MozaikHumor

Újabb botrány a bajnokságban

2021. április 1.

A hétvégén a sakk nemzeti bajnokság egyik csapatmérkőzésén ismét olyan dolgok történtek, amelyek mellett nem kívánunk szó nélkül elmenni. A csapatok szurkolói már a terembe érkezés előtt összecsaptak a nyílt utcán és csak a gyors rendőri közbeavatkozásnak volt köszönhető, hogy nem lett komolyabb sérültje az esetnek. Sajnos, mára nyilvánvalóvá vált, hogy a sakk a szurkolók körében olyan indulatokat vált ki, amelyeket nehéz kezelni. Sokak szerint a futballpályákról kitiltott szurkolók ezeken a sporteseményeken élik ki magukat.

A versenyteremben a játszmák megkezdése után eleinte még rendben folytak a mérkőzések, bár a két tábor szóban megállás nélkül kóstolgatta egymást. A versenybíró folyamatosan adminisztrálta a rendbontást és kérte a szurkolókat, hogy maradjanak csendben. Úgy-ahogy ez meg is hozta a hatását, de amikor a hazai csapat fiatal játékosa a második táblán tisztelőnyhöz jutott, akkor többen újra bekiabálással és poharak bedobásával zavarták meg a partikat. A bíró a rendbontást észlelve ismét kulturált viselkedést kért a nézőktől, de ezúttal ez csak olaj volt a tűzre. A táblák mellett felsorakozó biztonsági őröknek több berohanó szándékozó személyt kellett megfékezni és megakadályozni abban, hogy felborítsák a táblákon a figurákat.

A táblákon történt “ütésváltások” ezután is folyamatosan hergelték a szurkolókat. A harmadik óra elején a második táblán véget ért az első parti. A győztes játékos ezután levette az ingét és a szurkolótábora közé futott ki ünnepelni. Miközben a versenybíró a FIDE szabálykönyvét bújta szankciók után kutatva, a hevesen reklamáló vendégjátékosok körbevették őt. A kialakuló káoszt tovább növelte, hogy valaki eldobott egy füstgyertyát, így hamarosan már csak a görög tüzek homályos fényét lehetett kivenni a teremben. A játékosok ezt a pár lépést vaksakkal oldották meg. A füst eloszlása után az első táblán ismét megszakadt a játék, amikor a vendégjátékos azzal gyanúsította meg ellenfelét, hogy a füst leple alatt +30 perc plusz időt állított be magának a sakkórán. A versenybíró nem mert állást foglalni ebben az ügyben és továbbjátszásra szólította fel a feleket.

A feszült hangulatú mérkőzés végül 7:5 arányú hazai győzelmet hozott. Az újabb elhullajtott pont után most senki nem lenne a vesztes csapat vezetőjének, Alfa Zénónak a helyében, akit még a “mérsékeltebb vérmérsékletű” szurkolók is gyakran megtalálnak és számon kérik egy-egy nyitás megválasztását, vagy éppen az ültetési rendet.

Nem lehet vitás, hogy a 2024-es olimpiához közeledve országunkban a sakk lett az a sport, amelyhez “mindenki ért” és mindenki próbálja is megcsillogtatni tudását.

Az olimpiával kapcsolatban megjelent pénzek kapcsán a sportközgazdászok egybehangzó véleménye, hogy nem tettek jót a sportágnak ezek a hirtelen beáramló milliárdok. Nem volt felkészülve arra a terhelésre a magyar sakk, hogy egyszerre mindenki sakkozni akar majd. A problémát továbbnöveli, hogy más sportágak profi játékosai is sorra fordulnak el a saját sportáguktól, hogy szerencsét próbáljanak a fekete-fehér mezőkön is. A sportági szakszövetségesek irigykedve nézik a sakk példátlan előrenyomulását. Az ország legnagyobb stadionjaiban lejátszott partik sorozatban telt házas játszmákat hoznak, a csapatok legjobbjai pedig hirtelen médiasztárok lettek. Az országos bajnokság közvetítési jogát elnyerő TV társaság olyan nézettségi adatokról számol be, amelyekkel eddig csak a kereskedelmi televíziók legnézettebb műsorai dicsekedhettek. Egy-egy parti közvetítése 4-5 kamerával történik és a nézők egy-egy jól megválasztott lépést szuperlassításban is követhetnek.

Lapunknak nyilatkozó szakértő pszichológusunk elmondta, hogy a sakkjátszma sok támadással és ütéssel jár ami folyamatosan növeli a feszültséget. Mivel a bajnoki fordulókban egyszerre több asztalon is játszanak, így a vérmes szurkolók mindig találnak olyan mozzanatot, amellyel kapcsolatban kifejezhetik érzelmeiket. Így hiába 4-5 órás egy ilyen forduló, gyakorlatilag nincsenek üresjáratok. Bár eleinte a futballmérkőzésekhez szokott szurkolók teljesen kimerültek 100-120 perc után, de így, a szezon közepére, megszokták ezt a terhelést, és ma már egyformán magas hőfokon égnek a teljes játékidőben.

A FIDE is elismerte, hogy a rendbontásoknak köze lehet magához a játékhoz is, amely leginkább egy csatához hasonlít, ahol a vezér, a huszár, a gyalogság és a bástya figurák mind agressziót keltő kifejezések. A nemzetközi szövetség kongresszusán több javaslat is elhangzott a helyzet megoldásával kapcsolatban. Ezek közül kiemelnénk az ütések betiltását és azt, hogy a megszokott sakkfigurákat lecseréljék a gyermekek számára kedves állatfigurákra. Tehát nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan a sakktáblákon színes malackákat, sündisznókat és cicákat fognak a játékosok tologatni a másik bekerítése céljából.

'Fel a tetejéhez' gomb