HírekVersenyek

Teljes a létszám – sajtótájékoztató a sakkolimpia előtt

A nagy sajtóérdeklődéssel kísért eseményen a FIDE elnöke mellett a legfelsőbb hazai sportvezető, a szövetség elnöke és a csapatkapitányok is megszólaltak

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adott otthont a hazai rendezésű sakkolimpia magyar sajtótájékoztatójának. Az eseményen a kapitányok mellett valamennyi játékosunk megjelent.

dr. Schmidt Ádám

Az eseményen elsőként dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kapott szót, aki elmondta, hogy 2024. fontos év a sportban, mert a nyári olimpia, a paralimpia játékok után most jön a hazai rendezésű sakkolimpia. Elmondása alapján már az esemény megrendezése előtt is két nagy győzelmet arattunk, egyrészt azzal, hogy nálunk lesz idén az olimpia és az ünnepi FIDE kongresszus, másrészt azzal, hogy a lehető legerősebb felállásban ülnek majd asztalhoz a versenyzőink.

Ezt követően Arkagyij Dvorkovics FIDE elnök beszélt. A kötelezően lefutott udvariassági körök után elmondta, hogy a sakk egyik fővárosába, Magyarországra hozták most el a sakk ünnepét. Nagyon bízik benne, hogy jó házigazdák leszünk és külön megemlítve is sok sikert kívánt a magyar játékosoknak.

sakkelnökök: Arkagyij Dvorkovics és dr. Polyánszky Zoltán

Dr. Polyánszky Zoltán a Magyar Sakk Szövetség elnöke elmondta, hogy bár országunk 100 éve sakknagyhatalomnak számít, de eddig nem rendeztünk hivatalos sakkolimpiát. Kormányunk zászlajára tűzte, hogy kiemelt sporteseményeket rendezzünk, amelynek keretében került sor most a sportágunkra is. Az esemény egyrészt jó Magyarország hírnevének öregbítésére, másrészt a sportágnak is egy nagyszerű pillanata lesz ez. Örülne, ha a sakk népszerűsítésében segítene az esemény és sikerülne kivinni a sakkot „az utcára”. Az olimpia helyszínén szimultánok és kisebb versenyek várják majd a kilátogatókat. Akik interneten szeretnék követni az eseményt, azoknak kiváló közvetítések lesznek angol és magyar nyelven is. A megmérettetésre a külföldi sakkozók nagy része nem éremért jön, hanem azért, hogy része legyen az eseménynek. Házigazdaként nekünk is több csapatunk van, akik mind megérdemlik majd a figyelmet, mert a játékosok már bizonyítottak a csapatbakerülés és a felkészülés során.

Az elnöki beszédek után a jelenlévők megtapsolhatták Tompa János nemzetközi mestert, a magyar delegáció mostani vezetőjét, aki az 1988-ban az aranyérmet nyert női csapatot irányította.

Tompa János

Ezután kaptak szót a csapatkapitányok, akik a csapattagok bemutatása után néhány pár gondolatot is megosztottak a csapataikról.

GM Fodor Tamás a női „A” csapat kapitánya elmondta, hogy a felkészülésbe mindenki beletette a maximumot. Az elvárások alapján, ha a játékosainak jól fog menni a játék, akkor az első 10 hely valamelyikén végezhet a csapat.

Csapattalálkozó

GM Galyas Miklós a női „B” csapat vezetőjeként a sok munkáról beszélt, amit a játékosok a felkészülésre fordítottak és reméli, hogy ez majd az eredményen is meglátszik.

IM Csonka Balázs a női „C” csapat vezére arra tért ki, hogy kevés idejük volt a felkészülésre, hiszen csak az utolsó pillanatban kapták meg az indulásra lehetőséget. Személyét pontosan négy hete kérték fel a kapitányi posztra. A fiatal játékosoknak ugródeszka lehet ez a verseny a későbbi fejlődésükhöz. Siker lenne, ha kiemelésüknél kedvezőbb helyen végeznének, de igazán boldog csak akkor lenne, ha legalább 10 helyet sikerülne javítaniuk.

Cések, cések mindig szerencsések

GM Gonda László a férfi „C” csapat kapitánya, a kiválasztási folyamatról és a szakmai felkészülésről mondott pár szót. A besoroláshoz képest 10 helyezést javítani számukra is jó eredménynek számítana, de szerinte ennél is több lehet a csapatban.

Ifjak – C csapat

GM Medvegy Zoltán a férfi „B” csapat vezetője jól sikerült a felkészülésről számolt be, a játékosok elszántságát és a jó csapategységet külön is kiemelte.

B osztály

GM Ács Péter a férfi „A” csapat kapitánya, elmondta, hogy szeretnének az élmezőnyben végezni és az első hat hely valamelyikét megszerezni. Az egyéni kvalitások alapján a csapatában nagy a potenciál.

“A” minőség


A kapitányok után pár klasszisunkat is megszólaltatták a rendezők:

GM Lékó Péter köszönetet mondott a szövetség elnökének és az államtitkár úrnak is, hogy mindent megtettek azért, hogy idén asztalhoz ülhessen. Bár Ricsi nélkül nem vállalta volna el ezt a szereplést, és pont emiatt maga sem hitt abban, hogy vissza fog térni, de végül mindketten tagjai lettek a magyar csapatnak. Dicsérte a csapattársak hozzáállását a felkészülés során.

Lékó Péter

GM Rapport Richárd szintén hálás a sportvezetésnek és elmondta, hogy a felkészülése során a szokásos top versenyes felkészülésének a gyakorlatát követte és reméli, hogy ennek az eredménye a teljesítményén is látszik majd.

Rapport Richárd

WIM Gaál Zsóka a hazai verseny miatti plusz motiváltságáról beszélt és reménykedik a jó szereplésben.

Gaál Zsóka

Az internetes magyar közvetítés Harsányi Levente és WFM Iván-Gál Hanna műsorvezetésével zajlik majd, amelyek során szakkommentátorként FM Haszon Dávid és IM Juhász Ármin fog közreműködni. Az élő közvetítést a Magyar Sakk Szövetség Videa csatornáján lehet majd nyomon követni.

Online válogatott


Magazinunknak adott külön interjúban Ács Péter kapitány elmondta, hogy a ráhangolódás, szállodába költözés, feltöltődés ideje ez az utolsó 1-2 nap. Ez a felfokozott várakozás időszaka, amikor nagyon lassan telik az idő, de onnantól, hogy beindulnak majd a sakkórák, nem lesz már megállás.
A nyílt mezőnyben az USA, Kína és India csapatát tartja top minőségnek. Őket Üzbegisztán és Hollandia követ, akik kicsit felette vannak játékerőben a 6-15 helyezett országoknak. Ebben a nagyobb blokkban nincsen jelentős játékerőbeli különbség, de mindig lehetnek meglepetések és nekünk is nagyon kell majd figyelni a papíron gyengébb csapatok ellen.

Ács Péter

Kérdésünkre Dr. Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakk Szövetség elnöke elmondta, hogy az olimpia eddig rendezési folyamatában megoldandó feladatok voltak és nem nehézségek. A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség és a szövetség együtt megoldotta a felmerülő problémákat. A szervezésnek mindig vannak olyan részei, amelyek során akadályokat kell leküzdeni, de rendszerszintű probléma nem volt. Elvárás nincs a magyar csapatok felé. A játékosok érezzék jól magukat és próbáljanak minél többet kihozni magukból. Ha végeredményként sikerül majd a besorolásnál előrébb végezni, az bármely csapatunk esetében sikernek számít.

Dr. Polyánszky Zoltán
Eltérés
Kapitányi ABC
Visszatérők
A királynők játéka
Vezérkar
Vegyeskar

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb