VersenyekHazai hírek

Magyar Rapid Egyéni Bajnokság 2023 – Interjú és képgaléria

Méltó sakk ünnep

A VIII. Csaba Árpád Emlékverseny, 2023. évi Magyar Nyílt Rapid Sakkbajnokság, Ajka Város Nyílt Rapid Sakkbajnokság és a Bányász Sportkör centenáriumi ünnepe után egy képgalériával  és egy rövid beszélgetéssel jelentkezünk Dr. Csaba Árpád szervezővel.

Galéria


Interjú Dr. Csaba Árpáddal

Dr. Csaba Árpád a verseny főszervezője

Hogyan sikerült az idei versenyetek?

Nagyon jól sikerült! És az fontos, hogy nemcsak én gondolom így, hanem rengetegen írták, vagy mondták, hogy tetszett nekik a verseny és nagyon köszönik, hogy itt lehettek. Nagy sikere volt a versenynek és visszaigazolta, hogy jó ötlet volt nyitni a külföldiek felé. A nagy nevek testközelsége  élményszámba ment, csakúgy, mint a partik, amiket játszottak. Nem véletlen, hogy sokan állták körül az első pár táblát a verseny alatt. Örülök, hogy meg tudtuk csinálni!

Szervezőként milyen tapasztalatokat szeztetetek? 

Néhány nap után viszsagondolva, nem tudok semmi komolyabbat mondani, amit jövőre máshogy kell csinálnom. Persze, lesznek apró dolgok, de alapjáraton szerintem nagyon egyben volt minden és úgy zajlottak a dolgok, ahogyan elterveztük. Elégedett vagyok az idei munkánkkal, rendben volt minden.

Pár fő mégis hiányzott a 300 versenyzőhöz. 

Ez talán egy picit csalódást okozott. Mindig tudtam, hogy a visszalépések viszonylag nagy számot tesznek ki, így akár a 10%-ot is elérhetik, vagy meghaladhatják kicsit. A 350 nevezőből 15%-os lett a visszalépési arány, ennek köszönhetően nem lett meg a 300 versenyző. Sőt, még ennél is több volt a visszalépő, de az utolsó napig jelentkeztek új nevek is. Bár maga a szám nem jelent sokat, azt mondtam előzetesen, hogy ha végül 299 versenyző lesz, akkor én is beülök, hogy meglegyen a 300. Ezt nem értük el, de nincs is ennek olyan nagy jelentősége.

Sokan jöttek minden tudásszinten külföldről. 

25% volt a külföldiek aránya. Sokan közülük nemzetközileg is komoly játékerőt képviseltek, amit az is visszaigazol, hogy a legjobb magyar a versenyen „csak” 10. lett. Főleg Szlovákiából jöttek olyan játékosok, akik nem voltak címviselők. Talán hasonló játékosokat máshonnan is lehetne többet fogadni, hogy tényleg telt ház legyen.

Nem lennék ennyire elégedett csak a körülményekkel, ha nem lett volna erős a verseny. Peter Svidler, a bajnok  egy csodálatos hajrában nyerte meg a versenyt, ezzel régi önmagát idézte. Komoly verseny ment elől a helyezésekért.

A kisebb játékerejű versenyzők közül többen mondták, hogy mekkora élmény volt nekik játszani ilyen komoly játékosok ellen. Ott van Papp Petra esete is, aki nemcsak összekerült Eljanovval a második fordulóban, hanem sikerült is legyőznie. Számára még inkább maradandó élmény marad ez a parti a jövőben.

Kivülállóként is élmény volt látni ezt a versenyt. 

Ezért voltak a közvetítések is, hogy azok is élvezhessék a partikat, akik nem voltak jelen. Mindehhez sok segítő kellett. A szokásos jól bevált stábbal dolgoztunk, nem akarok kiemelni senkit. Minden segítőnek köszönöm, aki részt vett a szervezésben és a lebonyolításban. A szponzorok mellett kiemelném még az önkormányzatot, akik szintén támogatták a versenyt.

VÉGEREDMÉNY

2023. rapid magyar bajnokai:

Balog Imre GM
Hoang Thanh Trang GM


Galéria 2023.

Galéria 2020.
Galéria 2021.
Galéria 2022.

 

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb