezett napirend szerint él, amibe sok mindent próbálunk belesűríteni: sakk, tanulás, sport, kikapcsolódás. Szerintünk Zsóka olyan, mint bármely más gyerek, csak talán jobban meg vannak tervezve a napjai, két hétre előre szinte óráról órára ki van alakítva a programja.
Zsókának az összes versenypartija rögzítve lett a kezdetektől fogva. Eleinte egy táblagép segítségével felvettem a partikat, ami persze mindenféle összeesküvés elméletre adott okot másoknál. Én csak a lépéseket ismerem, de otthon a férjem felvitte egy adatbázisba ezeket a játszmákat és elküldte az edzőknek. Még a villám és gyakorló partik is rögzítve lettek, hogy később kielemezhessék ezeket. Ez a fajta nyomon követése a fejlődésének biztosan rengeteget segített. Néha visszanézzük az ovis korában játszott partikat és jókat derülünk rajtuk, miközben felelevenítjük a helyszínt és az élményeket. Természetesen Zsóka ma már egymaga rögzíti ezeket a partikat, a villám és rapid versenyek után emlékezetből viszi számítógépre a lépéseket.

16-17 évesen sok kamasz hagyja abba a sakkot, vagy teszi háttérbe a saját életében. Mennyire tudnátok elfogadni, ha Zsóka ebben a korban elétek állna és hasonló szándékot jelentene ki?

Hú! Ezen még soha nem gondolkodtunk! Ha így döntene, akkor biztosan meg lenne az oka rá és természetesen abban az esetben is mindenben támogatnánk.

Ha nem sikerül jól egy verseny, azt hogyan kezelitek?

Lassan már 10 éve sakkozik Zsóka. Szülőként a megszámlálhatatlan versenyen sok tapasztalatot sikerült szereznünk. Tudjuk, hogy bármi megtörténhet, bárki megverhet bárkit egy-egy játszma során,  de hosszú távon mégis minden a helyére kerül… Ebből kiindulva mostanra egyre nyugodtabban kezeljük a vereségeket és a sikereket sem értékeljük túl. Nem szabad félni a kihívásoktól és a vereségektől. Rengeteg versenyen vettünk részt és rengeteg kellemetlen vereséget láttunk az elmúlt 9 évben. A sok versenyzés nagyon megerősítette Zsóka személyiségét és persze a miénket is.

Mi volt a legnagyobb élmény Zsóka eddigi sakkos pályafutásában?

Az egyik mindenképpen Prága 2016-ban, amikor Zsóka az Európa-Bajnokságon aranyérmet szerzett.
A másik legemlékezetesebb élmény a görögországi világbajnokság 2015-ben, itt ötös győzelmi sorozat után végül csak buchholz-számítás után csúszott le az aranyéremről. Furcsa kettős érzés volt bennünk. Örültünk, de bosszankodtunk is, hogy ilyen kevésen múlt a világbajnoki cím sorsa.

Tűztök-e ki elérendő célokat, vagy csak dolgoztok és megnézitek mire lesz elég ez?

Abban az esetben, ha egy játékos hosszú évek óta a világranglista vezetője, illetve az 1-5. helyet foglalja el korcsoportjában, nehéz reális célt meghatározni. Szerintünk a férfiak, mint a legtöbb sportágban, így a sakkban is erősebbek a nőknél. Zsóka a felnőtt nők között szeretne világszintű sakkjátékos lenni. Elszántságát jól mutatja, hogy sakkban a példaképe Polgár Judit, míg a többi sportoló közül az úszó Hosszú Katinka a nagy kedvence, akit évek óta figyel és csodál a kitartásáért.
Nekünk a fő célunk, hogy Zsóka felnőttként is annyira boldog legyen, mint amennyire gyerekként az.

Hallani lehet, hogy az OB-n októberben Zsóka a 15-16 éves fiúk között méreti meg magát. Ha valóban így van, akkor ezt a szándékot ki döntötte el? Ez csak azt szolgálja, hogy Zsóka edződjön egy erősebb mezőnyben, vagy azt is, hogy bizonyítson ott?

Zsóka 9 évesen játszott utoljára saját korcsoportjában Korcsoportos Magyar Bajnokságon. Egyik edzőnk viccesen megjegyezte, hogy a rengeteg kupa és érem mellé a játékerő növelése hosszú távon sokkal fontosabb lenne. Fejlődése érdekében tudatosan versenyeztettük felsőbb korcsoportokban világversenyeken is. Ez igazi kihívást és fejlődést jelentett számára. Az idei évet tekintve felmerült bennünk, hogy a hazai országos bajnokságban az U16 korcsoportban indítjuk Zsókát, ahol előreláthatólag az utolsó kiemeltek között foglal majd helyet a rajtlistán. Az idén a koronavírus okozta különleges helyzet miatt nem rendeznek világversenyt, így senki nem tudja elnyerni a külföldi versenyen való indulás jogát. Ennek a versenynek a végeredménye nem befolyásolná az Európa-bajnokságra és világbajnokságra való kijutást. Zsóka a harcos, erős fiúk között rengeteg tapasztalatot szerezhet, ami mindig cél, ezért is szokott főként felnőtt versenyeken indulni.

Zsóka szerencsés abból a szempontból, hogy már egészen fiatal korától sok sikert ért el, ez nagyon jó visszaigazolás nektek is és neki is. Mennyire érzitek szerencsének ezeket a korán jött sikereket?

Véleményünk szerint fontos volt, hogy Zsóka ilyen korán megismerkedett a sakkjátékkal, azon belül a sakkversenyek hangulatával, légkörével. Ha tanácsot adhatnánk kezdő játékosoknak, akkor azt mondanánk, hogy minél több nehéz hazai és nemzetközi mezőnyben mérettessék meg magukat. A nemzetközi versenyek hangulata és erőssége össze sem hasonlítható a hazaival. Amikor Prágában az Európa-bajnokságon a sokszor lejátszott orosz himnusz után felcsendült a magyar Himnusz és a dobogó legfelső fokán állva a magasba emelhette a kupát, az a pillanat örök motivációt ad.

A sok elvégzett munka után mivel tud feltöltődni a lányotok?

Zsóka sokszor olyan, mintha nem is ebben a korban létezne. A zenei ízlése sem a megszokott:  imádja Cseh Tamás, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Kovács Kati, Hobo, a Korál és az R-GO zenéjét. A mai divatos zenékét egyáltalán nem hallgatja. Szabadidejében, ha teheti filmeket néz, elképesztően  széles skálán.

 

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb