Hazai hírekVersenyajánló

Indul a #maradjotthon U1200 online sakkverseny

Szombaton 9 órakor rajtol a #maradjotthon U1200 online verseny, ezzel kapcsolatban beszélgettünk Terbe Zsuzsannával, a verseny főszervezőjével.

Nagyon régóta foglalkozom gyermekoktatással, ők a kedvenc korosztályom, velük találom meg legjobban a hangot. Annál a polychess.hu-nál dolgozom, ahol Schäffer Mónikával már tavaly is szerveztünk online versenyeket a gyerekeknek.

Amikor biztossá vált, hogy határozatlan ideig eltolódik az idei Korosztályos Rapid Országos Bajnokság, akkor gondoltuk, hogy a gyerekeknek kellene csinálni online versenyt. Schäffer Mónika és Szabó Zsolt segítségével, meg természetesen a Magyar Sakkszövetség támogatásával végül megvalósult ez az ötlet és elindultak a versenyek.

Eredetileg két csoportban gondolkodtunk, de mivel az Open mezőnye nagyon erős lett, ezért a következő csoportnak 1600 ÉLŐ-pontban kellett meghúzni a határt, ami egy jónak mondható haladó szint. Ha itt megálltunk volna, akkor a legalacsonyabb tudásszintűek nem lettek volna egy súlycsoportban a csoport haladó felével. Nekem is van több olyan kis tanítványom is, akik nagyon ráfeküdtek a sakkra, de az U1600-ban elindulva végül csak 2-3 pontot sikerült szerezniük. Ez az én szemszögemből nézve szép eredmény, de ők joggal érezték, hogy hozzájuk képest nagyon erősek voltak az idősebb, rutinosabb ellenfelek. Közben több olyan kérés is érkezett felénk, amelyek egy kisebb tudásszintű csoportra vonatkoztak. Mindezek közrejátszottak abban, hogy életre kelt ez a szombatonként délelőtt megrendezett verseny. Már a tesztverseny is megmutatta az életképességét, hiszen közel 80-an vettek rajta részt. Nagyon örülök ennek a magas létszámnak. A kicsik aranyosak voltak, ahogy visszaszámolva várták a kezdést.

Kik vehetnek részt ebben a csoportban? Felnőttek, vagy csak gyerekek?

A jelentkezésnél egyetlen feltétel van, hogy 1200 alatt legyen a chess.com-os pontja a sakkozónak. Alapvetően gyerekeknek hirdettük meg a versenyt, de ha jön egy felnőtt, aki ezen a szinten játszik, őt is szívesen látjuk.

Mikor kezdődik a verseny? Hogyan lehet rá nevezni?

Szombatonként reggel 9 órakor kezdődik, az első forduló április 11-én. Regisztrálni a versenysorozatra a hunsakk.hu oldalon lehet a #maradjotthon Klub melletti register gombra kattintva. Fontos dolog, hogy regisztrálni a versenysorozatra csak egyetlen egyszer kell! Nevezni pedig minden versenynapon, a verseny kezdete előtti utolsó órában van lehetőség itt.

Ez a csoport is versenysorozat, vagy csupán egy-egy verseny szombatonként?

Ez is egy versenysorozat, méghozzá 4 fordulós, a végső elszámolásnál a legjobb 3 eredmény fog számítani.

Ebben a csoportban 10 perc az időbeosztás, nem sok ez az Open 3+2, illetve az U1600 7 percéhez képest?

Vannak, akik kitöltik ezt a játékidőt, és vannak olyanok is, akik még nem. Elég sajátos tulajdonság a legkisebbek körében, hogy nem tudnak ilyen „hosszú” partit játszani, de a picit nagyobbaknak sokszor igazán kevés ez a 10 perc, mert gondolkodás közben az idő könnyen elszalad.

Azért tartom ezt az egész versenyt nagyon fontosnak, mert fenntartja a motivációt, amire most nagy szükség van, hiszen hónapokig nincsenek személyes erőpróbák és versenyek a jelen helyzetben. Az ember így könnyebben elhagyja magát és elodázza a gyakorlást, de, ha vannak ezek az online versenyek, akkor ez ad némi motivációt, élményt és izgalmat. Az esetleges partigyőzelmek pedig már most visszaigazolják az elvégzett munkát, és nem kell megvárni, hogy a sakkélet is visszatérjen a járvány előtti állapotba.

A díjazásról mit lehet tudni?

Összesített eredmény alapján az 1-6. helyezett kap majd díjat.

Ebben a csoportban is felmerülhet a csalás problémája?

Ezeknek a versenyeknek a legkisebb a tétje, ez tényleg csak gyakorlás.  Ebben a csoportban a játékosok mellett sokszor ott van a szülő, mert kell a segítség a számítógép kezelésében. Így csak akkor fordulhatna elő csalás, ha a szülő is akarná ezt, viszont akkor meg mi értelme lenne az egész versenyzésnek? Én bízom benne, hogy a szülők is felismerik ennek a visszásságát, és nem úgy akarják, hogy a gyereküknek jól sikerüljön a verseny, hogy megmondják nekik, miket lépjenek.

Az elemzőmotoros csalásokat könnyebb kiszűrni, mivel tudjuk, hogy az itt indulóktól milyen játékerő várható el. A gépi segítség magas játéktudása nagyon árulkodó jel. Egyetlen dolgot nem tudunk kiszűrni, az pedig az, hogy ott áll a szülő a háttérben és beleszól, figyelmeztet, véleményt mond parti közben. Ez valahol a szülő felelőssége is, hogy mindenfajta apró segítséget mellőzve tiszta játékra nevelje és szoktassa a gyermekét.

Azt üzenjük mindenkinek, hogy:

Maradjon otthon és sakkozzon velünk!
 

A fontos információkat a szervezők Facebookon is közzéteszik: https://www.facebook.com/Maradjotthon-online-sakkverseny-111116990517705/

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb