StatisztikaUtánpótlás hírek

Élő-pontok alakulása – 2022. április

 

Márciusban eldőlt, hogy ismét világbajnokjelölt sakkozója lett a magyar sportnak Rapport Richárd személyében! Ricsinek a belgrádi fantasztikus eredménye után már  csak a matematikában jártasak tudtak olyan szerencsétlen konstellációt elképzelni, amely alapján esetleg lemaradhatott volna a júniusban kezdődő világbajnokjelölti versenyfutásról. Szerencsére hamar eldőlt, hogy a magyar szurkolóknak nem kell sokat számolgatni. Rapport Richárd a Grand Prix sorozat összetett táblázatán a második helyen végzett Nakamura mögött, így 2022. júniusában alkalma lesz megméretnie magát abban a 8 fős mezőnyben, amely megküzd Carlsen kihívási jogáért. 

Az elmúlt hónapban kezdődött az Egyéni Európa-bajnokság, ahol az induló 7 nagymesterünk számára nem az ellenfelek, hanem a koronavírus jelentette a  legnagyobb kihívást. Hasonlóan járt az egyetlen női versenyzőnk, Gaál Zsóka is. A többi vírussal dacoló fiatal számára leginkább tapasztalatszerzésről szólt ez a verseny, ami Palczert Mátyás és Gombócz Ferenc számára kimondottan jól sikerült. Mindketten nagyon erős performance ratinggel zártak. 

A hazai felnőtt mezőnyben az ÉLŐ-pontok alakulását nézegetve szembetűnő Rapport Richárd új egyéni rekordja, amivel a világranglistán a 7. helyre jött fel. Szerencsére voltak más magyar játékosok is, akik egyéni rekordot döntöttek márciusban, közülük: Balog Imre, Juhász Kristóf, Kántor Gergely, Kozák Ádám, Vanczák Tamás és Krstulovic Alex nevét emelnénk ki. 

Utánpótlás

Az utánpótlás mezőnyből az Élő-pontok alapján pár fiatalnak ismét nagyon jó hónapja volt. 

  • A március végén kiadott listák alapján a születési év szerinti ranglistán a világ top 15 játékosa között ismét 5 játékosunk található. A múlt hónapban is TOP 15-ben található kiválóságaink: Gaál ZsókaTóth Lili, Karácsonyi Kata és Demeter Dorina. mellé csatlakozott ismételten a fiú mezőnyt erősítve Mátyássy Lázár is. 

  • Ebben a hónapban is találunk új nevet a TOP 100-as listán, a 14 éves Balázs Sztella Anna személyében.

  • Ismét több fiatal versenysakkozónk javította meg sorozatban az egyéni csúcsát. Bár minden sorozat véget ér egyszer, de erre eddig rácáfolt Szakmáry Domonkos, aki immár 11. (!) hónapja dönti meg egyéni pont rekordját. Hihetetlen ez az eredmény, Domonkonsak és edzőjének, Bokros Albertnek is külön gratulálunk!
    A szép sorozatban lévő versenyzők közül Kovács Kristóf 8, Tóth Lili és Palczert Mátyás 4-4, Deák-Sala Emília és Minga-Nagy Ábel Inti 3-3 egymást követő hónapban állította fel egyéni rekordját márciusban. 

  • Voltak ismét olyan fiatalok, akik a lépcsőfokokat nem egyesével veszik, hanem hétmérföldes csizmát húzva nagyon megdöntötték egyéni rekordjukat. A lányok közül Molnár Dalma Réka 188, míg a fiú mezőnyben Hangay Olivér 119 Élő-ponttal javította meg eddigi rekordját. 


A márciusi eredményeket is tartalmazó teljes táblázat elérhető itt.


Gratulálunk a kiemelt versenyzőknek, valamint mindazoknak a fiataloknak, akiket nem említettünk külön, de tagjai a világ TOP100 mezőnyének! 


A tervek szerint a 2024-ben országunkban megrendezendő sakkolimpián lesz 25 év alattiakból álló férfi és női csapatunk is.
Szeretnénk a fiatalok versenyfutásáról folyamatosan hírt adni, ennek megfelelően frissítettük az animált grafikonjainkat.

Lányok/nők

 

Fiúk/férfiak

Véleményünk az Élő-pontok jelentőségéről

Soha nem állítottuk, hogy az Élő-pont határozza meg a sakkozót. Ha egy magasugró az edzésen megugrik egy addig számára soha nem teljesített magasságot, az annyit jelent, hogy mentálisan és fizikálisan jó állapotban van, jó úton halad, és az is lehet, hogy ehhez szerencse is társult. Ha ezt hónapról hónapra megteszi, az már jelzésértékű, ott már a szerencse szerepe eltörpül. Ha ezekkel az eredményekkel a korcsoportos világ-ranglistákon is jó helyezést ér el, az pedig már mindenképpen figyelemreméltó. Tudjuk, hogy az általunk kiemelt sakkozóknak is rögös lesz az útja a jövőben, akár az Élő-pontokat nézzük, akár a sakkeredményeket, de hisszük, hogy ezek a kemény munkát végző fiatalok fokozottan megérdemlik az elismerést. A versenyek dobogósai begyűjtik a sikerélményeket az érmekkel együtt, de a többség, akiknek ez ritkábban adatik meg, kevésbé kerül előtérbe, hiába végez komoly munkát. Úgy érezzük, akik elszántan küzdenek ebben a nehéz sportban, azok mindannyian  megérdemlik a biztatást, még akkor is, ha nem lesznek végül világklasszisok. Mi, a magunk részéről, a kemény munka megítélésére ezt a számunkra is könnyen értelmezhető adatsort választottuk. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb minden keményen küzdő gyermeket lesz alkalmunk méltatni itt.

Ajánlott bejegyzések ugyanebben a kategóriában

'Fel a tetejéhez' gomb