Külföldi hírek

Sakkos lapszemle – 2023. nyár

Terveink szerint a jövőben rendszeresen szemezgetünk majd angol nyelvű sakkújságokból.
Első alkalommal az idei, nyári újságokat néztük át és választottunk ki a tartalmukból néhány érdekességet.


ChessLife 2023. szeptember

2023. október 1-től az USA-ban minden hivatalos sakkverseny rendezőnek a versenyszervezői igazolványon kívül rendelkeznie kell egy tanúsítvánnyal is, miszerint a SafeSport alapelveinek megfelelően rendezi meg a saját versenyét. A tanúsítványt online oktatásban is meg lehet szerezni.

A tanúsítvánnyal rendelkező versenyszervező vállalja a versenyén:

 • a szexuális megfélemlítés ellenőrzését,
 • a fizikai és érzelmi helytelen magatartás ellenőrzését,
 • incidensek kötelező jelentését,
 • biztonságos és pozitív sportkörnyezet megteremtését.

A SafeSport alapleveit tiszteletben kell tartani a versenyigazgatókon kívül a játékosoknak, a rendezőknek és minden hivatalos résztvevőnek és a nézőknek is. (Link)


ChessLife 2023. július

Tatev Abrahamyan WGM ad tippeket játszmaelemzésre:

 • Post-mortem lehetőségének keresése. (Természetesen csak akkor, ha a másik fél erre nyitott.)
 • A játszma után a játszmalapra a saját gondolatainknak a felvitele a lépések mellé, amelyek később fontosak lehetnek. Ez még nem az elemzés, csak a játszma során felmerülő ötletek, megjegyzések.
 • Az elemzés legyen őszinte! Ne csapjuk be magunkat, próbáljunk reálisak maradni!
 • Megnyitás vizsgálata. Soha ne ugorjuk át ezt a lépést!
 • Táblán elemzés. Érdemes rendes sakktáblán megnézni az elemzés fontosabb részeit.
 • Elemzés egy edzővel.
 • Okok és összefüggések keresése. Mi vezethetett a vereséghez?
 • A „csak egy elnézés döntötte el a játszmát” ok mögött fontos megkeresni, hogy mi okozhatta ezt hibát.
 • Végül jöhet az számítógépes elemzőmotor.
Post-mortem az a szituáció, amikor a játszma után közvetlenül a játékosok a tábla felett megbeszélik együtt a partit.


ChessLife 2023. június

Tatev Abrahamyan WGM ad tippeket versenyzőknek sakk tornákra vonatkozólag:

 • Logisztikáról a versenyterem és a szállás között.
 • A sakketikett szabályokról (asztalhoz érkezés időben, esetleges parti előtti beszélgetés, parti utáni elemzés felajánlása).
 • A versenyszabályok megismerésének fontosságáról.
 • Parti előtt az agy bemelegítéséről. (Sakk feladványokkal)
 • Soha ne nézd le az ellenfeled!
 • Ha elrontottál egy lépést a partidban, bocsáss meg magadnak.
 • Ne engedd, hogy 1 hibádból 10 legyen.
 • Ha az ellenfeled hibázik is, gondolkodj és számolj, hogy megtaláld a nyerő variációt. Ha kiengedsz, akkor lehet, hogy visszahozza az állást és újra meg kell nyerned a partit.
 • Egy tornán egyetlen parti után se zökkenj ki érzelmileg. Adj magadnak egy órát panaszkodni, rosszul érezni, vagy éppen ünnepelni, majd lépj tovább! Kerüld az érzelmi csúcsok elhúzódását!
 • Ha nem megy a játék egy tornán, olyan célokat tűzz ki, amelyeket megvalósíthatsz! (Új nyitás, jobb időbeosztás.)
 • Ha kevesebb, mint egy óra van a következő fordulóig, akkor a pihenésé (séta, zenehallgatás, meditáció) és étkezésé legyen a főszerep!
 • Mindig aludj eleget!


American Chess Magazine 2023/33

Luca Barillo, közgazdász doktor pénzügyi területen dolgozik mesterséges intelligencia segítségével, de sok sakkjátékos felkészülését is segíti ugyanezzel ezzel a technológiával. Leírja, hogy ő miként alkalmazza a mesterséges intelligenciát a felkészítések során.

 •  A játékos számára kompatibilis nyitások azonosítása a karakter és a stílus szempontjából.
 • Az ellenfelek mintáinak tanulmányozása (valószínűségi eloszlás).
 • Közvetlen direkt nyitások kerülése (a „játszható” koncepció megkeresése és a „hátrány” kihasználása- elv az ellenféllel szemben)
 • Javaslatok vizsgálata és elemzése.

Az újság 6 oldalas játszmaelemzésekkel emlékezett Adorján Andrásra, “a XX. század második felének egyik legerősebb magyar nagymesterére”.

Gledura Benjámin nagymesterünknek a Spring Chess Classicon játszott egyik partiját is részletesen kielemezte az újság.

A sakk készletek rendszerezéséről is készült egy cikk Chuck Grau gyűjtő tollából.


British Chess Magazine 2023/8

Aleksandar Colovic GM írt egy cikket az élsakkozó gyermekek neveléséről.

Ma már a tehetségnek nagyon korán meg kell mutatkoznia. Kezdetben a szülők fektetnek bele a gyermek jövőjébe. Kell a jó edző, amihez segíthet a kezdeti sikerek után egy-egy szponzor. Ma már a nemzetközi élsakk nem egyeztethető össze a hagyományos iskolai rendszerrel, ezért erre megoldást kell találni. Ha minden megfelelően halad, akkor a komolyabb sikerek után jönni fognak a rangos nemzetközi versenymeghívások. Kell az itt megszerzett rutin, hogy érezze a gyermek, hogy felnő az ott megforduló játékosok szintjéhez.

A gyerekek óriási stresszt élnek át, amikor tudják, hogy mennyire fontos versenyen játszanak. Ennek súlyát gyakran a szülők és edzők teszik rájuk, pedig pont az ő feladatuk lenne ennek a csökkentése. Az elvárás frusztráció, akár belső, akár külső. A valóságban a játékosnak mindig csak az éppen játszott játszmája miatt kell aggódnia, függetlenül annak jelentőségétől. Az eredmények üldözése szabotálja a beletett munkát, ez hosszú távon mindig kudarchoz vezet. A szülő és az edző gyakran csak saját egóját kívánja megerősíteni a gyermek sikerén keresztül.

A mai világ eredménycentrikussága nem segíti a helyzetet. Minden siker hamar elfelejtődik. A gyermek nem gép. Szeretet, megértés és támogatás tudja segíteni a gyermeket a pályáján.

Interjú Magnus gyermekkoráról édesapjával, Henrik Carlsennel:

Az interjúból kiderül, hogy Magnus gyerekkorában is csodálatos memóriával rendelkezett. Már 5 éves korábban ismerte a világ országainak zászlóit. Ami érdekelte, azzal órákig el tudott időzni. Szerette a kirakós játékokat, és ez a képessége segíthette a pályáját, mert hosszú ideig tartó problémamegoldáson alapult.  Amikor jöttek az eredmények és megmutatkozott Magnus tehetsége a sakkban, akkor alkalmazkodott ehhez a család. Sokat utaztak a sakkozás előtt is, ezért iskolai oktatás helyett az otthoni dominált, amelynek a készségek elsajátítása volt az elsődleges célja. A család három gyermeke különböző utat járt be, csak Magnusból lett sakkozó, de a szülők ugyanannyira büszkék mindhármunkra.

Hou Yifan-interjú:

Mindennek a kulcsa a tapasztalat és a motiváció egyensúlyának a megtalálása.
Kínában hagyomány, hogy a férfiak és nők együtt játszanak a versenyeken. Az elmúlt évek állami támogatása sokat segített a sportágnak. Amatőr sakk-klubban kezdett sakkozni. A világbajnoki címek ellenére nem mondja, hogy Kína dominálná a világ sakkját.


British Chess Magazine 2023/9

Interjú Magnus gyermekkoráról édesapjával, Henrik Carlsennel, 2. rész:

Azt, hogy Magnus világbajnok lehet először akkor érezte, amikor 9 évesen Norvégiában juniorok ellen játszott. A gyerek előtt nem beszélt erről. „Fokozatosan haladtunk és hoztunk meg újabb és újabb döntéseket.”- mondta. 2007-ben volt az áttörés, amikor a Corus sakktornán kilenc döntetlent és négy győzelmet ért el vereség nélkül. Majd jött a körmérkőzéses torna Linaresben, ahol a kreativitás és az erő csak úgy kibontakozott belőle. 2012-ban elindult egy Grand-Prix sorozaton, de mivel a FIDE menetközben változtatott a lebonyolítási szabályokon, ezért visszalépett. Talán a nagyvilágnak ekkor mutatkozott meg először, hogy Magnusnak milyen erős elvei és értékrendje van. Végül 2013-ban szinte még gyerekként Indiában legyőzte Anandot, amit sok indiai sakkrajongó máig nem tud feldolgozni. A cím egyből teher is lett, hiszen onnantól azt meg kell védeni. Újabb erőfeszítés és küzdelem, miközben már felért a csúcsra. A norvégok több mint fele drukkolt a világbajnokságokon, értékelik amit Carlsen csinál és máig nagyon tisztelik őt.

Van az újságban egy cikk a Carlsen – Niemann afférról, amelynek a lezárása az, hogy a felek kiegyezése ellenére lehet, hogy még nincs vége a történetnek, ugyanis a FIDE szabályai kimondják, hogy amennyiben egy nyilvánvalóan megalapozatlan vádat fogalmaz meg valaki, amelyhez nincsen bizonyítéka, akkor szankciókat kell alkalmazni a vádlóval szemben. Márpedig Magnus Carlsen elismerte, hogy perdöntő bizonyíték hiányában a vádja alaptalan volt.

'Fel a tetejéhez' gomb