StatisztikaUtánpótlás hírek

Élő-pontok alakulása – 2021. december

Novemberben rendezték meg a Sakkcsapat Európa-bajnokságot, ahol a nők 12., a férfiak 16. helyen végeztek. Akár a férfiak, akár a nők eredményeit tüzetesebben megnézve találhatunk pozitív dolgokat, de valószínűleg a mezőny teljes első felénél fellelhetőek pozitívumok. A modern sportban, és ezen belül a sakkban is, a kiemelkedő országok mögött nagy versenyfutás folyik és kis különbségek döntenek a végső helyezésekről. Ahhoz,hogy ezek az apróságok végül nekünk kedvezzenek, olyan feltételek és olyan célirányos munka szükséges minden szinten, amelyek segítenek lépéselőnyhöz jutni a vetélytársakkal szemben. Egyelőre az látható, hogy lépéshátrányban vagyunk a 2024-es olimpiai vetélytársakhoz képest.

Mindig vannak és lesznek egy csapatban jobban és kevésbé jól teljesítő játékosok. Ezen a versenyen önmagához képest remekül teljesített az eredmények alapján Berkes Ferenc, Gledura Benjámin és Kántor Gergely nagymestereink, a nőknél pedig Gara Tícia és Mihók Juhász Barbara személyét emelnénk ki.


A fiatalok közül a havi ponttáblázatot böngészve kiemelnénk néhány nagyon szép eredményt.


A novemberi eredményeket is tartalmazó teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP 100 mezőnyének! 

2021. december 18-23. között rendezik meg a FIDE U10-U18 ONLINE RAPID VILÁGBAJNOKSÁG 6 fős döntőjét, amelyben Magyarországot Gaál Zsóka képviseli.
Drukkoljunk neki mindannyian!


A tervek szerint a 2024-ben országunkban megrendezendő sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló férfi és női csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.
(Ebben a hónapban az életkor alapján készített grafikonjaink frissültek)

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

 

Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb