VersenyekHazai hírek

Véget ért a Nemzetközi Rapid és Blitz Sakkverseny – interjúk és képgaléria

A nemrég véget ért IX. Csaba Árpád Emlékverseny küzdelmei után pár rövid interjúval és az évek óta elmaradhatatlan képgalériával jelentkezünk.

A gombra kattintva elérhető a galéria:


Interjú Dr. Csaba Árpáddal

Dr. Csaba Árpád, a verseny főszervezője
Hogyan sikerült az idei versenyetek?

Mozgalmas három napon vagyunk túl, ahol sok izgalmas és sportszerű partit láthattunk. Számomra külön öröm volt látni a sok válogatott versenyzőnket, akik jó úton haladnak a felkészülésben az olimpia felé. Kemény ellenfelekkel mérkőzhettek meg, és voltak, akik értékes skalpokat szereztek. A főverseny mindkét küzedelmében találunk olyan játékosokat a dobogón, akik szeptemberban a magyar csapat tagjai lesznek.
Ha a versenyzőknek nem is, de nekem mint szervezőnek különleges élmény volt, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség 100. születésnapján rendezhettük meg a versenyünket. Új Guiness-rekord születette azzal, hogy a világon egy időben 786 versenyt rendeztek, amelynek része volt az ajkai is. És ha már évfordulók, akkor a mostani verseny idejére esett a 22. házassági évfordulónk is a feleségemmel.

Milyen volt a visszajelzése a blitz küzdelemeknek?

Örültek a játékosok annak a lehetőségnek, hogy a rapid mellett blitz partikban is küzdhettek a díjakért. Szerintem bevált a két verseny számára ez a 3 napos lebonyolítási rendszer, ami bár kicsit megterhelő, de cserébe nem vesz el plusz napokat a nyárból.

Biztosak vagyunk abban, hogy fejben már a jövő évi versenyt tervezed.

Keresem a lehetőségét, hogy milyen újdonságot tudnánk kínálni majd a játékosoknak. Van is pár ötletem, de ez ilyenkor még titok. A versenyhez elengedhetetlenek a szponzorok. Idén a Magyar Sakk Szövetség volt a fő támogató, Ajka város önkormányzata is ismételten kitett magáért, akárcsak a Sentimento, akik a helyi csapatunk mellett a versenyt is támogatják évről évre.


Interjú Gaál Zsókával, a női rapid verseny 2024-es magyar bajnokával

Gaál Zsóka WIM

 

Hogy érezted magad ezen a versenyen?

Eredménytől függetlenül, külön öröm számomra, hogy ezt a nagyszerű versenyt Ajkán rendezik, de ha még sikerül is jó eredményt elérnem, azzal elégedett is lehetek. Idén is voltak nagy nevek, akik közül néhánnyal sikerült összekerülnöm. Érdekes, tanulságos partikat játszottam, amelyek az olimpiai felkészülésemet is segítik.

Ezek mellett magyar női bajnok is lettél.

Kellett ehhez szerencse is. Volt pár partim, ami sikerülhetett volna jobban is. A szlovák Pechac és a horvát Stevic elleni vesztett játszmáimban volt gyakorlati esélyem, amivel nem tudtam élni. Ettől függetlenül nyilván nincs okom panaszra, boldog vagyok az eredményem miatt. Jövőre is tervezek indulni ezen a versenyen, öröm itthon játszani.


Interjú Bánusz Tamással, a nyílt rapid verseny 2024-es magyar bajnokával

Bánusz Tamás GM

Hogy érezted magad ezen a versenyen?

Voltam már itt, sőt nyernem is sikerült négy évvel ezelőtt. Idén egy négynapos válogatott edzőtáborból érkeztünk, úgyhogy játékban voltunk. Ennek ellenére döcögősen kedődött: 4 partiból 2,5 pont, de utána 8 játszmából 7,5 pont sikerült. A Blitzben is volt a végén egy jó sorozatom, 5 partiból 5 győzelemmel. A versenyen jól éreztem magam, sok baráttal, ismerőssel találkoztam idén is, jó társaság volt.

Segítette a felkészülésedet az olimpiára?

Csak kis mértékben. Nem vagyok profi versenyző, így más elfoglaltságaim is vannak, és kevés egyéni versenyen indulok el egy évben. Jól jön ilyenkor egy színvonalas rapid vagy schnell verseny, hogy játékba lendüljünk. Készülünk az olimpiára, de a repertoárunkat igyekszünk titokban tartani, nem segítjük az ellenfeleinket azzal, hogy egy rapid versenyen kijátsszuk a váratlan dolgokat. De a szokott dolgokat gyakorolni jó egy ilyen megmérettetés.

A B csapat tagjaként mire számítasz az olimpián?

A nevezési listán jelenleg a 23. kiemeltek vagyunk. A legjobb 15 közé bekerülni siker lenne, de akár a top 10 is összejöhet. Láttunk már csodát olimpián. 2022-ben a moldáv csapat a 48. helyről lépett előre a 6-ra. Ezt előzetesen senki nem jósolta volna meg. Ki tudja, hogy idén ki lesz majd a meglepetés csapat?


Interjú Balog Imrével, a nyílt rapid verseny bronzérmesével, a magyar bajnokság ezüstérmesével

Balog Imre GM

Te is visszatérő vendég vagy ezen a versenyen, hogy érezted magad idén?

Nagyon jól éreztem magam idén is. Köszönet ezért Mihályfi Gábornak és a Csaba családból Dórinak és persze, a főszervezőnek, Árpinak.  Szerencsére idén két nagy verseny is volt itthon, a Tavaszi Fesztivál és most az ajkai. Erre nem nagyon volt példa az elmúlt években.

Dobogós helyen végeztél, de az aranyérem az idén nem jött össze. Csalódott vagy kicsit emiatt?

Lehetett volna rosszabb is és jobb is. A végeredmény kicsit szerencsejáték, van 10-15 játékos, akik előzetesen esélyesnek számítanak. Én 6 nyertes partim után a verseny győztesével, az ukrán Eljanovval kerültem össze. Elszalasztottam egy nagyon jó lépést, ahol az ellenfelem időzavarban kellemetlen helyzetbe került volna. Úgy érzem, itt ment el a versenygyőzelmem lehetősége. De elől végeztem végül, elégedett vagyok a végeredménnyel.


Galéria 2024.

Galéria 2020.
Galéria 2021.
Galéria 2022.
Galéria 2023.

 

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb