StatisztikaUtánpótlás hírek

Előre- és visszatekintő – 2022. július

Események a láthatáron

Eseménydús hetek elé nézünk. Minden szinten találhatunk majd izgalmas versenyeket a következő pár hétben.

Ifjúsági válogatott versenyzőink a Csapat Európa-bajnokságon mérettetnek majd meg július 10-től Görögországban. Dobogós esélyeink is vannak, nagyon szép lenne, ha egy érem végül tényleg összejönne.

Ha július közepe, akkor ismét Ajka, de ezúttal új helyszínen lesz a VII. Csaba Árpád Emlékverseny és Magyar Nyílt Rapid Sakkbajnokság. Még nagyobb és még nívósabb! Külön öröm, hogy felnőtt válogatott versenyzőink is szép számmal lesznek jelen az eseményen. Nevezők listája

Ha közeledik a görögdinnye szezon, akkor július 17-től ismét Görögország és ismét fiatalok. A rapid és blitz korcsoportos EB-n 13 fiatal magyar versenyző is szerepel majd.

A fiatalok nem sokat pihenhetnek, mert július 23-tól rendezik meg a korcsoportos magyar sakk bajnokságot Egerben. Itt 12 bajnoki cím fog gazdára találni a 9 fordulós megmérettetésen.

És végül a hónap megkoronázásaként július 28-tól kezdődik Indiában a 44. Sakkolimpia. Dél-kelet Indiába nem sokan jutnak el, ám a magyar férfi- és női csapat 5-5 versenyzője most ott indul majd harcba a helyezésekért. A nevezési lista szerint a nők a 13., míg a férfiak a 16. helyen vannak rangsorolva, ám ennek dacára a szövetségi kapitányaink elég bátran jelölték ki a célt csapataiknak, mindkét együttest az első hat közé várják, de Papp Gábor a női csapatnál a dobogót is elérhetőnek tartja. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a két éve elkészült, a felkészülést biztosító Maróczy program fedezet hiányában nem haladt előre, akkor kissé meglepve állunk az ilyen fokú optimizmus előtt. Abban mindenesetre biztosak vagyunk, hogy a két szövetségi kapitány és a csapat mindent megtesz majd a sikerért.


Visszatekintő

Májusban ért véget a 2022-es Mitropa Kupa, ahol mindkét csapatunk előzetesen a 4. helyen volt rangsorolva, de végül mindketten bronzérmet szereztek. Gratulálunk a Gaál Zsóka, Terbe Zsuzsanna, Mihók-Juhász Barbara, Demeter Dorina, Karácsonyi Kata alkotta női-, és az Erdős Viktor, Kozák Ádám, Németh Miklós, Csíki Endre és Pásti Áron alkotta férfi csapatnak és, természetesen, a csapatkapitánynak, Gonda Lászlónak is.

Júniusban ért véget a Szenior Sakkcsapat Világbajnokság Olaszországban, ahol az 50+ és a 65+ kategóriában is indult magyar csapat. A fiatalabbak mezőnyében a 6. helyen kiemelt Horváth József, Varga Zoltán, Horváth Péter és Krizsány László alkotta csapat 5. helyen végzett, míg a 65+ mezőnyben a Hardicsay Péter, Végh Endre, Glatt Gábor, Döry Jenő és Szabolcsi János a papírformát teljesítve a 6. helyen zárt. Reméljük, jól érezték magukat a versenyen, az elért eredményhez gratulálunk!

Rapport Richárd esetleges zászlóváltásától volt hangos a hazai sajtó júniusban, majd Ricsi a világbajnokjelöltek között mérette meg magát Spanyolországban. A nemrég véget ért versenyen a 8. helyen zárt a magyar versenyző.


Élő-pontok alakulása 2022. május-június

Bár Szabó László elnök úr 2025-re azt tűzte ki célul, hogy lesz négy magyar játékos, akik átlépik a 2700-as pontszámot, mi a szerényebb eredményt már most ünnepeljük. Balog Imre az elmúlt hónapok eredményei alapján tovább közelítette a 2600-as szintet, amelytől már „csak” 6 pont választja el a kiváló magyar nagymestert.

Az utánpótlás korosztály eredményeit böngészve a következő sakkozókat emelnénk ki.


A júniusi eredményeket is tartalmazó teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének, illetve bármilyen dobogós helyezést értek el a korcsoportos rapid magyar bajnokságon! 


A tervek szerint a 2024-ben országunkban megrendezendő sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló férfi és női csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

 


Ebben a hónapban a magyar helyzetet is bemutatva közzéteszünk egy diagramot az aktuális magyar ranglistáról is.


Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb