VersenyajánlóHazai hírekInterjúk

Közeledik a IX. Csaba Árpád Emlékverseny

Megint jönnek újítások – a főszervezővel dr. Csapa Árpáddal beszélgettünk a változásokról

2024. július 19-21. között kilencedik alkalommal rendezik meg Ajkán a Csaba Árpád Emlékversenyt, amely nemzetközi verseny idén a 2024. évi Magyar Nyílt Rapid és Blitz Sakkverseny is.

Dr. Csaba Árpád, és mögötte, a fotón, az édesapja

A verseny előkészületeiről Dr. Csaba Árpáddal, a verseny főszervezőjével beszélgettünk.

Ha július, akkor Ajka. A tavalyi sakkfesztivál után mire lehet számítani idén?

Az idei lesz a 9. emlékverseny, amely egy nemzetközi rapid és egy nemzetközi blitz versenyt takar, ezek keretében eldől majd a rapid és blitz magyar bajnoki címek sorsa is. A hazai olimpia évében a szervezésbe bekapcsolódik a Magyar Sakk Szövetség is és ismét nagyon komoly versenyt sikerül majd tető alá hozni.

Az eddigi versenyeink során is folyamatosan kerestük a továbblépési lehetőségeket és a tavalyi évet elemezgetve és a nemzetközi trendeket követve arra jutottunk, hogy 3 nap és 13 forduló egy rapid versenyen soknak számít a közel 300 fős mezőnyhöz viszonyítva. Idén 2 nap és 11 forduló dönt majd a rapid címekről és helyezésekről. A felszabaduló plusz egy napon pedig egy nemzetközi verseny keretein belül 10 év után ismét lesz hivatalos blitz magyar bajnoka országunknak.

A verseny idén az Ajkai Sporttelepre, a tavaly megújult, klimatizált kézilabda csarnokba költözik, ezzel tovább nőtt a lehetőségeink száma és még nagyobb küzdőtér áll majd rendelkezésre.

Az eddigi nevezésekből mit tudtok kiolvasni?

A nevezési listát elemezgetve már látható, hogy a tavalyi bajnok Peter Svidler visszatér Ajkára, akit két ukrán nagymester Yuriy Kryvoruchko és Volodymyr Onyshchuk próbál majd letaszítani a trónról. De persze Shirovot, Gelfandot és a két korábbi ajkai magyar bajnokot Gledura Benjámint és Balog Imrét sem szabad leírnia senkinek. Rajtuk kívül is lehet más befutó végül, hiszen jönnek a tehetséges fiatalok és lehet, hogy pont nálunk fognak majd berobbanni. A versenyre jellemző, hogy a meghívottak mellett egyre több tehetséges külföldi játékos keres meg minket a nevezéssel kapcsolatban.

Peter Svidler GM, a 2023-as főverseny nyertese

Az olimpia évében sok válogatott játékos versenyprogramja nagyon kötött és idén sajnos a versenyünk egy online világversennyel is konkurál majd, de ennek ellenére lesznek neves sakkozóink bőven. Biztos vagyok abban, a komoly 31 500 Euro díjalapon felül ebben közrejátszik a versenyeink jó híre is. Én mindig különösen örülök azoknak a visszatérő versenyzőknek akik már korábban is megfordultak nálunk.

Aki nem tud részt venni a versenyen, azok kapnak majd ízelítőt az izgalmakból?

Igen, lesz online közvetítés a versenyről, amelyen Balogh Csaba és Almási Zoltán fognak kommentálni, és ha sikerül, vendégeik is lesznek.

Mondanál valami a nyereményekről is?

A két versenyen az érmeken, kupákon kívül közel 80 pénzdíjat fogunk kiosztani. Próbáltuk úgy megválasztani a díjazott kategóriákat, hogy mindenki számára legyen olyan díj, amiért megküzdhessen.

Meddig lehet nevezni a versenyre?

A nevezési határidőt meghosszabbítottuk 2024. július 10-ig. Nevezni a sakkbajnoksag.hu webcímen, a nevezés menüpontot kiválasztva lehet.

Aki még nem járt nálunk, de bele akar kóstolni a nemzetközi versenyek hangulatába, azokat csak bátorítani tudom, hogy tegyenek egy próbát velünk, eredménytől függetlenül egy élményt fognak kapni nálunk! Akik meg már jártak nálunk és ráérnek egy hétvégére, azokat idén is visszavárjuk.

Köszönjük az interjút és találkozunk majd a helyszínen!



Csaba Árpád (1948-2016)
Már 4 éves korában megtanulta a sakkjáték alapjait. Kosárlabdázott, atletizált és focizott is. A sakk határozta meg legjobban az életútját. Több csapatban is játszott Padragon, Tapolcán, Veszprémben,  majd 4 éven keresztül Ajkával az élvonalban, később, haláláig ugyanitt, az NB II-ben szerepelt. Edzőként is sikeres volt, tanítványai között országos bajnokokat is találunk. Nem sakkozókat, hanem sakkozni tudó embereket akart nevelni. 1995-2012 között ügyvezető elnöke volt az Ajkai Bányász SK-nak.


Ajkai képgalériák 2023, 2022, 2021, 2020

2023.
2022.
2021.
2020.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb